Recensie: Chernobyl Diaries (Bradley Parker, 2012)

Tijdens een rondreis door Europa stranden Amerikanen Chris, Amanda en Nathalie in Kiev, waar Chris’ broer Paul woont. De afspraak is om naar Moskou te gaan met z’n vieren maar Paul heeft een ander idee. Hij heeft een ex-militair ontmoet, Uri, die tours naar Prypjat regelt. Het stadje vlak naast Tsjernobyl waar in 1986 een kernreactor ontplofte. In eerste instantie is Chris niet zo enthousiast, maar wanneer Nathalie instemt en zijn vriendin Amanda ook wel mee wil, gaat Chris overstag. De groep wordt later vergezeld door een backpackers stelletje bestaande uit de Noorse Zoë en de Australische Michael.

Wanneer ze met het, in legerkleuren bespoten, Volkswagen busje van Uri bij de checkpoint aankomen mogen ze er niet door omdat er blijkbaar onderhoud is aan de reactor. De groep is teleurgesteld, ook omdat ze al betaald hebben. Maar Uri weet nog wel een andere ingang, waardoor ze uiteindelijk ook in Pripyat terecht komen. Na een indrukwekkende tour van twee uur door de spookstad is het tijd om te vertrekken (in verband met de straling). Maar wanneer ze bij de bus aankomen blijken de startkabels doorgeknaagd. Dan rijst de vraag, is Pripyat wel zo verlaten als Uri zegt?

Met The Chernobyl Diaries zet schrijver, regisseur en producent Oren Peli een totaal andere film neer dan zijn welbekende Paranormal Activity-reeks. Dit keer werkt Peli niet met ‘gevonden beelden’ maar is het meer een mix geworden tussen film en documentaire. De film begint bijvoorbeeld met camcorder beelden van de groep zelf en halverwege wordt een mobiele telefoon gebruikt waarop beelden van twee leden van de groep te zien zijn. De manier van filmen zorgt ervoor dat je als kijker het idee hebt dat je middenin de film zit. Alsof je de achtste persoon bent die stilletjes met de groep mee rent.

Redelijk origineel aan deze film is het onderwerp. Uiteraard zijn er wel eerder films verschenen over Tsjernobyl, maar meer in documentaire/serieuze vorm. In 2007 werd wel al een first person shooter game uitgebracht: S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl . Het is dus niet de eerste keer dat de Tjsernobyl-ramp wordt gebruikt voor vermaak. Toch was er behoorlijk wat ophef toen de eerste ideeën voor de film naar buiten kwamen. Tjsernobyl is een plek waar een ramp heeft plaatsgevonden die tot nu toe nog steeds ernstige gevolgen heeft. Dat zou volgens velen gerespecteerd moeten worden, en dan niet door er een horror film van te maken. Volgens Peli hoeft niemand zich bezwaard te voelen en is het ook niet zijn bedoeling geweest om te beledigen. Zijn enige doel is om mensen te vermaken.

Dat is met deze film redelijk gelukt hoewel het thema niet heel origineel is: groepje mensen wat vast komt te zitten op een onheilspellende plek omringd door freaks. Denk aan The Hills Have Eyes of The Texas Chainsaw Masacre (alleen zijn deze films beter). Natuurlijk zitten er redelijk wat schrikmomenten in, maar toch blijf je het gevoel houden dat je het allemaal al eens eerder gezien hebt. Wat wel een goed obstakel is in deze film is de straling rondom de stad. Dat zorgt ervoor dat de hoofdrolspelers niet overal naartoe kunnen vluchten en geeft meteen een soort geloofwaardigheid aan de film. In principe zou het echt kunnen gebeuren.

Het is een horrorfilm dus komen er hier en daar wat bloedige en soms smerige scènes voorbij. Toch mag het geen hardcore horror genoemd worden. Het is meer een enge film met een snuif horror. Daarnaast bevat de film geen grote filmsterren, maar eigenlijk maakt dat niet uit want de acteerprestaties zijn overtuigend.

