Blu-ray: Resident Evil Retribution (Paul W.S. Anderson)

‘Resident Evil’ is van oorsprong gebaseerd op de gelijknamige game. ‘Resident Evil: Retribution’ mag zich alweer het vijfde deel van de filmreeks noemen. Maar de vraag, die bij vervolgdelen vaak gesteld wordt, is of deze vervolgen daadwerkelijk een toevoeging zijn op de oorspronkelijke film. Of is het in feite een herhaling van elementen, die we al eerder gezien hebben?
Resident EvilEen korte samenvatting van de inhoud:

‘Het dodelijke T-virus van de Umbrella Corporation gaat door met het verwoesten van de aarde en transformeert de bevolking in legioenen van vleesetende Ondoden. De laatste en enige hoop van de mensheid Alice (Milla Jovovich) ontwaakt in het hart van Umbrella’s meest clandestiene operationele afdeling en onthult meer van haar mysterieuze verleden als ze steeds verder graaft in het complex.
Zonder een veilige haven gaat Alice door met haar jacht op degene die verantwoordelijk is voor de uitbraak; een achtervolging die haar van Tokyo tot New York, Washington, DC en Moskou brengt met als hoogtepunt een opzienbarende onthulling die haar dwingt om terug te komen op alles wat ze ooit als waarheid zag.
Met hulp van nieuwe bondgenoten en bekende vrienden vecht Alice om lang genoeg te blijven leven om te kunnen vluchten van een vijandelijke wereld op het randje van vergetelheid. Het aftellen is begonnen…’

Allereerst valt in deze film op, dat datgene wat in de eerdere delen naar voren is gekomen, compleet wordt omgegooid. Regisseur Paul Anderson komt met het idee van klonen, wat voor hem en zijn acteurs eindeloze mogelijkheden creëert. Onder andere de mogelijkheid van personages, die eerder in de reeks al geïntroduceerd waren. Liefhebbers van de eerdere ‘Resident Evil’ films zullen ongetwijfeld oude bekenden langs zien komen. Aan de ene kant kan zo’n plottwist natuurlijk in sciencefiction, aan de andere kant kunnen fans van het eerder werk, het misschien ongeloofwaardig vinden dat eerdere personages opeens uit de dood oprijzen. Wat wel een interessant gegeven hierbij is, is dat personages uit hun comfortzone kruipen en je een hele andere kant van diegene te zien krijgt. Eveneens lijken de scènes in Tokio, New York en Moskou ook niet wat het zijn. Ook dit biedt de mogelijkheid om scènes in verschillende soorten steden te laten afspelen.

Resident Evil3In vergelijking tot de eerdere ‘Resident Evil’ films bevat ‘Retribution’ meer vechtscènes en meer horror. De waggelende zombie is duidelijk passé en de zombie is nu een geëvolueerd wezen geworden met allemaal handige monsterlijke attributen. Ook dit zal een tweesplitsing maken in de fanschare. Aan de ene kant brengt een monster in ontwikkeling nieuwe spanning en horror met zich mee. Aan de andere kant is het gevaar, dat de regisseur te veel gaat afwijken van het oorspronkelijke monster. De vechtscènes in ‘Retribution’ zijn indrukwekkend en hierbij is Blu-ray en 3D echt een toevoeging. Juist doordat er met verschillende monsters en verschillende wapens wordt gevochten, zijn deze scènes fascinerend en interessant om naar te kijken. Jammer is wel dat dit ten koste gaat van de verhaallijn. Wanneer je een film met een goed verhaal zoekt, kun je ‘Retribution’ beter laten liggen.

Extra’s: Er staan diverse extra’s op de blu-ray variant van ‘Resident Evil: Retribution’. Denk hierbij aan audio commentaar bij de film, verwijderde scènes, een interactieve database van Project Alice, achter de schermen en de achtergrond van de zombies. Vooral de laatste twee zijn erg interessant om naar te kijken. Het geeft je als kijker een beter beeld van de relatie van deze film met zijn vorige delen en de overwegingen die hierbij zijn gemaakt. Er wordt ook dieper ingegaan op de acteurs en de personages die zij vertolken. Welke ontwikkelingen hebben zij doorgemaakt? En natuurlijk wordt er ook uitgebreid aandacht besteedt aan de zombies en andere monsters uit het vijfde deel. En ten slotte krijg je een kijkje achter de schermen, hoe het is om een 3D film te maken. Vooral voor het opnemen van de vechtscènes heeft dit grote impact. De extra’s beslaan in totaal bijna anderhalf uur.

Resident Evil2Concluderend laat ‘Resident Evil: Retribution’ ons met gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant zijn de vechtscènes indrukwekkend, aan de andere kant gaat dit duidelijk ten koste van de verhaallijn. Plottwists geven de regisseur en zijn acteurs meer mogelijkheden, maar kunnen ten koste gaan van de verhaallijnen in de eerdere delen. De extra’s op de blu-ray, vooral het ‘achter de schermen’ en het stuk over de zombies, zijn de moeite waard.

Waardering: 3 / 5 sterren      

Film: 2 ½ sterren | Extra’s: 3 ½ sterren

‘Resident Evil: Retribution’ is zowel verkrijgbaar op dvd, blu-ray en 3D blu-ray

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer