Interview Fase 3 over Horror/Scifi Live-Action Roleplaying

Nieuw Aarde is de wereld van Fase 3, een Nederlandse Live-Action Roleplaying (LARP) vereniging. Het verhaal speelt zich af in de 28ste eeuw. Nucleaire oorlogen hebben de wereld uit elkaar getrokken en alleen de Rebellen en de Overheid de enige overgebleven menselijke machten. Alle waterbronnen zijn vervuild, het land is bezaaid met tekenen van radiatie en er lopen een hoop vijandige wezens rond zoals technomancers, zombies en supermutanten.

Op 27 november reisde ik af naar een Rebellenkamp, waar ik werd opgevangen in de eetzaal. Onder het genot van een kopje post-apocalyptische koffie luisterde ik naar Wasteland radio, het radiostation van de Rebellen, compleet met nieuws.
Gasmaskers van Fase 3
Nadat Commandant Wijbe van de Meent van zijn veldbed was gelicht kreeg ik een rondleiding door het kamp. Ik kreeg te zien waar de wapens en uitrusting van de rebellen lag opgeslagen en werd ik door het hoofdkwartier van de rebellen geleid. Tot slot keken we nog even buiten, waar eerder die nacht een ongelukkige Rebel gesneuveld was: De arme ziel was door een supermutant opengereten en er was een handgranaat in zijn buikholte achtergelaten.

Na de rondleiding ben ik samen met Commandant van de Meent aan tafel gegaan om enkele vragen te stellen over LARP in het algemeen, en specifiek over Fase 3:

Waarom doet men aan Live-Action Roleplaying?

Met LARP creëer je een verhaal, een film waar je zelf in speelt. Het is iets terugkerends, je leert elkaar kennen en brengt je sociaal gezien nader tot elkaar. Je hebt daarnaast heel veel manieren om jezelf te ontplooien. Als NPC (Non-Playing Character, ofwel figuranten) kunnen ontzettend veel personages spelen, maar ook als PC (Playing Character) kun je veel creativiteit toepassen in het spelen van je personage. Het is een hele vrije wereld, je wordt losgelaten en je kan het spel op je eigen manier spelen. Je maakt met zijn allen de wereld van 2703 als een echte wereld voor jezelf.

Het leuke is: Er is een rode draad in het verhaal, maar dit verhaal wordt beïnvloed door de gebeurtenissen van een evenement. Zo heb je als speler invloed op het verloop van niet alleen het evenement, maar ook de ontwikkeling van het verhaal. Jouw acties beïnvloeden toekomstige evenementen.

De sfeer bij Fase 3 is anders dan bij andere LARP verenigingen. Fase 3 is minder een vereniging dan dat het een vriendengroep is. De sociale kant speelt een grote rol, zo ben ik bijvoorbeeld mijn vriendin hier tegengekomen. Daarnaast heb ik er een aantal enorm goede vrienden aan over gehouden. Zonder fase 3 had ik waarschijnlijk veel minder met deze mensen gedeeld.

Wanneer moet je wel mee doen aan een evenement en wanneer niet?

Je vindt het leuk zoals je het spel zelf speelt. Je kan de schietgrage cowboy uit hangen en op alles schieten wat rondloopt. Maar bedenk wel dat dat gevolgen heeft voor je karakter: je hebt gewoon een aantal hitpoints en op is op. En ook al wil je niet mee doen aan het spel, je hebt je nog steeds te houden aan een aantal regels.

Als je roleplaying bullshit vindt en je gewoon lekker stoer wilt doen, zou ik niet meedoen. Reken maar dat de ca. 40 man die hier rondlopen dat niet waarderen. Zij zullen je dan ook aanspreken op het feit dat je het spel verstoord.

Hoe is Fase 3 tot stand gekomen?

We speelden vroeger dungeons & dragons en hebben daar op een gegeven moment een andere setting bij bedacht: Een futuristische post-apocalyptische wereld. Dit spel hebben we heel veel nachten gespeeld. Vervolgens kwam ik in contact met LARP en daar was ik helemaal gek van. Dungeons & Dragons in het echte leven leek mij helemaal geweldig. Compleet vrij zijn in een wereld die voor je wordt geschreven en daar vervolgens daar invloed op kunnen uitoefenen. Dat was echt mijn ding.

Toen legde ik de puzzelstukjes bij elkaar. LARP en ons eigen Dungeons & Dragons spel. Ik heb het gehele regelsysteem van ons spel aangepast en zelf een LARP systeem ontwikkeld. Daarna hebben we het concept uitgeprobeerd met een demo-evenement. Dat was een succes en op deze manier is Fase 3 steeds verder uitgegroeid tot wat het nu is.

Als je mee doet, als PC, wordt je karakter aan het einde ‘bewaard’? Hou je je karakter tot het volgende evenement?

Dat klopt. Als je karakter aan het einde nog in leven is neem je die gewoon mee naar het volgende evenement. Je krijgt per evenement vaardigheidspunten die je kan uitgeven. Dat is belangrijk om je personage te ontwikkelen. Zo kun je tijdens een evenement bij een leermeester in de leer om een vaardigheid te leren, die het bij het evenement er op weer kunt gebruiken. Zo maakt ieder personage een eigen ontwikkeling door.

Voor sommige dingen moet je echt sparen. Bij het aanmaken van je personage krijg je bijvoorbeeld 200 credits om uit te geven aan wapens en bescherming. Tijdens een evenement kun je vervolgens credits verdienen door bijvoorbeeld te handelen, te stelen of door klusjes te doen. Dit zorgt er voor dat een beginnende speler sommige (sterke) vaardigheden en spullen nog niet kan kopen, een bazooka met ammunitie bijvoorbeeld kost iets van 320 credits.

Loop je niet het gevaar dat sommige mensen erg sterk, overpowered, worden?

De setting zelf is overpowered: Nieuw aarde is dusdanig vijandig, dat je als speler juist compleet underpowered bent. Als beginnend speler moet je echt rennen voor je leven. Als je een evenement overleeft zorgt dat er voor dat je overlevingskansen gelijk getrokken worden aan de andere, meer ervaren spelers. En mocht je nou toch heel sterk zijn, dan kun je altijd nog iets tegenkomen wat toch weer sterker is dan dat jij bent. Maar ook een vreselijk sterke speler, in zijn eentje, kan een groep minder sterke spelers niet aan. Je wordt daardoor gedwongen om als rebel samen te werken met andere mensen.

Stel, de hel breekt los, de apocalypse komt: wat staat er in je voorraadkast?

Wat je absoluut nodig hebt is eten: blikvoer om je maag te vullen. Daarnaast heb je ook vitamine pillen nodig om je op de been te houden. Ook is het wel handig om iets te hebben om je te verdedigen, een stoelpoot bijvoorbeeld. Dan zetten de zombies niet hun tanden in jou, maar in een stuk hout. Brandstof heb je niet meer nodig. De wegen zullen vol staan met gestrande auto’s. Je bent beter af met een fiets, of gewoon met de benenwagen.

Hoe overleef je in de Wastelands?

Je overleeft door zo stil mogelijk te zijn en geen aandacht te trekken. Zorg dat je genoeg mensen om je heen hebt die eerder door een zombie gebeten worden. Als iemand gebeten wordt, moet je kil genoeg zijn om deze dood te schieten. Zorg ervoor dat je niet langer dan 1 nacht ergens schuilt. De kans dat je gevonden wordt door een supermutant of een groepje vijandige mede-Wastelanders die het op je spullen gemunt hebben wordt dan te groot. Je moet echt in beweging blijven.

Hoe pest je de Overheid?

De Overheid pesten is niet verstandig. Om dat te kunnen doen moet je natuurlijk bij ze in de buurt komen. Zodra ze jou in hun vizier krijgen, heb je toch echt wel een groot probleem. Als je ze toch wil pesten kun je het beste je bips afvegen met een poster van hun grote leider.

Zombies, zijn zij snel of langzaam?

Deze zijn snel. Ze lopen voornamelijk een beetje langzaam sjokkend, dolend rond. Maar als hun aandacht op een gegeven moment door wat dan ook getrokken wordt, dan schieten ze als wild beest op hun doel af.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Sjors zegt

  Gaaf dat het bestaat, maar ik zou mezelf niet echt een houding kunnen geven als ik tussen die lui zou rondlopen 😛

 2. S. zegt

  Ik zie mezelf al als een nerd.. maar dit gaat me echt te ver… ..plus als je al die moeite gaat doen..fix dan een camera en licht en maak een film 😉

 3. Max Jensch zegt

  Ik snap je punt S, maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn ervaring heel anders was dan ik me had voorgesteld.

  Ik had inderdaad een groep introverte nerds verwacht, maar niets was minder waar. Ik werd met open armen ontvangen en hoewel ik persoonlijk niets met LARP heb, heeft de ervaring me wel degelijk geïnteresseerd gemaakt.

  Overigens, je kan het ook opvatten als toneelstuk (en nu je het zegt, er was ook een camera aanwezig, incl. een 3-tal documentaire makers ^^)

 4. Frank Mulder zegt

  Superleuk interview!
  Ik heb ze regelmatig gezien, ze LARPen altijd op het gebouw van mijn scouting vereniging, maar ze nooit gesproken eigenlijk.

  Volgens mij is het best leuk inderdaad, maar dan moet je je er wel helemaal aan over geven, en dat is iets met tijd 😛

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...