Recensie: Sinister (Scott Derrickson, 2012)

Couponactie INT boeken - aug

In Sinister neemt Ethan Hawk de rol van misdaad schrijver Ellison Oswalt op zich. Ellison schrijft verhalen over waargebeurde misdaden en probeert als een soort detective onopgeloste zaken op te lossen. Helaas gaat het niet zo goed met Ellison’s carrière, zijn laatste hit was alweer tien jaar geleden. Hij heeft dringend een nieuwe bestseller nodig en verhuist daarom met zijn familie naar een huis met een duistere achtergrond. De vorige bewoners zijn opgehangen aan een boom in de achtertuin en één van de kinderen is spoorloos verdwenen (dit fijne detail  laat hij maar even achterwege voor zijn familie). Ellison wil koste wat kost de zaak oplossen. Wie heeft de familie vermoord en waar is het verdwenen kind gebleven? Op de zolder van het huis vindt hij een mysterieuze doos met 8 mm films. De films blijken hulpvol bij het ontrafelen van het mysterie,  maar hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe meer hij zichzelf en zijn familie in gevaar brengt.

Sinister is geregisseerd door Scott Derrickson (The Exorcism of Emily Rose) en heeft dezelfde producent als Paranormal Activity en Insidious. Niet mis dus! Dit maakt verwachting voor Sinister  meteen heel hoog want  Insidious was zo ongeveer de engste film die in 2010 werd uitgebracht en ook Paranormal Activity was destijds een grote hit. Kan Sinister deze verwachting waarmaken?

Zeker wel! De film wint het weliswaar niet van Insidious maar komt wel dichtbij. Eigenlijk is er gedurende de 103 minuten dat de film duurt constant spanning. ’s Avonds gebeuren er vreemde dingen die je, mede door de creepy en harde muziek, de stuipen op het lijf jagen. Overdag is Ellison vooral aan het researchen wat ook spannend is want, wat zal hij te weten komen? 

De 8mm films die worden aangetroffen zijn oud en krakerig en de beelden die erop staan zijn meer dan onrustwekkend.  En net als in Insidious en Paranormal activity, wordt gesuggereerd dat er meer is dan de wereld waar wij in leven. Een wereld die verder gaat dan die van ons, en waar niet altijd goede dingen vandaan komen.

De found footage, het gebruik van angstaanjagende geluiden/ muziek en de manier waarop gefilmd wordt (vanuit verschillende standpunten, dichterbij of juist verderaf tijdens bepaalde gebeurtenissen) is een waardevolle toevoeging aan de film. Het zorgt ervoor dat je totaal in de film zit en af en toe je vingers voor de ogen moet doen omdat het te spannend dreigt te worden.

En dan nog de acteerprestaties. Ethan Hawke laat weer eens zien waarom hij tot de A-list acteurs behoort. Daarnaast gaan er credits naar de kinderen in de film die zeer overtuigend overkomen.

Maar er zijn ook wat minpuntjes. De hele zoektocht duurt op een gegeven moment wat lang. Je hebt al een paar keer gewisseld van been (over elkaar) en gaat nog maar eens een keer verzitten. Wat geduld is dus gewenst. Daarnaast speelt zo ongeveer de hele film zich af in het huis. Er is geen andere setting. Gelukkig is het niet saai, daar zorgen de makers wel voor. Verder is het einde wat voorspelbaar, het zal voor de meesten in ieder geval geen echte verrassing zijn.


Waardering: 4 / 5 sterren      

Sinister draait vanaf 15 november in de bioscoop.

Reserveer de dvd/blu-ray via Bol.com

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer