Insidious is doodeng! – recensie (James Wan, 2010)

Couponactie INT boeken - aug

James Wan, bekend als de regisseur van de succesvolle eerste SAW-film, regisseerde in 2007 de films Dead Silence en Death Sentence. Beide kwamen niet in de buurt van het succes van SAW en het leek er op dat de Australische James Wan zijn regiecarrière in de kast kon zetten. Niemand werd enthousiast toen James Wan samen met de producers van Paranormal Activity de film Insidious aankondigden.

Het script van Leigh Whannell blijkt de basis voor nu al de meest winstgevende film van 2011, met een productiebudget van $1,5 miljoen haalt Insidious tot vandaag $50 miljoen binnen. Andere films in de Box Office hebben een budget van $20 miljoen of meer, zoals Pirates $250 miljoen kostte en levert tot nu toe ‘slechts’ $635 miljoen op.

Insidious

In het angstaanjagende Insidious vormen Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) samen met hun drie kinderen een gelukkig gezin. Ze zijn dolblij met hun verhuizing naar een vrijstaande villa, maar dan slaat het noodlot toe. Het huis blijkt vol te zitten met geesten die het gemunt hebben op hun jongste zoon…

Insidious begint klassiek en activeert je kippevel met een indringend strijkorkest, wellicht als ode aan Psycho. Want hoewel Insidious zeer origineel overkomt, hebben James Wan en Leigh Whannell veel inspiratie gehaald uit klassiekers als The Excorcist, The Haunting en vooral Poltergeist. Dit is zeker geen minpunt gebleken, er wordt de tijd genomen de spanning op te bouwen en hoewel het op sommige moment toch voorspelbaar is, zal de hele bioscoopzaal schrikken.

Ravage in Insidious

Laat één ding duidelijk zijn: Insidious is doodeng! En dat meen ik serieus, ik ben vrijwel nergens bang voor en schrik me zelden het leplazarus. Dat is op zich al voldoende reden om hem als topfilm te bestempelen, maar niet de enige reden. Het succes van de kleine ruimtes met weinig daglicht (SAW) in combinatie met het onverklaarbare bovennatuurlijke (Paranormal Activity) is een recept dat veel indruk achterlaat.

De cast doet precies zijn werk, hun speelruimte is beperkt. Het mindere acteerwerk komt vooral van Ty Simpkins als het jongetje Dalton. De cameravoering, muziek en effecten zijn van topkwaliteit. En misschien is de tweede helft van de film niet zo goed als het eerste deel, Insidious verdient een staande ovatie voor de makers van SAW (James Wan en Leigh Whannell) en Paranormal Activity (James Blum, Oren Peli en Steven Schnieder).

Waardering: 5 / 5 sterren      

Insidious wordt uitgebracht door Entertainment One en draait vanaf 2 juni in de bioscoop.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer