Film & TV | Games | Boeken & Comics

Preview en een kijkje achter de schermen van Desideratum

Deze week organiseerden de studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie een test-screening voor de korte Nederlandse horrorfilm Desideratum. Bij zo’n vertoning is de film vaak nog niet helemaal af, het beeld en geluid moet op diverse punten nog afgewerkt worden en er kunnen nog scenes vervangen worden. Daarom nu ook nog geen recensie over Desideratum.

Wél een Making of van de locaties waar de film is opgenomen:

De Nachtvlinders spraken na afloop met regisseur Maikel Nijnuis en producent Edwin Goldman over hun inspiraties en de beweegredenen om tot de film Desideratum te komen. Dat het hun in eerste instantie werd afgeraden om horror te gebruiken voor hun afstudeerfilm, hield ze niet tegen en dus zijn ze samen met scenarist Ajna Mulaomerovic in september begonnen met het project, waarbij ze begeleid worden door Elbert van Strien (Zwart Water). De film is in 11 dagen opgenomen op diverse locaties in Amsterdam.

Toch nemen de studenten de vrijheid die ze nu nog hebben en experimenteren door drie verhaallijnen in de kleine 25 minuten te stoppen. Het script waarin de hoofdpersonages op gruwelijke wijze omkwamen is al snel aan de kant gelegd, de studenten hebben gekozen voor een opener einde en zetten de kijker aan het denken. Het is ze daarbij gelukt om subtiele wijze grenzen te overschrijden. De inspiratie voor Desideratum, Latijn voor het ongrijpbare verlangen, komt onder andere uit het schilderij The Nightmare van Johann Heinrich Füssli uit 1781.

De afstudeerfilms van Nederlandse Film en Televisie Academie moeten allemaal rond de 25 minuten duren en hebben geen budget, iedereen werkt er vrijwillig aan mee en het meeste materiaal wordt gesponsord. Er worden natuurlijk wel kosten gemaakt en donaties om die te dekken zijn welkom. Ook het castingbureau en de beroepsacteurs doen hier vrijwillig aan mee. Alle 13 afstudeerfilms zijn van 27 juni t/m 1 juli te zien tijdens het eindexamenfestival van de opleiding, het Nederlands Film Festival (21 t/m 30 september) en aan het eind van het jaar bij de diverse publieke omroepen.

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden