Abraham Lincoln: Vampire Hunter (Grahame-Smith) recensie

Na het succes van het door Seth Grahame-Smith geschreven Pride And Prejudice And Zombies uit 2009, leek de beer los. Want toen dat boek op originele wijze een bekende literaire klassieker als uitgangspunt nam en er een flinke scheut horrorsaus overheen gooide, volgde al snel de ene na de andere snel geschreven variant. Jane Slayre (juist ja, Jane Eyre als een soort Buffy), Romeo & Julia & Vampires (tsja) en Sense and Sensibility and Sea Monsters (het absolute afvalputje binnen het ‘mashup’ genre) en ga zo maar door.

In de categorie ‘nog best te pruimen’ vallen de twee boeken van de Britse schrijver A. E. Moorat; Queen Victoria: Demon Hunter (leuk) en Henry VIII: Wolfman (alweer iets minder)  Moorat  – een pseudoniem van Andrew Holmes – nam hierin bekende historische figuren en koppelde hen én hun geschiedenis aan demonen, geesten, weerwolven en ander duister gespuis. Ongeveer gelijktijdig met deze releases lag Seth Grahame-Smith met zijn vervolg op Pride And Prejudice And Zombies in de boekhandel; Abraham Lincoln: Vampire Hunter. De wat knullig ogende boektrailer – die ook hier op De Nachtvlinders werd gepost – deed in combinatie met de boeken van Moorat het ergste vermoeden. Grahame-Smith zou wel eens  het slachtoffer geworden kunnen zijn van de hype die hij zelf had aangezwengeld. Boek gekocht, maar vervolgens op de ‘dat komt ooit nog wel eens’ stapel gelegd.

abraham lincolm vampire hunter - boekOnterecht, zo blijkt nu. Toen recent weer wat geruchten naar buiten druppelden over de filmvariant  van het boek over de presidentiële vampierjager, met Tim Burton op de regiestoel, heb ik het boek er toch eens even bij gepakt en voor ik het wist verslond ik het historische vampierepos. Natuurlijk, je moet ook de historische gebeurtenissen hierin met een flinke korrel zout nemen en het blijft in de grond der zinnen een veredeld pulpromannetje, maar Abraham Lincoln: Vampire Hunter is goed geschreven, intrigeert en geeft op amusante (en bloederige) wijze een draai aan de Amerikaanse geschiedenis en met name – natuurlijk – die van het leven van de 16e president van de Verenigde Staten.

Wat Seth Grahame-Smith goed heeft gedaan, is dat hij het boek als ware het een  ‘verborgen geschiedenis’ presenteert. Abraham Lincoln: Vampire Hunter start in het heden als de schrijver van een mysterieuze man (die later natuurlijk een vampier blijkt) een stapel  oude dagboeken overhandigt krijgt. Dat blijken later de geheime dagboeken van Abraham Lincoln te zijn, die ze heeft bijgehouden van zijn jeugd tot vlak voor zijn dood. In die dagboeken vertelt hij zijn grootste geheim en dat is dat zijn hele leven een lange strijd is geweest tegen de vampiers die van Amerika een vrijstaat voor bloedzuigers wilden maken. Van het moment dat zijn moeder overlijdt door toedoen van een vampier, lees je hoe een optimistische jongen langzaam verandert in een verbitterde en depressieve oude man, die het uitroeien van vampiers tot zijn levenstaak heeft gemaakt. Waarbij Lincoln er zo veel mogelijk aan doet om het ‘grote publiek’  in het duister te laten tasten over het al dan niet bestaan van vampiers. Je zou de mensheid toch eens in paniek laten raken…

Vrijwel alle historische gebeurtenissen in het leven van Amerika’s meest legendarische president worden door Grahame-Smith in dat licht gezet. Van het zijn verkiezing tot president, tot de Amerikaanse Burgeroorlog en van het afschaffen van de slavernij, tot de dood van zijn kinderen en uiteindelijk zijn eigen overlijden. Daarmee komt wel meteen een klein nadeel van het boek naar voren voor Nederlandse lezers. Je moet een klein beetje thuis zijn in de Amerikaanse geschiedenis om bepaalde gebeurtenissen en historische figuren te kunnen plaatsen. Wie dat voor lief neemt, zal aan Abraham Lincoln: Vampire Hunter erg prettig, vlot geschreven leesvoer hebben, waarin de vampiers uit de titel niet de meest grote rol hebben, maar vooral fungeren als de motor achter de beweegredenen van de hoofdpersoon. Maar als ze hun opwachting maken, levert dat negen van de tien keer de bloederige vechtscènes op die je op basis van de coverillustratie mag verwachten.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Sjors zegt

  Pride and Prejudice and Zombies vind ik (helaas) echt niet om doorheen te komen. Waarschijnlijk is dat omdat het erg op het origineel lijkt en dus oubollig is. Je schrijft hierboven dat Abraham Lincoln: Vampire Hunter erg prettig, vlot geschreven leesvoer is. Is het vergelijkbaar met P&P&Z of is AL:VH wat moderner geschreven?

 2. Frank zegt

  Ik heb zelf ook inderdaad Pride and Prejudice and Zombies liggen, het is een stevig boek waar je goed voor moet gaan zitten.

 3. Edgar zegt

  In vergelijking met Pride & Prejudice & Zombies vond ik ‘m zeker beter door te komen. Dit omdat het boek vanuit het perspectief van een hedendaagse auteur is geschreven, die min of meer bij toeval de dagboeken van Lincoln in zijn handen gedrukt krijgt. Het boek is vervolgens verhalend van opzet, met af en toe fragmenten uit het dagboek die – vanwege de tijd waarin ze geschreven zouden zijn – iets formeler van aard zijn. Dat gezegd hebbende, ik vind het jammer dat de schrijver, die in het eerste hoofdstuk van het boek de hoofdrol heeft, aan het eind niet nog even terug komt. Daardoor voelt het allemaal wat ‘onaf’. Ik zou het boek 3,5 van 5 sterren geven.

  1. Sjors zegt

   Oké, bedankt voor de info 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...