Film & TV | Games | Boeken & Comics

Boekrecensie: Peter Straub – Een Duister Verleden

peter straubPeter Straub staat zo langzaamaan bovenaan in het rijtje horrorauteurs, tenminste dat dacht ik. Voor mij is Straub een paar plaatsjes naar beneden gezakt.

In de jaren zestig was Spencer Mallon een goeroe op een universiteitscampus, charismatisch maar geslepen. Zijn jonge volgelingen aanbaden hem. Bij een door Mallon georganiseerd geheim ritueel ging het mis: een van de deelnemers overleed en de groep viel uit elkaar. De buitenstaander van die groep is romanschrijver geworden. Hij wil nog steeds begrijpen wat er toen gebeurde in die afschuwelijke nacht.

Lee Harwell, de romanschrijver is de hoofdpersoon uit Een Duister Verleden. Straub zet zijn hoofdpersoon echt ijzersterk neer, en ook alle andere persoonlijkheden krijgen goed gestalte in dit boek, met name de vrouw van Lee, Lee Truax komt erg goed uit de verf. De hoofdpersoon is schrijver, net als Straub. Waarschijnlijk is het vertrouwd om hierover te schrijven. Maar hiermee heb je ook gelijk het beste van het boek gehad. Spanning is mondjesmaat aanwezig en de horrorstatus wordt nergens bereikt. Nergens in het boek komt je het super onrealistische van horror tegen, en dat is erg jammer.

OK, het is geen slechte thriller, zeker niet. Vooral het plot is vreselijk goed. En doordat de karakters goed neergezet worden lees je ook wel verder. Maar het duurde echter vreselijk lang eer het boek een beetje op gang kwam, en dat is wel jammer. Menig lezer zal hierdoor vroegtijdig afhaken.

Kortom, Een Duister Verleden is een aardige thriller, maar niet meer dan dat. Een Duister Verleden is in februari uitgegeven als paperback en eBook door Luitingh-Sijthoff.

Waardering: ***

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden