The Dark Tower: films een derde goedkoper, serie naar HBO

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, A beautiful mind, How the Grinch stole Christmas), producer Brian Grazer (24, Lie to me, Friday Night Lights) en scenarioschrijver Akiva Goldsman (Fringe, I, Robot, I am legend) spelen al een tijdje met het idee om de epische boekenreeks The Dark Tower van Stephen King naar het grote én kleine scherm te vertalen. Bedoeling van het trio is om het verhaal enerzijds te vertalen naar 3 films en de gebeurtenissen die zich afspelen tussen elke film als een televisieserie op te vatten.

Omwille van deze ambitieuze opzet en vooral het hoge prijskaartje dat daaraan verbonden is, waren film- en televisiestudio’s de afgelopen maanden niet echt happig om aan boord te springen en begin juli 2011 leek het project zelfs voorgoed in de ijskast te zijn beland. In een interview met Brian Grazer deze week naar aanleiding van de film Tower Heist kondigt hij nu aan dat het project er waarschijnlijk toch komt.

Aan de filmkant van het project zou het trio het oorspronkelijke budget van 140 miljoen dollar hebben kunnen drukken met 45 à 50 miljoen dollar. Daarnaast is het script ook grondig herwerkt en is men, zonder dat men aan de epische grandeur van het verhaal raakt, tot een beter en passender einde gekomen. Ook al heeft er voorlopig nog geen filmstudio ingetekend op dit project, Brain Grazer lijkt ervan overtuigd dat hij een studio aan boord krijgt.

Niet alleen de kostenbesparing moet hen kunnen overtuigen, ook het feit dat Brian Grazer een akkoord heeft gesloten met de Amerikaanse kwaliteitszender HBO om de 2 televisieseizoenen te maken moet hen over de streep kunnen trekken. Dit akkoord is een grote sprong voorwaarts voor het project en maakt het ook een stuk zekerder. Tenslotte kon Grazer ook nog melden dat Javier Bardem aan boord blijft als belangrijkste kandidaat voor de hoofdrol.

The Dark Tower

The Dark Tower is ondertussen reeds uitgegroeid tot een achtdelige boekenreeks van Stephen King, geïnspireerd op het gedicht Childe Roland to the Dark Tower Came van Robert Browning, en wordt algemeen beschouwd als zijn magnum opus. De reeks vertelt het verhaal van Roland Deschain, de laatste scherpschutter (gunslinger) in Al-Wereld, die op zoek moet gaan naar The Dark Tower. Al-Wereld is verwoest door vele oorlogen en tijd en afstand zijn niet meer wat ze geweest zijn. Als scherpschutter, een soort van ridderorde, moet hij proberen op tijd de Donkere Toren te bereiken, die de band moet vormen met de andere universums en zo de concepten van tijd en afstand terug moet herstellen. Hij krijgt daarbij af te rekenen met de Scharlaken Koning, die echter de Donkere Toren wilt vernietigen om zo de verschillende universums te laten instorten en zo de algemene macht te krijgen.

The Dark Tower is een combinatie van western, fantasy, science-fiction en horror en bevat elementen die we ook terugzien bij The Lord of the Rings, de Koning Arthur-legende en de western The Good, The Bad and the Ugly. Het hoofdpersonage Roland Deschain is overigens geïnspireerd op Clint Eastwood’s Man with no name uit de voornoemde western. Van de reeks zijn ondertussen meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht en er is ook de basis voor een reeks spin-offs in strip- en gamevorm.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 Reacties
 1. Triggernils zegt

  Ben erg benieuwd! Heb de boeken nooit gelezen maar wel regelmatig willen gaan lezen.. Een tv serie maakt het makkelijk natuurlijk!

  1. Frank Mulder zegt

   En HBO kan die serie zeker aan, kijk bijvoorbeeld naar Game of Thrones!

 2. Sjors zegt

  Dat is goed nieuws 🙂 Vooral dat van HBO dan, maar het geld voor die films moet ook wel op te hoesten zijn, als ik af en toe zie wat voor bedragen er worden neergelegd voor grote(re) producties. Als ze het goed aanpakken, dan zijn die serie en films sowieso winstgevend.

 3. Triggernils zegt

  HBO maakt veel top series! Denk aan Band of Brothers, Six Feet Under, True Blood en inderdaad Game of Thrones.
  Ron Howard vind ik verder een prima regisseur die hier zeker wat moois van kan maken.

 4. Jan M. Robbertsen zegt

  Veel werk van S King is op film gezet met een beperkt budget! : Resultaat: Een film die het bij lange na niet haalt bij het boek!

  Door de films knappen mensen zelfs af van King! Natuurlijk is het sowieso al erg moeilijk om een boek goed naar film te vertalen, maar met een zeer beperkt budget wordt deze geweldige EPOS ook weer een B-Film met een goed idee op de achtergrond! Zonde !

  1. Frank Mulder zegt

   Op welke films doel je precies? Want sommige, de bekendere, King-verfilmingen zijn best aardig tot goed. (Al is King zelf niet altijd even tevreden)

   1. Triggernils zegt

    Er zijn inderdaad een aantal minder goede Stephen King verfilmingen, maar goed dat heeft niet perse met een King verfilming te maken. Slechte fims worden er altijd wel gemaakt. Ook met grote budgetten. Ik denk dat er verder geen enkele schrijver is waarvan er zoveel boeken zijn verfilmd. Ik denk dat iedere (horror)film fan zeker minimaal 1 Stephen King verfilming in zijn top 10 heeft staan (bv The Shining, The Green Mile, Stand By Me, Shawshank Redemption, Misery, It, Carrie..etc).
    En zoals Frank zegt, King was inderdaad niet tevreden met iedere verfilming.. betekent niet dat het een slechte film is.

  2. Filip Aelbrecht zegt

   We moeten ook wel eerlijk zijn dat Stephen King ook niet altijd even goede boeken heeft geschreven. De dromenvanger vond ik bijvoorbeeld een minder boek en de film was navenant.

   Ik vind wel niet dat je kunt zeggen dat beperkt budget meteen betekent dat het een slechte film wordt. Er worden knappe films gemaakt met een krap budget en ontzettend slechte films met een groot budget. Een film hangt van zoveel af: eerst en vooral het script, dan de regisseur, de acteerprestaties, …. Ik zeg niet dat The Dark Tower met een klein budget makkelijk verfilmd kan worden, maar ik denk met een budget van 100 miljoen dollar dat je veel kunt doen 🙂

   Tenslotte vind ik ook dat een film zelden een boek kan overtreffen, omdat bij het lezen van het boek je de ongeschreven details altijd in je eigen hoofd opvult en je onbewust uw eigen visie vormt over het verhaal, terwijl een film de zienswijze van één man is.

 5. Robbert zegt

  Dat King-verfilmingen vaak niet zo sterk zijn heeft niet zozeer met de budgetten te maken als wel met het feit dat wat in een boek werkt nou eenmaal niet per sé als verfilming hoeft te werken. Stanley Kubrick’s The Shining permitteert zich t.a.v. het boek behoorlijk wat vrijheden, maar steekt kwalitatief toch met kop en schouders uit boven de letterlijke maar verder uiterst zwakke TV-bewerking van King zelf. Sowieso, laat de man lekker boeken schrijven en zich verre houden van film en TV, want hij heeft al meerdere malen bewezen daar totaal niet mee uit de voeten te kunnen.

 6. Erik zegt

  Heb bijna alle boeken van King gelezen. Dark-Tower Serie zelfs 2x.
  Naar mijn mening moeten ze de boeken net zo verfilmen als de Harry Potter boeken.
  Alleen zo komt het verhaal goed tot zijn recht.
  Ben wel benieuwd hoe ze de serie maken van dit meesterwerk.
  Voor diegene die de boeken nog niet gelezen hebben:
  Begin er alsnog aan, wel op volgorde voor je de serie/film gaat kijken.
  Uit ervaring heb ik eerst de film van The Stand gezien voor ik het boek had gelezen.
  Heb er nog steeds spijt van. De fantasie moet de ruimte krijgen voor het visuele.

 7. Twan zegt

  Het is in mijn ogen een goede verfilming als er niet teveel van het verhaallijn van het boek afgeweken wordt. Als een boek goed is, waarom het verhaal dan veranderen?

  Ik hoop dus niet dat ze net zo filmen als bij Harry Potter. Daar heb ik me soms mateloos geirriteerd met wat ze eruit geknipt of veranderd hebben. Ik denk dat ze daar eerder hadden moeten beginnen met de boeken in twee delen te verfilmen.

 8. Jeroen zegt

  Ik zeg niet combineren.

  Of:
  Zoals iemand hier eerder al zei. Verfilmen a’la Harry Potter. Elk boek zijn eigen film.

  Of:
  Een televisie serie.
  8 series van bv. 12 afleveringen of zo. Op die manier kunnen ze wat uitgebreider aan bod laten komen wat er in het verhaal gebeurt.
  Er zijn momenten in het verhaal waar je een complete aflevering aan kan besteden.
  bv. de Halteplaats uit deel 1, het strand uit deel 2 of het verhaal over Susan uit de Baronie Meijs. En zo kan ik nog wel even door gaan 🙂

  1. diana zegt

   is hierover al wat bekend?

   zit met smart te wachten.De donkere toren is een van mijn lievelings- serie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...