Recensie: If a Tree Falls (Gabriel Carrier, 2012)

If a Tree Falls is het debuut van de Canadeese filmmaker Gabriel Carrier en gaat over een groep van vier vrienden die op weg gaan naar een familieweekend in Ontario Canada. Tijdens deze roadtrip besluiten ze onderweg ergens in de bossen te kamperen. Die nacht worden ze aangevallen door zes gemaskerde mannen die een sadistisch spel met ze gaan spelen. Als de ochtend valt dan is het al snel duidelijk dat het spel nog lang niet over is.

Het kijken van If a Tree Falls geeft een behoorlijk dubbel gevoel, aan de ene kant een film met enorm veel potentie van de filmmaker. De film heeft een Grindhouse-stijl: lekker grof, kleurrijk en snel. De film lijkt haast een eerbetoon aan de jaren ’60 en ’70 exploitatie-films. Mede doordat er gebruik gemaakt wordt van een vette soundtrack oogt de film flitsend. Maar aan de andere kant wil de film net wat teveel Grindhouse zijn en wordt er continue gebruik gemaakt van close-ups en onscherp camerawerk, dit begint vrij snel storend te worden. Je ziet vaak niet goed wat er gebeurd en je hebt gevoel dat er gaten vallen in de film. Daarnaast is de verhaallijn dun en alles wat er gebeurt heb je al eens eerder gezien.

Gabriel Carrier probeert in het begin van de film zijn personages zo goed mogelijk uit te werken, maar eigenlijk door het slecht acteerwerk faalt hij hierin. Je hebt steeds het idee dat je naar een persiflage zit te kijken. Dit is jammer, het is duidelijk te zien dat Gabriel Carrier goed weet waar hij mee bezig is. De film probeert continue het tempo hoog te houden, maar zakt op dit soort momenten erg in. En dan het WTF-eind van de film, ‘you love it or you hate it’. Wat ik er van vind laat ik in het midden.

Op de cover valt te lezen: “Een horrorthriller in de meest bloedstollende Rob Zombie-traditie.” Maar waar Zombie in zijn films vooral het verhaal vertelt vanuit het oogpunt van de slechterik, kiest Gabriel Carrier er juist voor zijn badguys vrijwel geen persoonlijkheid of tekst te geven.

If a Tree Falls is een niet onaardig debuut van een regisseur met veel kwaliteiten. Met betere acteurs, een goed script en een ruimer budget ben ik er van overtuigd dat Gabriel Carrier nog eens flink naam kan gaan maken in Hollywood. If a Tree Falls is ondanks de diverse tekortkomingen zeker het kijken waard, de film is verontrustend, gewelddadig, maar niet heel bloederig. Vooral door het eerbetoon en liefde aan de jaren ’60 en ’70-films maakt If a Tree Falls een kijkje waard. En het einde? Tja.. ik ben benieuwd wat je daarvan zult vinden.


Waardering: 3 / 5 sterren      

Koop de dvd ‘If a Tree Falls’ via Bol.com

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer