Recensie: The Troll Hunter (Trolljegeren)

Toen ik nog jong was, las ik graag het boek Leven en werken van de Kabouter van Rien Poorvliet en Wil Huygen. Het spannendste vond ik de verhalen over de aartsvijand van de kabouter: de trol, een onsmakelijk wezen dat van binnen net zo lelijk was als van buiten. Hoewel ik nog een paar Scandinavische sprookjesboeken heb waarin trollen aan bod komen, wordt er over het algemeen weinig aandacht aan dit monster besteed. Mijn vreugde was dan ook groot, toen ik voor het eerst hoorde van de film The Troll Hunter. Nu, een half jaar later, heb ik hem eindelijk gezien.

The Troll Hunter (Trolljegeren) gaat over een groepje studenten dat een illegale berenjager achtervolgt. Met zijn stuurse gedrag, stinkende caravan, gehavende Range Rover en clandistiene activiteiten, is de man, Hans genaamd, een dankbaar onderwerp voor hun documentaire. Hans blijkt echter helemaal niet op beren te jagen, maar op trollen. De studenten doen hier eerst nog wat lacherig over, maar als ze oog in oog komen te staan met een echte trol, vergaat het lachen hun snel. De trollenjager stemt ermee in dat de studenten hem met de camera volgen, op voorwaarde dat zij zich aan zijn bizare regels houden. Terwijl zij met Hans optrekken, gaat er een wereld open voor Finn, Kalle en Johanna. Het is niet alleen zo dat er trollen bestaan, ze zijn er ook nog eens in allerlei soorten en maten. En terwijl de Troll Security Service hard zijn best doet elke trolverschijning in de doofpot te stoppen, treden de trollen steeds vaker buiten hun territorium. Kan Hans uitvinden waarom?

The Troll Hunter was alles wat ik er van verwacht had en meer. Het is een mockumentary met humor, een goed verhaal en prachtige special effects. Echt eng is The Troll Hunter niet, maar ik vond hem spannend en zat echt aan het scherm gekluisterd. Het acteren is prima, vooral komiek Otto Jespersen, is overtuigend als trollenjager Hans.

Ik heb diverse mensen horen klagen over het trage begin van de film. Zelf had ik daar geen last, maar misschien komt dat omdat ik deze kritiek vantevoren had gehoord, je bent dan toch een beetje voorbereid. Schrijver en regisseur André Ǿvredal heeft een prachtfilm gemaakt en het feit dat Universal de remakerechten al had gekocht voordat de film in Amerika was uitgebracht, zegt genoeg.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      
Bloody Mary proefnotitie: Voortreffelijk!

The Troll Hunter is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
20/04/2011 – 18:10 Kriterion 3
23/04/2011 – 14:10 Kriterion 2
The Troll Hunter draait vanaf 12 mei 2011 in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. VeryBloodyMary zegt

  Wist trouwens niet dat Noorwegen zo mooi was. Denk dat de Noorse VVV deze film uitgebreid heeft gesponsord, want je krijgt fantastisch natuurschoon te zien!

  1. Frank zegt

   Een prachtig land weet ik toevallig 🙂 Ben wel nieuwsgierig of de film net zo prachtig is 😉

 2. Michiel zegt

  Noorwegen is prachtig! Maar Trolljegeren is geweldig 🙂 Vooral de scene in de mijn. Echt goed gedaan.

 3. Sjors zegt

  Net gezien en ik vond ‘m erg gaaf! Dat het begin traag is wist ik vantevoren niet, maar ik heb me er ook niet aan gestoord. Misschien heb ik wat meer geduld dan de gemiddelde filmkijker/het popcornpubliek. Ik weet niet of deze film echt als low budget mag worden gezien, maar dit is echt zo’n film die laat zien dat je geen tientallen miljoenen nodig hebt om een erg goede film te kunnen maken. Mijn verwachtingen waren best hoog en de film heeft het meer dan waargemaakt 🙂

 4. VeryBloodyMary zegt

  Ik heb begrepen dat het budget 3 miljoen dollar was.

  1. Sjors zegt

   Ja, ik ook, maar ik weet niet of je dat nog low budget mag noemen. Vergeleken bij een grote Nederlandse productie is het eigenlijk al vrij weinig, laat staan bij een grote Amerikaanse film. Anderzijds zijn er ook zat films die met (veel) minder dan een miljoen moeten werken. Dat zijn dan de echte low budgets, denk ik.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...