Film & TV | Games | Boeken & Comics

Recensie ‘Belgische Giallo’ Amer

Sinds 1929 brengt de Italiaanse uitgeverij Mondadori populaire misdaadromans als paperback uit. Het betreft overwegend vertalingen van Engelse en Amerikaanse misdaadauteurs zoals: Agatha Christie, Edgar Wallace, John Dickson Carr en Ed McBain. De paperbacks hebben een opvallende gele kaft en worden daarom Il Giallo (=gele) Mondadori genoemd.

In de jaren zestig beginnen Italiaanse regisseurs als Mario Bava, Lucio Fulci en Dario Argento, de misdaadromans te verfilmen. De giallo films hebben een kenmerkende stijl: sfeervol camerawerk, opvallende muziek, uitgebreide moordscènes en veel (al dan niet functioneel) bloot. Voorbeelden van giallo-films zijn: Lo Strano Vizio Della Signora Wardh (Sergio Martino, 1970), Una Lucertola Con La Pelle Di Donna (Lucio Fulci, 1971) en Profondo Rosso (Dario Argento, 1975). Dit zijn ook de films die model hebben gestaan voor Amer, een Belgisch/Franse film van Hélène Cattet en Bruno Forzani.

In Amer volgen we Ana in drie fasen van haar leven: als kind, tiener en volwassen vrouw. We zien hoe haar lichaam zich ontwikkelt en haar seksualiteit ontluikt, tegelijkertijd doet de dood zijn intrede in haar leven. Dromen, fantasieën en werkelijkheid wisselen elkaar af, maar Ana’s lustgevoelens blijven niet onbestraft.

Giallo Amer

Amer bevat weinig dialogen, maar er wordt veel gesproken met beelden, het is echter niet altijd duidelijk wat fantasie en wat realiteit is. Maar Amer gaat ook niet om het verhaal, Amer is een audiovisueel spektakel waarin de narratie ondergeschikt is. Het camerawerk van Manuel Dacosse en de montage van Bernard Beets zijn indrukwekkend en de muziek en geluidseffecten zijn beklemmend. Voor de filmpurist is Amer ware kunst, voor de liefhebber van keiharde horror is Amer dodelijk saai en vermoeiend traag (al word je tegen het eind beloond met een prachtig vormgegeven slasherscène). Wil je graag een giallo zien die meer vragen oproept dan beantwoordt, en die echt mooi gemaakt is, dan is Amer iets voor jou. Wil je een horrorfilm met veel actie, en een hoge bodycount dan moet je naar een andere film gaan.

Waardering: 3 / 5 sterren      
Bloody Mary proefnotitie: Voor wie zijn biefstuk niet ‘rosso’, maar ‘giallo’ wil.

Amer draait vanaf 12 mei in de bioscoop.

Terrore All’Italiano

Van donderdag 12 t/m zondag 15 mei zullen in de Melkweg voorafgaand aan Amer één of meerdere korte voorstudies van de makers van Amer vertoond worden. Onder de noemer ‘Terrore All’Italiano’ zijn er daarnaast ook zeven klassieke Italiaanse genrefilms te zien waardoor de makers van AMER zich lieten inspireren, waaronder Giallo hoogtepunten van genremeesters Mario Bava, Dario Argento en Sergio Martino.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Martijn zegt

  Volgende week komt m’n blu-ray binnen! Ben erg benieuwd.

 2. Mikkels zegt

  helaas slechts in 2 bioscopen te zien…

 3. VeryBloodyMary zegt

  En Martijn, heb je hem al binnen?

 4. Martijn zegt

  Ja, heb hem inmiddels binnen. Nu nog even tijd vinden.

 5. Johan zegt

  Vorig jaar gezien tijdens Imagine.. Erg mooi geschoten maar was ook niet helemaal ‘je van het’.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden