Boekrecensie: Vijf (Ursula Poznanski)

In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, en op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij die aangegeven plek wordt een andere macabere vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten. Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord, en lijkt de cirkel zich te sluiten. Wie volgt wie, en waarom?

vijfNa twee boeken voor jongeren te hebben geschreven, wordt er via Uitgeverij Cargo het eerste boek voor volwassenen uitgegeven van Ursula Poznanski, getiteld ‘Vijf’. Zoals we van Poznanski gewend zijn, speelt ook hier een spelvorm een belangrijke rol. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor het zogenoemde ‘Geocaching’.

Geocaching kan grofweg omschreven worden als schat zoeken voor volwassenen. De werkwijze is simpel: Op basis van gegeven coördinaten, die je via een speciale website verkrijgt, ga je op zoek naar een object (ook wel ‘cache’ genoemd, Red.). Op dezelfde website zijn vaak hints te vinden, waar je deze Cache kunt vinden. Vaak staan deze in veel gebruikte afkortingen, zoals ‘jaft’ (‘just another fucking tree’, wat wil zeggen dat de Cache in een boom verborgen zit, Red.). Wanneer je de desbetreffende ‘cache’ gevonden, zit er in deze doos een logboek, waar je een boodschap achter kunt laten, bijvoorbeeld wat je van de zoektocht vond.

Geocaching speelt in ‘Vijf’ een heel belangrijke rol. Beatrice en haar collega’s krijgen te maken met een moordenaar, die een spoor van coördinaten achterlaat, die de politieagenten leiden naar ‘caches’. Alleen bevatten deze ‘caches’ niet de onschuldige voorwerpen, die het horen te bevatten, maar iets veel lugubers. Het wordt een race tegen de klok om de ‘caches’ te vinden en proberen de moordenaar een stap voor te zijn.

In haar eerdere boeken ‘Erebos’ en ‘Saeculum’ liet Poznanski al de ultieme combinatie zien van het verwerken van spelelementen in een thriller/horrorboek. In ‘Vijf’ wordt dit verder uitgewerkt. Aan de ene kant heb je een misdaadthriller met twee politiemensen in de hoofdrol. Aan de andere kant krijgt het boek een extra dimensie door het ‘geocaching’ en krijgt het verhaal een psychologisch tintje, doordat er diep in het verleden van Beatrice wordt gegraven. Het horrorelement is in dit boek duidelijk aanwezig door de gruwelijkheid van de moorden en de draai die Poznanski in het boek geeft aan het ‘geocaching’. Details worden niet geschuwd en dat maakt het boek erg visueel.

De spanning in het verhaal is constant aanwezig doordat Beatrice en haar team met behulp van de coördinaten constant op zoek zijn naar een nieuwe ‘cache’ die hen mogelijk dichter brengt bij het oplossen van de moord. Maar brengt dit hen juist niet verder van de oplossing vandaan? Juist die constante twijfel en de zoektocht maakt dat het boek eigenlijk niet weg te leggen is.

De personages worden overtuigend neergezet; Beatrice, die worstelt met haar verleden en nog steeds lastig gevallen wordt door haar ex. Daarbij hebben we haar koffiezettende collega, wiens vriendin toch een aparte rol in zijn leven speelt. En hoe zit het precies met de relatie tussen Beatrice en Florin? Ook de personages, die maar een bijrol spelen in het verhaal hebben ieder hun eigen karakter en worden goed genoeg uitgewerkt om het verhaal overtuigend neer te zetten. Bijvoorbeeld de ex-man van Beatrice of haar baas die iets tegen vrouwen lijkt te hebben.

Dit alles leidt tot een overtuigende ontknoping van het verhaal, die naast huiveringwekkend ook indruk maakt. Naast een duidelijk eind met betrekking tot de moorden, heeft het boek daarnaast ook een wat open einde. Dit maakt dat de lezer zelf kan bedenken hoe bepaalde gebeurtenissen zich verder zullen gaan ontwikkelen.

Concluderend is ‘Vijf’ HET boek onder de kerstboom voor lezers die van spannende horrorthrillers met een psychologische twist houden. Met dit boek heeft Poznanski maar weer bewezen dat de combinatie van horror, thriller en spelelementen nog steeds heel goed werkt!

Waardering: 5 / 5 sterren      
‘Vijf’ krijgt zeer toepasselijk vijf sterren.Koop bij bol.com

‘Vijf’ is het derde boek van Ursula Poznanski, dat in Nederlandse vertaling verschijnt. In tegenstelling tot haar eerdere boeken, is ‘Vijf’ uitgegeven door Uitgeverij Cargo. Het boek is te verkrijgen in de betere Nederlandse boekhandel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...