Kortom, hou je van films waarbij mensen vast komen te zitten op onheilspellende plekken met onheilspellende figuren? Dan is dit zeker geen verkeerde film. Je moet wel een beetje geduld hebben aangezien het zeker drie kwartier duurt voordat het spannend wordt. Met onder andere met: Jesse McCartney, Dimitri Diatchenko, Jonathan Sadowski, Olivia Dudley en Devin Kelley.

Waardering: 3.5 / 5 sterren      

Chernobyl Diaries draait nu in de bioscoop

Reserveer de dvd/bluray via Bol.com

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 Reacties
 1. Nils Masselink zegt

  Ik ben wel benieuwd maar ik hoor er niet zoveel positiefs over. De film lijkt een found footage film maar is het niet, wie filmt er dan?

  Found footage, POV, Camcorder.. het begint allemaal een beetje te lijken op een goedkoop alternatief.

 2. Michiel zegt

  Lijkt me wel een film voor fotografen die van UrBex houden 🙂 Binnenkort maar eens kijken en dan een verlaten fabriek opzoeken…

 3. Frank Mulder zegt

  wat bloedige en soms smerige scenes voorbij. Toch mag het geen hardcore horror genoemd worden

  Gore is toch helemaal niet noodzakelijk voor horror? Dat is slechts een (veelgebruikte) optie.

 4. Hanneke zegt

  Het is geen found footage film. In het begin zie je wel cam beelden maar die blijken dan bekeken te worden op de ipad van Paul. Eigenlijk vond ik dat wel goed gedaan. Maar de gehele film wordt verder gewoon gefilmd door een camera man.

  Horror is voor mij over het algemeen toch wel bloed, afgerukte ledematen, kettingzagen etc. Er zijn natuurlijk wel sub genres zoals comedy horror ofzo maar ik denk dat als je naar de bios gaat of een film gaat huren met het genre horror je dan over het algemeen toch een bloedige film verwacht…?

  1. S. zegt

   Denk dat dat meer een beeld is wat mensen van horror hebben.. maar gore is geen vereiste in horror.. neem bijvoorbeeld klassieker als Frankenstein of een film als Rosemary’s Baby.. geen bloed te bekennen en toch zeker horror ..dat tegenwoordig iedereen maar denkt door een hoop gore te gebruiken ineens een goede horrorfilm te hebben is een beetje de armoede van deze tijd..

   1. hanneke zegt

    Hmm ja okee dat is zo, ben ik het mee eens. Blijkbaar ben ik dan zelf toch meer aanhanger van het Gore genre 😉 Hoewel ik Frankenstein met Robert De Niro ook erg goed vond, en ook Horror Comedy’s zo nu en dan wel vermakelijk vind.

    1. S. zegt

     Ah een gorehound! 😛 ..niks mis mee.. gore is ook gewoon lekker 🙂 maar niet perse nodig om horror te maken.. maar ff andersom gezien.. een film als The Passion of the Christ.. veel gore.. maar geen horror naar mijn mening.. of wel? 🙂

     1. hanneke zegt

      Ja die vind ik moeilijk. Misschien een historische horror? Haha, I think I just made that up… Maar Apocalypto was ook best wel op t randje (vind ik) en dat vind ik eigenlijk ook geen horror. Dus ja waar trek je dan de streep?

     2. Frank Mulder zegt

      Gore is slechts gereedschap, het verhaal maakt iets horror of niet. Passion of the Christ is qua verhaal geen horror, eerder horrible 😉

 5. Korgie zegt

  Redelijk gelukte film met een aardige premisse.
  Alleen werd de film naar het einde toe wel wat voorspelbaar, al zaten er wel wat goede schok-effecten in.
  Maar veel lof hoe ze de stad Pripyat hebben weten te recreëren met alle vervallen gebouwen, de wildgroei van de bomen/planten, tot het reuzenrad aan toe.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...