Recensie: Dark Shadows (Tim Burton, 2012)

In Dark Shadows kruipt Johnny Depp in de huid van Barnabas Collins, die op jonge leeftijd met zijn ouders het 18e eeuwse Liverpool inruilt voor Amerika. Ze beginnen een visserij in het dorpje wat naar hen vernoemd wordt, Collinsport, en laten een gigantisch kasteel bouwen, Collinwood, waar ze met hun bedienden wonen. Een van die bedienden, en tevens heks, is Angelique (Eva Green) die gigantisch verliefd is op Barnabas. Maar hij is meer geïnteresseerd in de mooie Josette. Wanneer Angelique de twee ziet zoenen wordt ze razend. Ze spreekt een vloek uit over Barnabas. Iedereen van wie hij houdt zal sterven en hijzelf zal voor eeuwig leven, als vampier.

Maar dat is niet genoeg, Barnabas wordt in een doodskist opgesloten en diep onder de grond begraven. Wanneer hij per ongeluk wordt uitgegraven zijn er inmiddels twee eeuwen verstreken. Het is 1972,  Collinwood wordt bewoond door vreemde familieleden, die het pand totaal hebben verwaarloosd, en Collinsport is in de klauwen gevallen van Angelique. Uiteraard is het aan Barnabas om hier wat aan te doen. Hij gaat de strijd aan met Angelique, maar de vraag is of hij haar wel aankan.

Na de soapserie uit 1966 en de eerste verfilming hiervan uit 1991 besloot Tim Burton dat het tijd was om Dark Shadows nieuw leven in te blazen. Naar eigen zeggen vond hij de soapserie verschrikkelijk maar trok het melodramatische verhaal hem wel aan. Dark Shadows anno 2012 is een typische Tim Burton-film geworden: dramatisch begin, happy end met tussendoor de noodzakelijke zwartgallige humor. En niet te vergeten het gotische sprookjesachtige decor wat we gewend zijn van Burton’s films. Alleen is het dit keer minder donker, denk aan een mix van The Adams Family en The Brady Bunch. Aan de ene kant heb je vampier Barnabas en het donkere Collinwood met zijn geesten en geheime gangen. Aan de andere kant heb je de nieuwe familieleden die zich in de meest kleurvolle ensembles hullen met groot, tot in de puntjes gestyled haar. Ze rijden in een grote Chevy en luisteren naar muziek van Alice Cooper. Een groter contrast is er niet.

Zoals bij de meeste films van Burton wordt de hoofdrol vertolkt door Johnny Depp. En ook Burton’s vrouw, Helena Bonham Carter, is weer van de partij (als de altijd dronken Dr. Julia Hoffman). De rol van Josette / Victoria Winters wordt gespeeld door nieuweling Bella Heathcota die regelrecht uit Corpse Bride lijkt te komen met haar grote blauwe ogen en dunne frame. Michelle Pfeiffer speelt Elizabeth Collins, die het druk heeft met het in toom houden van haar bijdehante en uiterst vage dochter Carolyn (Chloe Moretz). En dan hebben we nog Roger Collins (Johnny Lee Miller) die de prijs van meest waardeloze vader verdient.

Maar de echte ster van de film is eigenlijk Eva Green die een geweldig slechte Angel Bay neerzet. Ze is oogverblindend maar tegelijkertijd ook heel erg creepy. Vooral wanneer ze met haar rood gestifte lippen een valse glimlach tevoorschijn tovert en haar ogen ‘psycho’ uitstralen. Dat is weer eens wat anders dan het liefje van James Bond spelen.

Echt spannend of eng is Dark Shadows niet. Er zitten hier en daar wel grimmige stukken tussen, wanneer Barnabas een heel groepje hippies afslacht bijvoorbeeld waar hij vijf minuten eerder nog gezellig mee heeft zitten praten. Barnabas kan tegenover zijn familie zorgzaam en soms zelfs naïef overkomen maar aan de andere kant is hij meedogenloos. Het blijft natuurlijk wel een vampier. Bloed vloeit er sowieso, maar dan meer op een sprookjes- of Halloween achtige manier.

Ben je op zoek naar een film voor het hele gezin (vanaf 12 jaar) en ben je fan van Tim Burton, Johnny Depp en de jaren 70? Dan is Dark Shadows zeker een aanrader. Een melodramatisch verhaal met een ietwat voorspellend plot waar je zo’n 112 minuten mee zoet bent.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Koop Dark Shadows op bluray of dvd via Bol.com

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. Sjors zegt

  Gister in de bios gezien en tegen mijn verwachting in vond ik het een leuke, boeiende film 🙂 Ik was bang voor een typische “Burton-Depp-Bonham Carter-film”, maar dat valt reuze mee. Er wordt goed geacteerd en Depp speelt gelukkig eens niet een mafkees à la Jack Sparrow, Mad Hatter, Willy Wonka. Echte horror is het idd niet, maar wel een donker sprookje.

 2. monica doelen zegt

  ik ging vol goede moed naar deze film, want tim burton en johnny depp. maar mij viel de film zwaar tegen! niet spannend, niet grappig, niet niks. het kabbelde een beetje voort met humoristisch bedoelde momenten die volledig dood vielen. voorspelbaar en saai. echte tegenvaller!

 3. Tarara zegt

  Films van Tim Burton zien er interessant uit: wat ander beeldmateriaal dan we gewoon zijn van glijmiddelen zoals films van Speeltjesberg. Ziet er allemaal erg alternatief uit. Maar in de grond draait het nogal eens uit op belerende, conservatieve sprookjes. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

 4. Johan de Joode zegt

  Ik vond de filmbehoorlijk meevallen. Vooral het eerste uur was amusant. Als ik Johnny Depp zo zie spelen mag hij best ik nog 5 films van Burton spelen. Die magie is nog niet uitgewerkt. Juist wanneer de actie begint word het juist saai en erg voorspelbaar.

 5. Hanneke zegt

  Ik vond het wel fijn om eens een ander setje gezichten te zien in een Tim Burton film (uiteraard wel met Depp en Bonham Carter maar ook een grote rol voor Eva Green). En ja je moet er van houden. Sommige mensen in de bios moesten de hele film door lachen, anderen zaten voor de helft al te gapen. Echt een kwestie van you hate it or love it denk ik…

 6. Miriam zegt

  Zeer vermakelijke film! Heerlijk duister met grappige momenten en mooie vormgeving. Eva Green was idd erg goed als Angel Bay! Ben alleen niet helemaal eens met het in de recensie vermelde ‘voor het hele gezin’. Ik weet niet of ik mijn moeder blijer zal maken om haar naar deze film mee te nemen…..

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...