Posters SINT mogen blijven van Reclame Code Commissie

Couponactie INT boeken - aug

Een donkere silhouet staat voor een volle maan, door de staf en aan de mijter zie je dat het hier om een bisschop gaat, een bisschop die beter bekend staat als de goedheiligman Sinterklaas…

We hebben het hier over een poster waar heel Nederland al dagen van in de ban is, hij zou te eng zijn voor kinderen met jarenlange trauma’s tot gevolg, de bisschop zou een doodskop hebben als je hem voor een lamp houdt. De poster komt volgens sommigen overal te hangen, van bioscoop tot supermarkt, van basisschool tot bejaardentehuis.

Afgelopen weekend kwamen de eerste klachten binnen bij de Reclame Code Commissie. Er zouden vele honderen klachten zijn binnen gekomen, aldus Prisca Ancion-Cors, maar stelt ook dat het aantal klachten voor de uitspraak geen invloed heeft. Ook het NICAM, dat de leeftijdsgrens van 16 aan de film heeft geplakt ontving klachten, maar kan hier niks aan doen, posters worden niet gekeurd.

De rel begon pas echt lekker te lopen toen Johan Nijenhuis (regisseur Froeks de miniheks) in RTL Boulevard zijn beklag deed over de poster van Dick Maas. Per ongeluk liet Albert Verlinde vallen dat Johan Nijenhuis zelf een doodskop heeft, op zich niet zo gek gezien RTL sponsor is van de film.

Sint (dick maas) - Poster

Een uitgelezen moment dacht men bij de VARA, laten we zowel regisseur Dick Maas als zijn kritische collega Johan Nijenhuis als gasten uit te nodigen bij De Wereld Draait Door. Dick Maas begrijpt helemaal niets van zijn collega, maar geniet duidelijk van de ophef. Nijenhuis legt overigens zijn kinderen uit dat afhakte ledematen van marsepein zijn gemaakt. Voor DWDD was dit nog niet genoeg en een dag later nodigen ze Sinterklaas zelf uit, tenminste een grofgebekte hulpsinterklaas.

Ook de EO bemoeit zich met deze nare bisschop en gaat op lokatiebezoek. De boer uit Elburg die zijn boerderij uitleende is er nog steeds trots op, maar burgermeester Frans De Lande van Elburg heeft inmiddels spijt dat hij de opnames in zijn dorp heeft laten plaatsvinden. Ouderorganisatie OUDERS & COO is geschokt over dat de Sint zo wordt afgebeeld en verbaasd dat veel bioscopen de posters gewoon ophangen, de organisatie roept daarom op tot een bioscoopboycot in november.

En dag later loopt de irritatie op en Huub Stabel maakt op nu.nl Johan Hijenhuis uit voor matennaaier. Het SBS shownieuws interviewt de inmiddels behoorlijk geïrriteerde Huub en Dick, terwijl de positieve Johan overtuigd blijft van zijn handelen en zijn gelijk. De recensie-koning vond dat klagen niet de beste optie was en heeft een SINT-kleurplaat online gezet, zodat je zelf een betere poster kan maken.

Opmerkelijk dat de verkoop van de film Foeksie de Miniheks van moraalridder Johan Nijenhuis aan Amerika is afgeketst, omdat in de film een pijp wordt gerookt en omdat een jongetje in de film zonder helm op zijn fiets rijdt.

Vandaag gaf de Reclame Code Commissie haar oordeel en concludeerde dat de posters gewoon mogen blijven hangen: “De poster is niet van dien aard dat de grens van het ontoelaatbare wordt overschreden”

Of nu met deze uitslag de rel stopt? Waarschijnlijk niet, maar het is dan ook heerlijk genieten hoe Dick Maas één van de laatste Nederlandse taboes doorbreekt én horror in alle Nederlandse media weet te brengen. Dank u Sinterklaasje.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer