- advertentie -

Mr Horror: A Personal History of Horror Movies

De persoonlijke kijk van Mr Horror himself (Jan Doense) op de ontwikkeling van het horrorfilmgenre. Aan de hand van een lezingenreeks en filmfragmenten laat Mr Horror in november en december in Melkweg in Amsterdam de ontwikkelingen en variaties in het meest verguisde filmgenre zien: Horror.

In vier avonden neemt Jan Doense de kijker in Melkweg Cinema mee op een horrorreis door de tijd. Op 2 november komen de jaren ’10 tot en met ’30 aan de beurt, denk daarbij aan de Franse filmmaker Georges Melies, het expressionisme en de Universal Monsters.

Op vrijdag 9 november staan de jaren ’40 tot en met ’60 centraal, de atoombommen die de tweedewereldoorlog beëindigden en de Koude Oorlog die volgde, werden beiden gewilde in horrorfilms. In hetzelfde tijdperk ontwikkelde het subgenre Horror-of-personality zich, hieronder vallen films als ‘Psycho’ en ‘What Ever Happened to Baby Jane?’ Regisseur Roger Corman en Hammer Film kunnen op de avond niet ontbreken.

Drie weken later, 30 november, zal Jan Doense de jaren ’70 en ’80 belichten en komen ondere andere Italiaanse zombies, ’70s sickies, 80’s nasties en splatterhorror voorbij. Ook wordt ‘Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and Rock ‘N Roll Generation Saved Hollywood‘ aangehaald.

De vierde en laatste avond, 7 december, staat in het teken van de moderne horror, een bloemlezing van seriemoordenaars, J-Horror, Eurohorror, Nederhorror en – na een eeuw aan horror lijkt de inspiratie op – remakes.

Op de vier vrijdagen gaat de deur van Melkweg Cinema om 19:00u open en mag je voor €7,00 naar binnen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Recensie: ‘The Order’ (Netflix, 2019)

De nieuwe Netflix-serie The Order is vooral een experimentele serie is. Het is een mix van spanning, liefde en…

Koppen rollen in ‘The Head Hunter’

Koppen rollen letterlijk in de middeleeuwse horrorfilm The Head Hunter.In  een tijd waarin monsters en het occulte de boventoon voeren, volgen we een  vader in rouw (Christopher Rygh), die jacht maakt op monsters en hun afgehakte hoofd…

Akelige boekverfilmingen

In 'The Entity' viert een vreemde entiteit zijn lust uit op willekeurige vrouwen. In 'The Incubus' zijn meerdere vrouwen het slachtoffer van een demon, maar worden zij na de daad ook nog eens gruwelijk vermoord.

Een vergeten stukje Franse horror

egenwoordig kan menig horrorfan wel een Franse horrorfilm opnoemen. Films als Martyrs, À l’intérieur, Haute Tension, en recentelijk Grave (Raw), waren hier ook ontzettend populair. Regisseur Jean Rollin wist als een behoorlijke reputatie op…