Recensie: Stake Land (Jim Mickle, 2011)

Oef, op de achterkant van de steelcase van de Stakeland is wel een erg dodelijke vertaalfout gemaakt, Director in het Nederlands is natuurlijk regisseur en niet directeur. Pijnlijk!
Gelukkig is dit het enige negatieve dat er te vermelden valt over Stakeland, wat een topper is dit zeg! Als de Nederlandse post wat sneller was geweest had Stakeland zeker een mooie plek gekregen in mijn top 10 van beste horrorfilms van 2011.

Stakeland gaat over de jongen Martin (Conner Paolo) die op een lugubere manier zijn ouders verliest door een aanval van een zeer bloeddorstige vampier. Deze vampiers zijn niet de lieverdjes die we de afgelopen jaren veel hebben gezien in films en tv-series als Twilight, Blade, True Blood en The Vampire Dairies. Nee, het zijn de vampiers zoals in bijvoorbeeld 30 Days of Night, zeer bloeddorstig en bijna zombie-achtig.

Martin wordt op het nippertje gered door Mister (Nick Damici, medeschrijver en producer van Stakeland), een mysterieuze man die zichzelf getraind heeft op het doden van vampiers. In een wereld dat door de vampierepedemie verwoest is, reizen Martin en Mister in noordelijke richting naar een plek die ze ‘New Eden’ noemen, waar het vrij is van vampiers. Of dat werkelijk zo is, is onduidelijk. Onderweg komen ze allerlei nederzettingen tegen waar ze voedsel, benzine en drank inslaan. Vrij snel stuiten ze op een religieuze sekte genaamd The Brethren onder leiding van Jebediah Loven (Michael Cerveris). Op dat moment komen ze er achter dat ze van deze sekte net zoveel te vrezen hebben als van de vampiers.

De nadruk in Stakeland ligt niet zozeer op de actie en horror, maar veel meer op de sfeer en de personages. De post-apocalyptische wereld met daarbij de jacht die de vampiers openen op overlevenden geeft een zeer grimmige sfeer. De horror- en actiescènes zijn erg goed gedoseerd en zijn hierdoor extra effectief en soms ook gruwelijk. De post-apocalyptische setting hebben we natuurlijk al vaker gezien in films zoals The Road, maar zeker omdat de personages in Stakeland zo goed zijn ontwikkeld werkt het zo perfect in deze film.

Stakeland heeft iets moois, iets intiems en is ook op momenten evenzo luguber. De special effects zijn zeer gedoseerd en vrijwel alle scènes zijn op lokatie opgenomen. Dit alles komt de film extra ten goede. Door de prachtige cinematografie, filmmuziek en de prima acteerprestaties maakt Stakeland tot een must see!

De extra’s op de dvd bevatten nog een special over de preproductie, webisodes en een trailer. Vooral de webisodes zijn zeker de moeite waard om nog wat meer achtergrondinformatie te krijgen over de personages in de film.

Waardering: 5 / 5 sterren      
! Stakeland is op dvd en blu-ray verkrijgbaar.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer