Film & TV | Games | Boeken & Comics

Recensie: The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012)

Cabin in the Woods posterThe Cabin in the Woods heeft wellicht een van de beste taglines van de afgelopen jaren, zeker in combinatie met de filmtitel. “You think you know the story, Think again!”. Met deze titel en tagline werd The Cabin in the Woods de afgelopen maanden enorm gehyped en hierdoor een van de horrorfilms van 2012 waar het meest van verwacht werd. Toch wel bijzonder aangezien hij al in 2009 is opgenomen en vreemd genoeg drie jaar lang op de planken heeft gelegen. Desniettemin is natuurlijk de vraag, voldoet ‘Cabin’ aan deze verwachtingen? Ja! Zeker wel!

Vijf vrienden gaan op weg voor een weekendje feesten in een afgelegen bungalow in de bossen. Via een verlaten weg, door een tunnel arriveren ze bij de bungalow. Het lijkt vrijwel en kopie van The Evil Dead. Daar aangekomen kan het feesten beginnen! Drank, drugs, tieten, vrouwen in ondergoed, afgelegen lokaties, vreemde schilderijen…zou het dan toch een horrorfilm worden vol cliches?! Ja, alle cliches komen inderdaad voorbij, maar niet op de manier zoals we allemaal verwachten. ‘Cabin’ lijkt haast een ode te zijn geworden aan de horrorfilm. Ik wil niet teveel verklappen, maar The Cabin in the Woods zit vol met eerbetonen, herinneringen, en verwijzingen naar andere films uit het genre. Zowel letterlijk als figuurlijk! Dit is voornamelijk te danken aan Joss Whedon maar net zoveel aan Drew Goddard. Hoewel dit zijn regiedebuut is, heeft Goddard natuurlijk enorm veel ervaring opgedaan als schrijver en producenten van de tv-serie Lost en als bedenker van Cloverfield.

De film oogt op alle fronten groots, de special effects zijn geweldig, mooi camerawerk (in een scene zag ik weer The Shining terug), goede filmmuziek en erg goede personages en acteerwerk. De film bouwt rustig op en neemt de tijd om naar een ontknoping toe te werken zonder ergens in te zakken. De film klopt daadwerklijk op ieder vlak.
Cabin in the Woods
Toch zullen er genoeg fans zijn die de film gaan haten. ‘Cabin’ gaat ver in het anders zijn dan je verwacht. Wellicht een tikkeltje te ver misschien? Ach… The Cabin in the Woods is een heerlijk bloederige, gekke, extreme, maar zeker ook erg humoristische ‘rollercoaster ride’ die horror heet! Verstand op nul en genieten! Gaan zien dus!

Waardering: 5 / 5 sterren      

The Cabin in the Woods draait nu in de bioscoop en is komend weekend te zien bij The Night of Terror.