Film & TV | Games | Boeken & Comics

Trailer Black Swan, een horrorfilm over ballet?

‘Waarom staat Black Swan er tussen?’ vroeg Sjors zich terecht af op de lijst van horrorfilms 2011. Het lijkt immers een balletfilm rond het klassieke Zwanenmeer, zelf heb ik ook het nieuws rond deze film eigenlijk niet gevolgt, totdat ik de quote ‘Black Swan a Gruesome, Masterful Horror Movie—About Ballet!’ zag.

Het synopses geeft een aardige omschrijving, maar voornamelijk de trailer maakt mij erg nieuwsgierig naar Black Swan.

Black SwanBlack Swan volgt het verhaal van Nina (Natalie Portman), een ballerina in een balletgezelschap in New York City. Haar leven, net zoals dat van iedereen in dit beroep, staat volledig in het teken van de dans. Ze woont samen met haar moeder Erica (Barbara Hershey), die ooit ballerina was. Ze steunt de professionele ambities van haar dochter op zeer fanatieke wijze. Wanneer de artistiek directeur Thomas Leroy (Vincent Cassel) besluit de prima ballerina Beth Macintyre (Winona Ryder) te vervangen voor de eerste productie van hun nieuwe seizoen, ‘Het zwanenmeer’, is Nina zijn eerste keuze.

Maar Nina heeft een rivale: een nieuwe danseres, Lily (Mila Kunis), die ook indruk maakt op Leroy. ‘Het Zwanenmeer’ heeft een danseres nodig die zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie kan spelen als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit. De rol van witte zwaan is Nina op het lijf geschreven, maar Lily is de belichaming van de zwarte zwaan.

Terwijl de twee jonge danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap, begint Nina haar duistere kant steeds meer te omarmen en tot de zwarte zwaan te transformeren, met een obsessie die haar ondergang zou kunnen betekenen. BLACK SWAN is geregisseerd door Darren Aronofsky (The Wrestler, Requiem for a Dream). Het publiek wordt meegenomen op een spannende en soms angstaanjagende reis door de psyche van een jonge ballerina, wanneer haar hoofdrol als de zwanenkoningin een ware obsessie wordt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5jaI1XOB-bs?rel=0&w=618&h=377]

Black Swan draait vanaf 3 februari in de bioscoop.