Recensie: [REC] 3 Genesis (Paco Plaza, 2012)

Couponactie INT boeken - aug

Koldo en Clara zijn dolgelukkig samen en besluiten een groot trouwfeest te geven. Ze kunnen hun geluk niet op en feesten de gehele avond in een groot landhuis omringd door vrienden en familie. Toch wel raar dat er mannen in witte pakken in de tuin op zoek zijn naar ‘iets’ en waarom begint oom Victor toch rare trekjes te vertonen na de beet van een hond?

Na het overweldigende succes van [REC] uit 2007 volgde al snel een Amerikaanse remake (Quarentine in 2008) en een vervolg in 2009 namelijk [REC] 2. Voor elke franchise is het moeilijk om het niveau hoog te houden en om maar niet in herhaling te vallen. ‘We gooien het roer helemaal om!’ moet regisseur Paco Plaza hebben gedacht. Paco Plaza, ook (mede-)verantwoordelijk voor [REC] en [REC] 2, was waarschijnlijk het ‘found footage’ materiaal uit deze films ondertussen beu. [REC] 3 begint wel als de eerste twee films, we volgen via het beeldmateriaal van een vriend van de bruidegom en een fotograaf het relaas van de avond. De huwelijksplechtiging, het jagen van heren op bruidsmeisjes, het ‘onverwachte’ Ik Ben Zwanger-moment tot aan het ingestudeerde dansje tussen bruid en bruidegom. We maken het allemaal mee. Tot het feest ruw wordt verstoord als oom Victor een hap uit oma neemt en hiermee een grote chaos creëert. Dan springt het beeld over van first-person view over naar het normale third-person view en vervolgen wij de zoektocht van Koldo naar Clara die elkaar in de chaos zijn kwijt geraakt.

Het zou verfrissend moeten ogen maar dat is het echter niet. Juist door het verhaal verder te laten gaan in de derde persoon vervalt [REC] 3 Genesis in een normale zombiefilm die we wel vaker hebben gezien. Paco Plaza maakt het nog dwazer door ook nog eens een doos vol grappen te openen. In het niets lijkt [REC] 3 Genesis meer op zijn voorgangers.

Het valt te prijzen dat de regisseur een andere, en vooral ook gedurfde, weg kiest. De opzet is niet zonder meer geslaagd. De spanning die in de eerste twee films zo overduidelijk aanwezig is verdwenen. Dat komt niet alleen door de nogal slappe humor die hier en daar de kop op steekt. Doordat de film het eerste persoon perspectief verlaat komen de zombies beter in beeld en spreken daardoor minder tot de verbeelding.

Is [REC] 3 dan een mislukte film? Nee, zover zullen wij niet gaan. Het is wel degelijk een vermakelijk film geworden al komt het niet in de buurt van de eerste twee delen. De humor is geestig. Je moet er van houden zoals altijd bij humor het geval is. De hoofdrolspelers Diego Martin (Koldo) en Leticia Dolera (Clara) spelen vol overtuiging hun rollen als bruidspaar die ondanks de zombieaanvallen vol goede moed elkaar proberen te bereiken. Gezien de setting van de film is er fors meer geld uitgetrokken wat resulteerd in nog grotere scenes met heel veel zombies.

[REC] 3 Genesis is een film met gemengde gevoelens. Laten wij hopen dat [REC] 4 Apocalypse weer terugkeert naar de spanning van de eerste twee delen.

Waardering: 3 / 5 sterren      

[REC] 3 Genesis werd vertoond op het Image Amsterdam Filmfestival, en is op 27 augustus op dvd verschenen.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer