Film & TV | Games | Boeken & Comics

Seizoen 3 van The Walking Dead krijgt 16 afleveringen

Tijdens de winterse editie van de Television Critics Association press tour was het zaterdagmiddag de beurt aan de zender AMC om zijn plannen voor de komende maanden uit de doeken te doen. Het absolute paradepaardje van de zender is de zombieserie The Walking Dead, gebaseerd op de gelijknamige comicreeks van Robert Kirkman. De zender had goed nieuws voor de fans: het derde seizoen van de serie krijgt 3 extra afleveringen, wat het totaal op 16 afleveringen brengt.

De zender kon nog geen startdatum voor het derde seizoen bekendmaken, al zal het waarschijnlijk net als de vorige jaren rond Halloween zijn. Het tweede seizoen gaat wel vanaf zondag 23 februari bij FOXlife verder met de resterende afleveringen. Ook voor het derde seizoen zou de reeks opgesplitst worden in 2 blokken met een winterstop.

De makers van The Walking Dead bevestigden de geruchten over de plannen die Frank Darabont had over de openingsaflevering van het tweede seizoen. Die wilde in die eerste aflevering een flashback maken naar het begin van de uitbraak van de zombieplaag. Daarvoor wilde hij terugkeren naar Atlanta en het verhaal vertellen van hoe het leger probeerde de stad te vrijwaren van de zombieplaag en een veilige basis voor overlevenden wilden creëren. Hierbij zou dan de dode soldaat die Rick Grimes in de allereerste aflevering vond in die eenzame tank in de stad centraal staan. De makers hebben lang nagedacht over deze verhaallijn, maar besloten samen met Frank Darabont, die toen nog niet opzij werd gezet als showrunner, om deze verhaallijn te laten varen. Dit omdat deze verhaallijn te ver van de hoofdcast stond en deze geen rol van betekenis kon spelen in deze aflevering.

De makers wisten ook te vertellen dat ze net als de comic-boeken geen idee hebben van wat de zombieplaag heeft veroorzaakt en hoe de plaag gestopt kan worden. Toch is dat geen obstakel voor hun. Het zijn namelijk niet de zombies die centraal staan in het verhaal, maar wel de overlevenden. Zij moeten namelijk vechten om te overleven, moeten een veilige plaats weten te vinden en daar proberen terug een eigen gemeenschap op te bouwen. Daarbij moeten ze ook in de harde omstandigheden proberen menselijk te blijven. Vermits dit het originele concept van de reeks is, zou de onthulling van de oorzaak of de ontdekking van de remedie meteen een heel andere dynamiek aan de show geven. Iets wat de makers niet willen.

Daarnaast hebben de makers wel regels opgesteld van hoe snel iemand in een zombie veranderd en hoe snel de zombies bewegen. Men probeert op elk moment van het verhaal hiermee rekening te houden. Dus ook al lijkt het soms willekeurig van hoe snel iemand een zombie wordt, dat is het niet. De makers proberen rekening te houden met de fysiek van de overledene om de tijd van het omvormingsproces in te schatten. Ook weerleggen ze de kritiek van sommige fans die beweren dat de zombies in het tweede seizoen sneller lijken te bewegen dan in het eerste seizoen. Volgens de makers klopt dit, al geven ze toe dat de ene acteur een ander ritme kan hanteren dan de andere, waardoor er soms een zombie sneller lijkt te gaan.

Tenslotte konden de makers niet zeggen of het belangrijke personage uit de stripreeks Michonne in het tweede seizoen nog zal opduiken. Volgens de makers zal het personage zeker opduiken in de loop van het verhaal, maar of dit in het tweede seizoen zal zijn of later, lieten de makers in het midden. In de komende afleveringen van het tweede seizoen zal de strijd tussen Rick en Shane nog centraal staan. Deze twee machomannen proberen de leider van de groep te worden en blijven vechten voor het hart van Lori.

Het tweede seizoen van The Walking Dead is te bekijken op FOXLife en de dvd-box van het seizoen zal einde mei in de winkelrekken liggen.