Film & TV | Games | Boeken & Comics

Aardedonker, zonder sterren – Stephen King (recensie)

Aardedonker zonder sterren is de nieuwste verhalenbundel van Stephen King. De bundel bevat vier verhalen. Vier verhalen over sterke maar ook kwetsbare mensen – mensen die zich bevinden in het aardedonker, zonder sterren…

1922

Bij James is ‘de vreemdeling’ ontwaakt toen zijn vrouw Arlette voorstelde het huis te verkopen en naar Omaha te verhuizen, en daarmee een serie moorden vol waanzin in gang te zet.

Een goed huwelijk

Twee ogenschijnlijk doorsneemensen – in een doorsneewoonplaats, met een doorsneebaan, u kent ze wel – hebben een lang en gelukkig huwelijk. Als hij, Bob, op zakenreis gaat, vindt zij, Darcy, een doos met het donorcodicil, de bibliotheekpas en het rijbewijs van een andere vrouw. Een vrouw die nog niet zo lang geleden in het nieuws was. Een vrouw die is vermoord… 
 

Grote Trucker

Een gezellige mysterieschrijver genaamd Tess komt de vreemdeling tegen op een achteraf weggetje in Massachusetts, na een boekenclub afspraak. Voor dood achtergelaten plot Tess een wraak die haar oog in oog brengt met een andere vreemdeling, namelijk die in haarzelf zit… 
 
 
 

De verlenging

Dit is het kortste verhaal in het boek, maar misschien wel het meest gemene en zeker het meest grappige. Een deal met de duivel helpt Harry niet alleen van een terminale kanker af, maar zorgt ook voor een leven vol wraakgevoelens.

Stephen King heeft in dit boek zijn best gedaan om vast te leggen wat mensen onder bepaalde moeilijke omstandigheden kunnen doen en hoe ze zich kunnen gedragen. De mensen in deze verhalen hebben nog hoop, maar ze zien in dat zelfs onze dierbaarste verwachtingen (en onze dierbaarste wensen voor onze medemensen en onze samenleving) soms vergeefs zijn.

King geeft zelf aan in het nawoord: “De verhalen in dit boek zijn hard. Misschien had je er hier en daar moeite mee ze te lezen. In dat geval verzeker ik je dat ik het er hier en daar even moeilijk had om ze te schrijven”

In elk van de verhalen neemt hoofdpersonage een belangrijke keuze, de beslissing die wordt genomen heeft elk zijn tragische gevolgen. Zelfs als de wanhoop nabij is geven de hoofdpersonen niet op, het kan tenslotte toch alleen maar beter worden?

Aardedonker, zonder sterren bevat vier donkere meeslepende verhalen, waarbij je steeds opnieuw in vervoering raakt door de bijzondere personages en de verwachtingen die zij van het leven hebben. Een kwaliteitsboek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden