- advertentie -

Lowbudget ‘Monsters’ van Gareth Edwards maakt indruk

De lowbudget film met de titel Monsters trok vorig jaar op het SXSW-festival veel aandacht, een paar maanden later in Cannes werd het werk van Gareth Edwards regelmatig genoemd als dé film van het festival. Vanavond gaat de film hier in premiere op het Imagine AFFF, om vervolgens op 28 maart in de rest van Nederland te gaan draaien. Zal iedereen vanavond wederom versteld staan van deze monsterfilm van slechts $15.000?

Een mooie introductie is van Gareth Edwards zelf, waarin hij uitlegt hoe hij de film voor elkaar heeft gekregen:

video platform
video management
video solutions
video player

Door een ongeluk van een NASA-expeditie zijn de sporen van buitenaardsleven tot ontwikkeling gekomen, inmiddels leeft een flinke kolonie van deze monsters in het noorden van Mexico op de grens met Amerika. Fotojournalist Andrew Kaulder staat op het punt om de reportage te maken waar hij al zo lang op wacht, als zijn baas hem om een gunst vraagt; zijn dochter Samantha heeft in Mexico een ongeluk gehad en Andrew moet haar vergezellen naar de haven, zodat ze terug kan varen naar Amerika. Echter dit loopt mis, de twee besluiten per voet door de geïnfecteerde zone naar Amerika te reizen, met alle gevolgen van dien.

infected zone

Monster is in werkelijkheid een stevige dramafilm met goed uitgewerkte sf-invloeden, een verwonderlijke gedachtegang rond the cycle of life. Het vleugje romantiek tussen de fotojournalist en de mysterieuze dochter maakt het geheel een aangenaam verhaal. Helemaal zonder gevaar is Monsters niet, op subtiele wijze door niets te laten zien probeert Garry Edwards een paar keer spanning aan de film toe te voegen, het is alleen niet gelukt.

In zijn geheel heeft de van oorsprong visual-effects artiest alle reden om trots te zijn op zijn film, Garry Edwards gaat met Monsters verder en emotioneel dieper dan de meeste alien-invasiefilms. Zijn regiedebuut is daarmee een prima visitekaartje voor meer werk. Perfect is de film niet en daarom van mij vier sterren.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QiwTPskhY4o&w=620&h=379]

Monsters is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
15/04/2011 – 20:10 Kriterion 1 = nu!
20/04/2011 – 22:00 Kriterion 1
22/04/2011 – 18:10 Kriterion 3
Een week later, 28 april, zal Monster in diverse bioscopen in het land te zien zijn.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Martijn zegt

  Was een behoorlijke verrassing voor mij deze film. Heerlijke ambiant-achtige muziek erbij ook. Aanrader!

 2. Sjors zegt

  Hele gave film 🙂

 3. Max zegt

  Ik vond het een hele gave film. Het low-budget was er voor mij niet aan af te zien eerlijk gezegd.

  Ik zou zeggen, kijk hem!

Recente berichten

‘The Curse of La Llorona’ heeft connectie met ‘The…

Sinds zijn verschijning in de eerste trailer van The Curse of La Llorona, is het personage van Father Perez…

Koppen rollen in ‘The Head Hunter’

Koppen rollen letterlijk in de middeleeuwse horrorfilm The Head Hunter.In  een tijd waarin monsters en het occulte de boventoon voeren, volgen we een  vader in rouw (Christopher Rygh), die jacht maakt op monsters en hun afgehakte hoofd…

Akelige boekverfilmingen

In 'The Entity' viert een vreemde entiteit zijn lust uit op willekeurige vrouwen. In 'The Incubus' zijn meerdere vrouwen het slachtoffer van een demon, maar worden zij na de daad ook nog eens gruwelijk vermoord.