Terug naar de tijd van Pinhead, Jason en Freddy

Wanneer ik terug denk aan mijn jeugd dan moet ik vooral denken aan alle films die ik en mijn zusje keken. Toen we heel klein waren keken we vooral naar Disney-films zoals De Kleine Zeemeermin en Jungle Book, of naar alternatieve tekenfilms als De laatste eenhoorn en Ook honden gaan naar de hemel. Later mochten we van mijn moeder naar ‘volwassen’ films kijken, dit waren vooral leuke verhalen met een happy end zoals Harry and the Hendersons en Splash.

Daarnaast hadden wij een uitzonderlijke liefde voor historische films. In de vakanties gingen we vaak met mijn vader naar de videotheek en we namen altijd dezelfde films mee. mijn zusje was fan van Red Sonja met Arnold Schwarzenegger en Brigitte Nielsen en ik koos voorThe Beastmaster en Conan(tevens met Schwarzenegger). Dit waren films waar af en toe wat enge scènes in zaten. Niet echt geschikt voor kinderen van 7 en 9 jaar oud eigenlijk, maar we konden het hebben en vonden het stiekem ook wel spannend. Niemand keek dit soort films bij ons in de klas.

Rond die tijd mochten we ook voor het eerst van mijn moeder naar The Witches kijken van Roald Dahl. Mijn moeder twijfelde nog, maar zette de band toch aan. Ik kan me nog goed de begintune van die film herinneren, die vond ik al zo eng. Maar het engste was natuurlijk de scene waarin AnjelicaHuston haar masker afzet en Bruno in een muis verandert. Gruwelijk!

De engste film uit mijn jeugd waar iedereen het over had was IT van Stephen King. Ik was 6 jaar oud toen deze uitkwam en mocht deze logischerwijs niet zien. Vier/vijf jaar later had de halve klas deze film gezien en werd er gepraat over hoe eng deze was en dat sommige kinderen niet meer konden slapen. Toen moest ik er ook aan geloven. Die clown met z’n enge kop en die scherpe tanden heeft nog een tijd lang op mijn netvlies gestaan.

Er zijn ook klassiekers die ik vroeger niet mocht kijken zoals Hellraiser, Nightmare on Elm Street (die mocht ik pas zien toen ik veel ouder was) en Children of the Corn. Ik zag dan wel altijd die enge covers staan maar ik moest altijd het rijtje horror films overslaan, tot ik oud genoeg was.

Night of the Demons

Het begon met klassiekers en hele slechte horrorfilms zoals Night of the Demons en The Exorcist. Later kreeg je de I know what you did last summer en Scream films (belachelijkgemaakt door de Scary movie parodies) gevolgd door road movie remakes zoalsThe Texas Chainsaw Masacre, House of Wax en The Hills have eyes. En natuurlijk de martelreeks SAW.

Sommige films van vroeger vind ik nog steeds leuk om te kijken, Stephen King films bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik een zwak voor vampieren, zombies en monster-films: Dracula (Gary Oldman en KeanuReeves), Frankenstein (versie met Robert de Niro), Wolf (Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer), Blade (deel 1 en 2),Beetlejuice (van Tim Burton) en het wat recentere Underworld (Kate Beckinsale).

Toch geef ik wel de voorkeur aan nieuwe films. Ik denk dat, dat komt omdat de special effects steeds beter worden. Vroeger was het toch een beetje improviseren (hoewel sommige films al ver hun tijd vooruit waren). Maar tegenwoordig komen er wel veel films uit die voorspelbaar zijn. Het is niet altijd makkelijk om een goed verhaal te bedenken. Misschien dat er zoveel remakes gemaakt worden van oude horror films. Het beste van vroeger (verhaal) gemixt met het beste van nu (special effects).

Van welke films kon jij vroeger niet slapen? En door welke laat je tegenwoordig het licht op de gang branden?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 Reacties
 1. Robbert zegt

  Stephen King maakt geen films

 2. Hanneke zegt

  zucht, okee films gebaseerd op verhalen van Stephen King dan…

 3. S. zegt

  en Maximum Overdrive dan? 😉

 4. Hanneke zegt

  Haha zn eerste geregiseerde film! Ik heb m nog nooit gezien volgens mij. Waarschijnlijk mocht het niet van mn ouders, aangezien ik 2 jaar oud was toen deze uit kwam! Misschien moet ik m alsnog gaan kijken, zie dat er een hele vette goblin truck in zit. 🙂

 5. Guantaz zegt

  Harry and the Hendersons, hahaha. die was ik al weer helemaal vergeten. Ik vond dat toen best een leuke film geloof ik. hahaha

  1 van de eerste horror films die ik heb gekeken was The Evil Dead. Jeetje wat vond ik die toen eng. De film heeft zo’n indruk op mij achter gelaten dat ik tot op vandaag de dag nog precies weet hoe die film gaat.

 6. Robbert zegt

  Maximum Overdrive is z’n enige film en rot- en rotslecht. Dat geldt trouwens sowieso voor het overgrote deel van de King-verfilmingen (en ja, dat handjevol redelijk tot goede ken ik ook dus bespaar je de moeite)

 7. Jeroen zegt

  The Goonies heb ik vroeger uren wakker van gelegen, die piraat met één oog. Skelet met maar één oogkas, brrr. Stom eigenlijk, zo’n lieve jeugdfilm.

 8. Hanneke zegt

  Haha The Goonies, ja die keek ik ook! Heb ik zelfs een t-shirt van 😀 Echt een geweldige film. The Burbs vindt ik trouwens ook nog steeds erg leuk.

 9. S. zegt

  Ik kan me herinneren dat ik de Moddermonsters (Under the Mountain) dodelijk eng vond.. en als je dat nu terug ziet is t eigenlijk om te janken 😀

 10. Sjors zegt

  Ik iets van negen of tien toen ik mijn eerste horrorfilm zag en dat was – heel origineel – IT. Daar heb ik daarna een lange periode echt last van gehad. Nachtmerries natuurlijk, maar ook bang in het donker en dan in het bijzonder bang voor het toilet, de gootsteen en het doucheputje. Ik durfde ’s avonds amper van de woonkamer naar het toilet te lopen en het ergste was de weg terug: het toilet spoelde met veel herrie door en ik moest in het donker snel terug naar de woonkamer. Was niet bepaald leuk. Tijdens een vakantie lag er achter de huisjes van het vakantiepark een klein bosje en daar kwam ergens een riool buis uit een grondwal, vergelijkbaar met de rioolbuis in de film. En raad eens welk boek mijn moeder toen mee had genomen op vakantie?

  Verder keek ik heel weinig horrorfilms. Ik was enerzijds nieuwsgierig naar monsters en dat soort dingen, maar anderzijds was mijn fantasie veel te levendig en werd ik overal bang van. Ik was bang dat er vampieren en weerwolven over het dak liepen en dat ze naar binnen zouden springen als ik uit het raam keek. Ik was bang dat er moordenaars op me wachtten als ik m’n slaapkamer zou verlaten. Tegenwoordig vind ik het wel cool als ik nachtmerries heb, maar toen had ik ze om de haverklap en was ik vreselijk bang.

  Tegenwoordig heb ik er gelukkig niet zo’n last meer van (ik ben niet voor niets horrofan :P), maar de geestenfilms kunnen me nog wel bang maken. Die kijk ik ook niet alleen 😛 Ik denk dat het is omdat ik op dat gebied wel geloof dat ze misschien bestaan en als ze bestaan dat ze wellicht ook wel kwaadaardig kunnen zijn. Het is in beperkte mate nog steeds als vroeger: horror fascineert me, maar ik kan mezelf ook nog steeds bang maken als m’n fantasie weer op hol slaat. Overigens laat ik het licht niet op de gang branden 😛

 11. Hanneke zegt

  Haha nou ik laat t licht op de gang ook niet branden máár ik doe wel altijd de deur van mn slaapkamer op het slot. Anders kan ik dus echt niet slapen.

 12. Henk zegt

  Poltergeist

 13. Kim zegt

  Ik keek met mijn broer vroeger mee. Hij 12 jaar en ik 9. De eerste Hellraiser vond ik echt wel eng toen, voor de rest had ik weinig moeite met horrorfilms. IT vond ik niet eng, Night of the Living Dead en Evil Dead… en Bad Taste!! Ik hou echt nog steeds van die oude klassiekers, ik vind ze echt geniaal en kijk ze nog regelmatig terug (wel met veel bier en gelach uiteraard).
  Er was alleen één film die ik ook best eng vond, of iig, een bepaalde scene. En ik kan me die scene nog steeds heel goed herinneren, alleen weet ik nog steeds niet in welke film die nou zat. Hoop hem nog steeds weer eens tegen te komen 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...