Film & TV | Games | Boeken & Comics

Recensie: American Horror Story seizoen 1

Net voor Halloween komt dan eindelijk seizoen 1 van American Horror Story op dvd en bluray uit in Nederland. Pervers en provocerend zijn de woorden waarmee deze serie door FX wordt gepromoot.

Provocerend en pervers?
American Horror Story is provocerend en pervers te noemen, zeker de eerste afleveringen. Wat kernwoorden: baby’s, chaos, seks, een ‘haunted’ house, rauwe hersenen eten, dood, verderf, bloed, spanning, een man in een latex pak, allemaal onderdelen van de ‘horror story’ waar het in seizoen 1 om draait.

De verhaallijnen lopen flink door elkaar en het is allemaal net te arthouse en stijlvol om écht horror-horror te zijn. Het nieuwe genre ‘psychoseksuele thrillerserie’ klinkt op zich wel bijna zoals het is. Aan de eerste afleveringen houd je een vaag gevoel over, even doorzetten, want zodra je de meeste lijnen begrijpt, is deze serie helemaal geweldig. Hoe verder het seizoen vordert hoe beter alle personages staan en hoe beter je ook begrijpt waar het verhaal nou echt om draait. Helaas wordt vanaf aflevering 9 het soapgehalte ook iets hoger. Er is vanaf dat moment meer drama dan horror, en bij de momenten waar je je handen voor je ogen zou willen doen, kom je er bekaaid mee af, ‘was dit alles’ of ‘suf zeg’. De laatste twee afleveringen wordt het helemaal soapachtig en vol drama, gelukkig valt de humor niet weg en zijn er momenten dat het toch nog eng is. Maar zelfs het seizoensfinale is net niet eng, in ieder geval in vergelijking met de eerste afleveringen. Toch wil je gelijk weten hoe het verder gaat.

American Horror Story is zo’n ‘love it or hate it’ serie. Of je bent helemaal weg van deze serie of je vindt het verschrikkelijk.

Hate it?
Het dramagehalte en daarmee het ‘soap’-gehalte van deze serie is vrij hoog, hierdoor wordt de rest van het ‘arthouse’ en wellicht vage verhaallijn gedeelte wat rechtgetrokken, soms gaan de makers wat te ver.

But I love it
Het stijlvolle mooi gemaakte bizarre horrorverhaal, met veel humor, bloed, seks en drama. Een killercombinatie voor een fijne en goede horrorserie. Ondanks het ‘soap’-gehalte is er continu spanning, dood en verderf aanwezig, hierdoor wordt het geen mainstreamserie.

American Horror Story moet je gezien hebben voordat je weet of je het geweldig vindt of verschrikkelijk.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Koop Seizoen 1 van American Horror Story via Bol.com

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden