Film & TV | Games | Boeken & Comics

The Dark Tower: films een derde goedkoper, serie naar HBO

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, A beautiful mind, How the Grinch stole Christmas), producer Brian Grazer (24, Lie to me, Friday Night Lights) en scenarioschrijver Akiva Goldsman (Fringe, I, Robot, I am legend) spelen al een tijdje met het idee om de epische boekenreeks The Dark Tower van Stephen King naar het grote én kleine scherm te vertalen. Bedoeling van het trio is om het verhaal enerzijds te vertalen naar 3 films en de gebeurtenissen die zich afspelen tussen elke film als een televisieserie op te vatten.

Omwille van deze ambitieuze opzet en vooral het hoge prijskaartje dat daaraan verbonden is, waren film- en televisiestudio’s de afgelopen maanden niet echt happig om aan boord te springen en begin juli 2011 leek het project zelfs voorgoed in de ijskast te zijn beland. In een interview met Brian Grazer deze week naar aanleiding van de film Tower Heist kondigt hij nu aan dat het project er waarschijnlijk toch komt.

Aan de filmkant van het project zou het trio het oorspronkelijke budget van 140 miljoen dollar hebben kunnen drukken met 45 à 50 miljoen dollar. Daarnaast is het script ook grondig herwerkt en is men, zonder dat men aan de epische grandeur van het verhaal raakt, tot een beter en passender einde gekomen. Ook al heeft er voorlopig nog geen filmstudio ingetekend op dit project, Brain Grazer lijkt ervan overtuigd dat hij een studio aan boord krijgt.

Niet alleen de kostenbesparing moet hen kunnen overtuigen, ook het feit dat Brian Grazer een akkoord heeft gesloten met de Amerikaanse kwaliteitszender HBO om de 2 televisieseizoenen te maken moet hen over de streep kunnen trekken. Dit akkoord is een grote sprong voorwaarts voor het project en maakt het ook een stuk zekerder. Tenslotte kon Grazer ook nog melden dat Javier Bardem aan boord blijft als belangrijkste kandidaat voor de hoofdrol.

The Dark Tower

The Dark Tower is ondertussen reeds uitgegroeid tot een achtdelige boekenreeks van Stephen King, geïnspireerd op het gedicht Childe Roland to the Dark Tower Came van Robert Browning, en wordt algemeen beschouwd als zijn magnum opus. De reeks vertelt het verhaal van Roland Deschain, de laatste scherpschutter (gunslinger) in Al-Wereld, die op zoek moet gaan naar The Dark Tower. Al-Wereld is verwoest door vele oorlogen en tijd en afstand zijn niet meer wat ze geweest zijn. Als scherpschutter, een soort van ridderorde, moet hij proberen op tijd de Donkere Toren te bereiken, die de band moet vormen met de andere universums en zo de concepten van tijd en afstand terug moet herstellen. Hij krijgt daarbij af te rekenen met de Scharlaken Koning, die echter de Donkere Toren wilt vernietigen om zo de verschillende universums te laten instorten en zo de algemene macht te krijgen.

The Dark Tower is een combinatie van western, fantasy, science-fiction en horror en bevat elementen die we ook terugzien bij The Lord of the Rings, de Koning Arthur-legende en de western The Good, The Bad and the Ugly. Het hoofdpersonage Roland Deschain is overigens geïnspireerd op Clint Eastwood’s Man with no name uit de voornoemde western. Van de reeks zijn ondertussen meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht en er is ook de basis voor een reeks spin-offs in strip- en gamevorm.

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden