Recensie: Let Me In (Matt Reeves, 2010)

Remake, de laatste tijd wordt het bijna een scheldwoord, Hollywood lijkt zijn inspiratie kwijt en jat meer dan ooit te voren succesvolle buitenlandse films. Maar hoevaak zijn de werken van Shakespeare inmiddels opgevoerd? Dan klaag je toch ook niet bij voorbaat dat het origineel beter was?

Let Me In is de Amerikaanse remake van de Zweedse Let The Right One In, gebaseerd op het gelijknamige boek van John Ajvide Lindqvist. Het origineel werd door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste film van 2009, maar trok maar weinig bezoekers.

Het geheimzinnige meisje Abby (Chloe Moretz) komt naast Owen (Kodi Smit-McPhee) wonen. Hij is een buitenbeetje en vindt moeilijk aansluiting bij zijn leeftijdgenoten. Owen ontwikkelt een bijzondere band met zijn mysterieuze buurmeisje. Als het stadje wordt opgeschrikt door een reeks brute moorden lijkt het erop dat Abby hier een aandeel in heeft… Het schijnbaar onschuldige meisje zou wel eens een brute vampier kunnen zijn…

De remake komt uit de legendarische horrorfilmstudio Hammer Films, welke recent is opgekocht en met Let Me In voor het eerst in 30 jaar weer een film aflevert, de regie is in handen van Matt Reeves (Cloverfield). Van beide kanten wilde men het verhaal bij een groter publiek brengen, maar zo trouw mogelijk blijven aan het origineel.

Let Me In speelt zich af in de jaren ’80, een bijna troosteloze tijd in een troosteloos dorpje. De film voelt door de sterk doorgevoerde stijl, met name het geluid, helaas iets gedateerd aan. Maar aan de andere kant wordt de dramatiek van het verhaal hier enorm door versterkt. De film is intimer dat het origineel, de angst onder de buurtbewoners krijgen we niet mee. Maar Let Me In is ook zeker minder subtiel als de onschuldige Abby aan het moorden gaat.

Abby (Chloe Moretz) en Owen (Kodi Smit-McPhee)Chloe Grace Moretz die in Kick-Ass nog een hele kinderlijke Hitgirl vertolkte, laat als Abby in Let Me In zien dat ze geen moeite hebben met de dubbelrol van een eeuwenoude vampier in het lichaam van een 12-jarige. Ook Kodi Smit-McPhee als de jonge onzeker Owen speelt zijn rol voortreffelijk.

Remake een scheldwoord? Zeker niet, deze remake heeft als doel om het verhaal verder te verspreiden en slaagt hier ook zeker in. Daarom is Let Me In zeker een film die je moet zien, een geslaagde dramatische horrorfilm. Heb je het origineel al gezien, dan kun je Let Me In overslaan, hetgeen in dit geval een compliment richting Matt Reeves is.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      

Let Me In draait vanaf 13 januari 2011 in de bioscoop

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. Sjors zegt

  Ondanks dat ik het origineel al heb gezien, ben ik wel benieuwd. Dat de film intiemer is klinkt goed, maar dat ‘ie minder subtiel is lijkt me dan weer minder bij de film passen. Ik houd wel van brute moorden, maar als ik hoor dat een Amerikaanse remake minder subtiel is, dan denk ik meteen aan al die andere Amerikaanse remakes die minder subtiel zijn en daardoor gewoon minder goed. Maar ik zal wachten met oordelen tot ik Let Me In gezien heb 😛

  Mooi prijzenpakket trouwens 😀

 2. Jeroen zegt

  Klinkt goed! Origineel nog niet gezien.
  Valt me trouwens op dat ik dat veel moet tikken hier, dat ik het origineel niet ken… moet toch maar eens aan de basis gaan werken 😀

 3. Tommy zegt

  Mooie eerste en laatste alinea’s, het zijn waarheden als koeien. Ook ik ben van mening dat remakes moeten kunnen, zolang ze dienen om het verhaal te verspreiden. Anders zouden velen het bestaan van het origineel niet eens kennen. En dan maakt het mij verder weinig uit of het een getrouwe (schaamteloos gecopieerde) remake is of eentje met een “twist”.

 4. Michiel zegt

  Origineel onlangs gezien. Was echt een toppertje!
  Hopelijk weet Hollywood het subtiele er in te houden. Hoewel ik erg benieuwd ben naar de zwembadscene :D:D:D:D

 5. VeryBloodyMary zegt

  Jeetje, heb deze helemaal gemist (tja, dat krijg je als je in een verhuizing zit). Zag de DVD bij Imagine AFFF liggen. Hoe heeft Let Me In het eigenlijk gedaan in Nederland, iemand een idee?

 6. Robbert zegt

  Tsja, kan er niks aan doen maar ik voel gewoon geen enkele behoefte om deze te zien. Het origineel was perfect. If it ain’t broke don’t fix it…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...