Weerwolven van Wakkerdam: Het Dorp – spelrecensie

Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel ontworpen door Philippe des Pallières en Hervé Marly dat in 2003 door 999games in Nederland werd uitgegeven. In 2007 werd er voor het spel de uitbreiding Volle Maan uitgebracht en deze herfst verscheen de tweede uitbreiding Het Dorp.

Voor grote groepen is het spel Weerwolven van Wakkerdam uitstekend geschikt, gaat dit voor deze uitbreiding Het Dorp dit ook op?

In de doos van Weerwolven Het Dorp Luxe Editie zitten zowel een uitbreiding als het basisspel met volledige uitleg. Een mooie reden om ook even kort het basisspel te bespreken.

Weerwolven van Wakkerdam

Basisspel 8-24 spelers (30minuten)
Weerwolven van Wakkerdam: Het DorpHet dorpje Wakkerdam wordt door weerwolven geteisterd. Elke nacht wordt één van de burgers verslonden. De burgers besluiten hier wat aan te doen en komen dagelijks bij elkaar om de weerwolven te ontmaskeren. Het overleg zindert van spanning, want het is zeker dat de weerwolven zich tussen de aanwezigen bevinden! Niemand is te vertrouwen…

Ieder potje Weerwolven wordt geleid door een spelleider en doet zelf niet mee in het spel, deze verdeelt blind onder de spelers de rolkaarten Burger of Weerwolf. Het spel bestaat uit twee rondes: Dag en Nacht. In de nacht roept de spelleider de Weerwolven op en vraagt hun om een slachtoffer te kiezen, die burger mag niet meer meedoen met het spel. De volgende morgen worden de burgers wakker (inclusief de weerwolven) en, zo vertelt de spelleider, komen ze achter de brute moord. In een dorpsraad stemmen de burgers één van hun weg waarvan zei denken dat het een weerwolf is. Ook deze speler doet niet meer mee aan het spel. De doel is simpel, de burgers willen alle weerwolven ontmantelen en de weerwolven alle burgers opeten.

Voor de gevorderde spelers zijn er naast burger of weerwolf zeven bijzondere burgers die het spel met hun gaven kunnen beïnvloeden: burgermeester, dief, heks, ziener, spiedende meisje, jager en cupido. Voor een potje weerwolven zijn minimaal 8 spelers nodig en in deze verhouding zullen er twee weerwolven zich in het gezelschap schuil houden. Het spel kan zelfs met 24 spelers gespeeld worden, waaronder vier weerwolven.

Het spel is ideaal voor feestjes en andere gelegenheden waar je met een groep bent, het spel behoeft weinig uitleg en kan praktisch overal gespeeld worden. Voor mensen die het vaker spelen zijn de speciale burgers een ideale toevoeging voor extra tactiek en afwisseling.

Het Dorp

Uitbreiding 8-29 spelers (45minuten)
Mocht je Weerwolven van Wakkerdam al regelmatig hebben gespeeld, dan brengt Het Dorp een extra laag in het spel: beroepen en zwervers. Alle spelers krijgen aan het begin van het spel een beroep toegewezen: biegtvader, veldwachter, bakker, waard, boer, kwakzalver, kasteelheer, schooljuf, barbier of zwerver. Beroepen zijn openbaar, rollen blijven geheim.
Weerwolven van Wakkerdam: Het Dorp, de beroepen
Waar het basisspel straalt van zijn simpelheid, wordt Het Dorp vrijwel direct ingewikkeld en is het voor de spelleider lastig om de extra regels in de groep duidelijk uitgelegd te krijgen. Want bij een beroepstegel hoort bij de diverse beroepen ook een gebouw, deze groot uitgevallen kaarten lijken in eerste opzicht dan ook dubbel en overbodig. Echter de zwervers kunnen een dak boven hun hoofd bemachtigen als de vorige beroepsbeoefenaar door de weerwolven is opgegeten of burgers uit het spel is verwijderd.

Nu iedereen een rol heeft (nieuw in het Dorp Witte Wolf, Pyromaan en Raaf) met eenmalige of voortdurende gaves én nu bij iedereen een beroep heeft met eenmalige of voortdurende gaves wordt het heel belangrijk om een goede spelleider te hebben om het geheel in goede banen te leiden. Wanneer iedereen de extra regels na een paar potjes onder de knie heeft, kan de combinatie van rol- en beroepsgave pas echt tactisch worden ingezet.

Conclusie:

Waardering: 3 / 5 sterren      
Het grote voordeel van Weerwolven van Wakkerdam is ook meteen een nadeel, voor zowel het basisspel als de uitbreiding Het Dorp heb je minimaal 8 spelers nodig. In veel gevallen zul je dit niet vaak genoeg spelen om de overstap naar de beroepen van Het Dorp te maken. Dit is jammer, want spannender wordt het er wel mee. Het extra aantal (grote) kaarten maakt de uitbreiding een stuk minder mobiel als het origineel. De adviesprijs van bijna €25,- vind ik in vergelijking tot het basisspel of Volle Maan (beiden €9,-) aan de hoge kant.

Koop Weerwolven van Wakkerdam en Het Dorp via Bol.com

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 Reacties
 1. Luuk zegt

  Heerlijk… Ik ga het meteen doorvoeren op het Pure Fantasy Forum. Staan de volledige regels van “het Dorp” ook nog ergens online?

 2. Sjors zegt

  Ik had er al wel eens van gehoord en nu heb ik ook wel zin om het eens te spelen. Acht spelers is echter wel lastig. Vind maar eens zoveel mensen bij elkaar die ook nog eens zin hebben om het te spelen. Misschien een idee om recensies af te sluiten met een eindoordeel? En eventueel een cijfer of score (met doodshoofdjes of zo :P)?

  1. Frank zegt

   Cijfers vind ik altijd teveel een stempel op een review drukken en een cijfer geeft aan dat je dingen met elkaar kunt vergelijken, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet op gaat. Maar voor een betere ‘meting’ zijn we aan het nadenken 🙂

  2. Sjors zegt

   Misschien kort en bondig de plus- en minpunten onder elkaar?

   Eindoordeel:
   + blablabla
   + blablabla
   – blablabla

 3. Frank zegt

  @Luuk geen idee of die regels ergens anders zijn te vinden, er is nog wel de ‘officiele’ website: the-werewolves.com Maar da’s niet zo’n geweldige website…

 4. Andries zegt

  Is deze uitbreiding ook los te koop?

  1. arjen zegt

   ja het dorp de uitbreiding is ook los te koop ik heb hem zelf in de stad groningen gekocht in de winkel genaamt wirwar voor €25

 5. Eva zegt

  Ga het morgen voor het eerst spelen! Aan genoeg spelers bij ons nooit gebrek… Organiseren eens in de zoveel tijd “weerwolvenfeestjes”, verkleed en al, echt geweldig 😀

  1. Seger zegt

   Hoi,

   Ik speel weerwolven inmiddels 5 jaar met een man of 10. Maar altijd zijn we op zoek naar meer mensen. Misschien eens leuk om een keer te kijken of we een grotere groep kunnen maken?

   Groetjes, Jasper

 6. Gaetana zegt

  Misschien een late reactie, maar toch wel gaaf zo’n uitbreiding… Heb het nog steeds niet gespeeld. En @Sjors en @Eva, het is idd leuker om met meer mensen te spelen. Ik ken helaas ook niet superveel lui die bereid zijn het te spelen, het zou leuk zijn als er een grote groep in NL zou zijn.. 😛

 7. loise zegt

  ik vindt dit een te gek spel wij spelen dit altijd in de klas en we gaan binnen kort de uitbrijdings set kopen dat wordt leuk!!!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...