Vooruitblik: 6 horrorboeken om in 2013 te lezen

Afgelopen jaar zijn we op het gebied van horrorboeken weer verwend. Denk hierbij aan ‘De Twaalf’ van Justin Cronin, ‘De Meester: Eeuwige Duisternis’ van Guillermo del Toro, ‘De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine’ van Ransom Riggs en ’22-11-1963’ geschreven door Stephen King. Ook Nederlandse auteurs verrasten ons met interessant leesvermaak: Anthonie Holslag kwam met een huiveringwekkende verhalenbundel ‘Zwarte Muren’, Rianne Lampers bezorgde ons duivels leesplezier met haar serie ‘Kronieken van de Nieuwe Tijd’ en Erik Kriek bracht zijn visuele kijk op Lovecraft met ‘Het Onzienbare’. Dit maakt 2012 tot een goed horrorjaar en we hopen dat 2013 nog een veel beter jaar gaat worden. Aan de aankondigingen van de volgende boeken gaat het in ieder geval niet liggen:

‘Joyland’ en ‘Dr. Sleep’ geschreven door Stephen King

Uitgeverij Luitingh heeft 2013 niet voor niets uitgeroepen tot het ‘Stephen King’-jaar. Want er gaan maar liefst twee nieuwe Stephen King boeken uitkomen.

stephen-king-2013Het interessantste op horrorgebied zal ‘Dr. Sleep’ zijn. Dit boek is het lang verwachte vervolg op ‘De Shining’ en zullen we eindelijk ontdekken, wat er met Danny Torrance is gebeurd: ‘Danny is inmiddels veertig jaar en niemand had verwacht dat hij zoals zijn vader zou worden. Helaas wil het lot, dat hij net als zijn vader verslaafd is geraakt aan de drank. Danny werkt in een hospice, waar hij met zijn gave (‘de Shining’) mensen kan helpen. Hij staat dodelijk zieke mensen bij, als ze de grens van leven naar door oversteken. Danny wordt door zijn omgeving dan ook ‘Dr. Sleep’ genoemd.’
Dr. Sleep zal in september 2013 bij uitgeverij Luitingh verschijnen.

Vlak voor de zomer zal eveneens van Kings hand, het boek ‘Joyland’ verschijnen. ‘Joyland’ zal zoals de naam al een beetje verklapt, zich afspelen in een pretpark, waar een medewerker te maken krijgt met een moordenaar en het lot van een stervend kind. Dit boek wordt meer omschreven als een thriller, die geheel zal draaien om het thema ‘opgroeien en ouder worden’. In dit boek zullen we dan ook kennis maken met een wat zachtere kant in het karakter van King. Joyland verschijnt in juni 2013 bij uitgeverij Luitingh.

 

‘Krampus’ geschreven door Gerard Brom

BBKrampusBromEerder verscheen de Nederlandse vertaling van het laatste boek van Brom, getiteld ‘De kinderdief’. Het boek bevatte het verhaal van Peter Pan met een duistere twist en viel voornamelijk op door de prachtige tekeningen, dit tot heuse kunstwerkjes kunnen worden bestempeld. Eerder bracht Brom al het boek ‘Plucker’ uit, die helaas nooit vertaald is.

Tot onze grote verrassing verscheen in oktober Brom’s nieuwe boek: ‘Krampus: The Yule Lord’. ‘Krampus is een geest van Yule (Yule is een van oorsprong een Keltisch feest, gevierd op 21 december, wat bekend staat als de langste nacht, red.) en de gezworen vijand van de kerstman. Op een moment besluit Krampus, dat hij het zat is en neemt de kerstman gevangen. Een gevecht tussen goed en kwaad volgt en een sterveling is hier getuige van. Krampus laat hem zien, dat de kerstman niet de vriendelijke man is, als wie hij zich voordoet…..’ Zoals we van Brom gewend zijn, staat ook dit boek weer volop prachtige tekeningen om zijn verhaal een extra beleving mee te geven.

Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend, maar we hopen dat WB Fantasy (uitgever van ‘De Kinderdief’, red.) ook ‘Krampus’ in 2013 gaat vertalen.

 

‘Alfa’ geschreven door Tisa Pescar

bbalfaTisa Pescar is onder andere bekend van haar boeken: ‘Wolfmaan’, ‘Jachtmaan’ en ‘Heksenmaan’. Deze boeken maken deel uit van een serie, die volledig draait om de Moroi, een combinatie van een vampier en een weerwolf en erfheksen. Diegenen die deze boeken kennen, wachten allang op het deel, waar we eindelijk meer te weten gaan komen over de moroi Radu Lupescu, die vele duistere geheimen met zich meedraagt. In april is het eindelijk zover, want dan zal via uitgeverij Luitingh ‘Alfa’ verschijnen, die zich geheel zal richten op deze moroi.:

Profeszor doktor. Tudom mi vagy.’ Ik weet wat je bent.De woorden die tijdens zijn gastcollege aan de universiteit van Târgu Mures vanuit het niets tot hem doordringen, brengen Radu Lupescu danig in verwarring. Want voor het oog van de wereld is hij een gewone man die een gewoon leven leidt. In werkelijkheid is Radu echter allesbehalve gewoon. Hij is een moroi, een weerwolfvampier met een allesbehalve gewoon verleden. En dat verleden lijkt hem nu te hebben ingehaald. Als hij dan ook nog eens met niet mis te verstane bedoelingen wordt benaderd door de bloedmooie Ileana, beseft hij, plotseling en met verbijsterende gevolgen, dat zijn toekomst er bepaald niet rooskleurig uitziet. Vooropgesteld dat hij een toekomst hééft…’

Wij wachten vol spanning tot de uitgave van Alfa in april.

 

‘Cabinet of Curiosities’ geschreven door Guillermo del Toro

BBDeltoroFilmmaker en schrijver Guillermo del Toro heeft al vele indrukwekkende monsterlijke creaties voort gebracht. Eén van de meest recente is de Meestertrilogie, die zich richt op het uitbreken van een vampiervirus, die huiveringwekkende monsters als gevolg heeft. Met het verschijnen van de eerste comic begin dit jaar en de plannen voor een televisieserie, is dit toch wel een succes te noemen. Voor wie meer wil weten over Del Toro zelf, kan zijn hart ophalen met zijn nieuwe boek: ‘Cabinet of Curiosities’. Een mustread voor de fan en ieder ander, die meer wil weten van het brein achter deze monsters. Het boek zal onder andere verschillende dagboekpagina’s van Del Toro bevatten en afbeeldingen/tekeningen. Daarnaast heeft Del Toro een interview van acht dagen (!) gehouden, waarvan het grootste deel terug te vinden zal zijn in het boek. Het meest interessante van het interview is dan wel het idee rondom de ‘man cave’. Als Del Toro sterft, wil hij mensen hebben, die door blijven schrijven in de genres (horror, science-fiction en fantasy, red.), waar hij zo gek op is. Voor deze mensen stelt hij een huis beschikbaar voor een bepaalde periode, waar alles te vinden is, wat hen kan helpen in dit proces.

Meer informatie hierover zal te vinden zijn in ‘Cabinet of Curiosities’, die in september 2013 (in het Engels, red.) zal verschijnen bij Harper Collins Publishers.

 

‘Saeculum’ geschreven door Ursula Poznanski

BBSaeculumMet ‘Erebos’ schreef Poznanski een huiveringwekkend boek over een game, die toch wel heel realistisch wordt. Eerder dit jaar werd bekend, dat Poznanski aan een tweede boek werkt, getiteld ‘Saeculum’, die nog enger zou moeten zijn als haar voorgaande boek. Waar ‘Erebos’ (niet geheel terecht) werd gecategoriseerd onder kinderboeken, is ‘Saeculum’ geschreven voor een ouder publiek. Ook in dit boek grijpt Poznanski weer terug naar het spelelement, wat ook nu weer duistere gevolgen heeft. ‘Dit keer houdt een groep studenten een middeleeuws rollenspel in een afgelegen bos. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat, dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Oorspronkelijk wordt dit afgedaan als een spookverhaal. Dit verandert alleen tot een gruwelijke werkelijkheid, wanneer leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.’
Het boek zal rond de jaarwisseling verschijnen bij Uitgeverij Lemniscaat. Eveneens zal van Poznanski begin januari een thriller verschijnen bij uitgeverij Cargo, getiteld ‘Vijf’.

Natuurlijk zijn er, behalve bovenstaande boeken, nog vele andere interessante titels, die zullen verschijnen in 2013. Naar welk boek kijken jullie het meeste naar uit?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Frank Mulder zegt

    Erg benieuwd naar Cabinet of Curiosities van Guillermo del Toro!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...