Recensie: Resident Evil: Operation Raccoon City (PS3/Xbox 360/PC)

Resident Evil: Operation Raccoon City is ontwikkeld door Slant Six Games (verantwoordelijk voor enkele delen van SOCCOM) in samenwerking met Capcom. De producer van de game is Masachika Kawata. De Resident Evil-reeks begon voornamelijk als survivalhorror. Resident Evil: Operation Raccoon City wordt gezien als een spin-off van de oorspronkelijk Resident Evil-games, maar speelt zich wel af in het duistere en sinistere Resident Evil-universum. Het oorspronkelijke overlevingsspel wordt losgelaten en verandert in deze game in een third-person shooter, die voornamelijk gebaseerd is op het functioneren in teamverband. Hiermee slaat men binnen Resident Evil een nieuwe weg in. Maar de vraag is of een nieuwe weg altijd beter is?

Het verhaalGameCover

In deze game speel je de slechterik. Je maakt namelijk uit van het zogenaamde Umbrella Security Service DeltaTeam (USS), die verantwoordelijk is voor de virusuitbraak in de stad. Je hebt als teamlid dus de taak om de stad te zuiveren van de sporen van deze uitbraak. De game begint, wanneer het USS het ondergrondse laboratorium van Raccoon City betreedt. Hier ontmoeten ze HUNK, de leider van het Alpha team. Het doel is, om samen met het Alpha team te voorkomen dat Dr. Birkin het T-Virus overdraagt aan de U.S. Militaire eenheid in ruil voor het G-virus.

Naarmate de teams dieper in het lab doordringen, komen ze erachter dat Birkin diverse Umbrella Biohazard Countermeasure Service (UBCS) huurlingen heeft ingezet om voor hem te werken en ervoor te zorgen dat de deal hoe dan ook doorgaat. Wanneer de USS Birkin’s lab betreedt, blijkt de dokter neergeschoten en HUNK met zijn Alpha team verlaat het pand met de samples. Later blijkt dat Birkin de aanval heeft overleefd en geïnfecteerd is geraakt met het virus, wat hem in een monster veranderd. Het grootste deel van het Alpha team wordt door hem afgemaakt.

Kort na deze strijd blijkt dat het virus zich door de stad verspreid en mensen veranderd in zielloze, vleesetende zombies. Naast het vernietigen van bewijzen, moet de USS zich ook weren tegen de toenemende groep zombies. Door het spel heen krijgt het team diverse missies in diverse settingen. Wanneer men alle missies tot een goed einde brengt, kan het spel uiteindelijk op twee manieren eindigen.

Beoordeling

Diegenen die bekend zijn met Resident Evil 2 en 3 zullen binnen deze game allicht elementen herkennen. Zo worden gebeurtenissen uit deze twee spellen opnieuw verteld in Resident Evil: Operation Raccoon City, maar wel vanuit een ander perspectief. Ook bepaalde personages uit deze game, zul je hier tegenkomen, waaronder Leon S. Kennedy.

De game biedt de mogelijkheid om in de huid te kruipen van diverse personages, van zowel het USS als het Alpha Team. Bijvoorbeeld Lupo (teamleider), Bertha (medicus), Beltway (explosieven expert) enzovoort. Iedere personage heeft zijn eigen eigenschappen en expertises. Door de missies heen kun je van karakter veranderen en kijken welke personage het best past bij jouw manier van gamen.

Je tegenstanders zijn, zoals al te verwachten was, een heleboel zombies. Maar daarnaast kun je ook te maken krijgen met het leger, de politie of een loslopende mutant. Er zijn diverse manieren om ze uit te schakelen. En afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, die je kiest, krijg je van je (game)omgeving tips voor het verslaan van je vijanden. Voor de zombies moet je speciaal uitkijken, omdat je natuurlijk besmet kunt raken. Geluk heb je dan, wanneer je bij een zombiebeet een anti-zombie spuitbus vindt. Door deze spuitbus raak je niet besmet met het zombievirus. (En ik denk, dat de mensen in The Walking Dead, best blij waren geweest met zo’n spuitbus.)

Wanneer je de game begint te spelen, wordt het al duidelijk dat de game vooral geschikt is voor multiplay. De reden hiervoor is simpelweg dat je in een team werkt. En tijdens de singleplay ervaar je dit als wisselend positief en negatief. Het is af en toe zeker handig wanneer je door een teamgenoot bespoten wordt met helende vloeistof. Maar wanneer je oog in oog staat met het Birkin-monster, zijn je teamleden opeens nergens meer te bekennen.

Ditzelfde is eigenlijk ook over het spel zelf op te merken. Positief is dat de game zijn spannende en enge momenten heeft. Dan zit je als gamer op het puntje van je stoel en wil je verder spelen. Op andere momenten ben je door je munitie heen en ben je op te grond druk aan het zoeken naar iets waar je mee kunt schieten. En dan vraag je je af of het de bedoeling van het spel is om meer naar munitie te zoeken, dan je vijanden uit te schakelen. Daarbij is het zo, dat je het idee krijgt dat je een heleboel munitie op een vijand leegschiet, terwijl dit weinig effect op de vijand lijkt te hebben. En omdat de munitie toch al schaars is, kan dit frustraties oproepen.

Een leuk element van de game is, dat je de slechterik speelt. Interessant hierbij is, dat je zelf je eigen karakter (met uitrusting en expertises) kunt kiezen en dit naarmate het spel vordert, kan veranderen. Zo kun je naargelang ontdekken welk personage het best bij je past. Door het verdienen van ervaringspunten kun je voor jouw personage nieuw materiaal ontgrendelen.

De game is mooi vormgegeven, door de diverse omgeving waar de missies voltooid moeten worden. Wel is jammer, dat de omgeving nogal donker is, waardoor het moeilijker is om details te onderscheiden. De achtergrondgeluiden zijn zeer passend bij de game en dragen bij aan de spanning.

Naast singleplay is het bij dit spel ook mogelijk om het met meerdere personen te spelen. Hierbij krijg je als team bepaalde opdrachten waarvoor het essentieel is, tactisch samen te werken. En daarnaast biedt de multiplay interessante mogelijkheden om als USS tegen het US Special Opt. Team te strijden. Natuurlijk moet je je tegelijkertijd beschermen tegen de zombies, wat tot spannende gevechten leidt.

Concluderend kan er gezegd wordt, dat Resident Evil: Operation Raccoon City interessante elementen heeft, maar over het geheel genomen niet overtuigd. En hier is voornamelijk sprake van als je al bekend bent met de andere games van Resident Evil. De game is bij vlagen interessant en spannend, maar er zijn te veel punten (munitie, teamleden) die leiden tot frustratie.

Waardering: 3 sterren
Resident Evil: Operation Raccoon City is nu te koop voor de PS3, Xbox 360 en PC.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...