Recensie: Sanguis – horrorcomic van Nederlandse bodem

Een Nederlandse horrorcomic met als bonus dat een paar hoofdrollen worden ingevuld door bekende Nederlanders. Radio DJ’s Rob Stenders en Fred Siebelink, van Siebelink en Stenders op KXRadio, samen met singer/songwriter Lana Wolf zijn inspiratie geweest voor hoofdpersonages van Sanguis. Het verhaal gaat dan ook niet over het leven van twee radio DJ’s en een singer/songwriter, maar over vampieren.

Dropcomics: SanguisDe comic Sanguis zal uit 7 uitgaven bestaan, te weten een prequel en 6 issues. De prequel speelt zich af in 1943, Amsterdam. Rob en Lana redden bisschop van der Steen van een groepje vampieren die op zoek zijn naar een mysterieus medaillon. Het is een echte prequel, het geeft wat achtergrond informatie en zet de toon voor de komende 6 issues.

Issue 1, ofwel de tweede uitgave van Sanguis, gaat verder in de tegenwoordige tijd. Je maakt kennis met priester Fred die naar Zwitserland afreist om de familie Frauenknecht te informeren over de dood van zijn mentor en vriend, bisschop van der Steen. Eenmaal daar komt hij achter de betekenis van het Bloed Medaillon.

De prequel en issue 1 zijn in het Engels geschreven. Ze lezen niet makkelijk weg, maar er zit dan ook een hoop achtergrond informatie in. Daarnaast houden de afbeeldingen je ook bezig, er is in ieder geval genoeg te bekijken. Issue 2 daarentegen, is in het Nederlands geschreven. Maar dat is niet het enige verschil.

Nee, zoals tekenaar Dimitri Jansma aan het einde van issue 2 uitlegt, is er qua tekenstijl heel wat veranderd. In de prequel is met opzet gekozen voor een strakke lay-out en een hoop zwart en duisternis. Dit zet wel de toon voor het verhaal, maar zorgt ook voor een wat stijve vormgeving. Als tekenaar, zo vertelt Dimitri, ben je toch erg kritisch op je eigen werk. Hij is andere technieken gaan gebruiken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Issue 1 heeft al wat meer dynamiek, maar het verschil in issue 2 is nog vele malen groter. Een verschil dat de comic ten goede komt.

Een derde verschil in issue 2 is humor. Waar de eerste twee uitgaven redelijk serieus geschreven waren, is de derde uitgave een stuk lichter op momenten. Dit maakt het ook lekkerder weg te lezen. Er zitten nog veel meer nieuwe ontwikkelingen in, maar daarvoor moet je het zelf maar gaan lezen. Overigens, als je de comic wilt kopen, moet je er wel snel bij zijn. De prequel, uitgegeven in maart 2010 heeft namelijk een gelimiteerde oplage van 200 stuks. Het tweede deel is afgelopen maand uitgegeven.

comic sanguisSanguis, een horrorcomic over vampieren van Nederlandse bodem, met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Het is een verhaal dat raadselachtig begint, maar al snel duidelijk wordt voor de lezer. Daarnaast groeit de comic, in ieder geval in de eerste drie uitgaven, wat veel belooft voor de volgende uitgave.

Waardering: 4 sterren
Sanguis wordt geschreven door Gert-Jan van Oosten en getekend door Dimitri Jansma van Drop Comics.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 Reacties
 1. Gert-Jan van Oosten zegt

  Dank voor de recenssie. Mocht iemand het zelf willen lezen. De comics zijn 3 euro per stuk exclusief verzendkosten. bestel@dropcomics.nl

 2. Robbert zegt

  Gaat Rob Stenders er toevallig gruwelijk in dood? Dat zou ik zeker appreciëren! Ik heb een gruwelijke hekel aan die man. Hij is één van de redenen dat ik niet meer naar de radio luister.

  1. Gert-Jan van Oosten zegt

   Ga niet spoilen, maar als vampier leef je niet echt meer :).

   En als je toch iets wilt luisteren, kan ik je de podcast Geekstijl Insider aanraden. http://www.geekstijl.nl of via iTunes. 🙂

 3. Frank Mulder zegt

  Kijk, dat klinkt goed! Wanneer wordt het volgende deel verwacht?

 4. Max zegt

  Ik vind Stenders juist wel grappig, helemaal in combinatie met Siebelink. Daar werd ik heel vroeger altijd mee wakker toen ze nog bij 3FM zaten ^^

  Ik hoop dat het volgende deel niet zo lang op zich laat wachten, wil eigenlijk wel weten hoe het afloopt…

  1. Gert-Jan van Oosten zegt

   Stenders en Siebelink zitten nu samen bij KXRadio (internet radio). Daar kun je ze ook podcasten. 2012 is het globale antwoord voor deel 3. DMTR wordt voor de eerste keer pappa en als rust, reinheid, regelmaat goed onder de knie is kan er weer getekend worden. 🙂

   1. Max zegt

    Ik heb inderdaad wat podcasts beluisterd. Afgelopen week ook naar de prijsvraag geluisterd voor Sanguis #2, maar ik had niet helemaal door wanneer die kwam, totdat de winnaar al was benoemd 😛

    Overigens, ik vind KXRadio een erg grappig format, ze doen wat ze willen en dat werkt goed ^^

 5. Menno zegt

  Looking good, guys!

  1. Gert-Jan zegt

   Dank!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...