Film & TV | Games | Boeken & Comics

Spookhuis ‘Horror Nights’ Hilversum geopend!

Ook in Nederland schieten steeds meer horrorevenementen als paddenstoelen uit de grond. Als zijn we nog lang niet zo ver in deze ontwikkeling als onze zuider- en oosterburen. In Duitsland en België is het namelijk heel gebruikelijk dat er in diverse plaatsen rondom Halloween spookhuizen te vinden zijn. Al is Nederland dan nog niet zo ver, ook bij ons zijn diverse Halloweenactiviteiten te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Walibi ‘Fright Nights’ of het Halloweenfestival in Amsterdam. Wel zijn er in Nederland nog relatief weinig spookhuizen te vinden. Maar dit jaar is er een spookhuis opgezet in Hilversum. De Nachtvlinders waren uitgenodigd om een kijkje te nemen. Ook spraken wij met één van de initiatiefnemers, namelijk Koen van Dommelen.

horrornights1

Het ontstaan:

De ‘Horror Nights’ zijn georganiseerd door Koen van Dommelen, Reink van Dijk en Dennis van Breukelen. Het groepje liep al een tijd met het idee om zelf een spookhuis op te zetten. Alhoewel de ideeën er al een tijdje waren, werden deze in december 2012 concreet gemaakt. Er werden diverse panden aangeschreven voor de juiste locatie en er werd een kernteam gevormd van tien mensen. Hierbij nam Dennis vooral het creatieve deel op zich.

In principe was het de bedoeling om de ‘Horror Nights’ in Noord-Brabant te laten plaatsvinden, maar toen kreeg het team bericht van ‘De Alliantie’, dat zij het leegstaand kantoorpand ‘De Seinhorst’ in Hilversum beschikbaar wilde stellen als horrorlocatie. Door de mogelijkheden van dit pand, door bijvoorbeeld de al aanwezige oude keuken, werd het evenement toch in Hilversum gehouden.

Interessant om te vermelden is, dat ‘Horror Nights’ volledig is georganiseerd door vrijwilligers. De meeste attributen die gebruikt zijn voor de spookhuizen, zijn via Facebook en marktplaats geregeld, door middel van weggeefpagina’s en dergelijke. De spullen die de grimeurs nodig hadden is met korting verkregen en de resterende kosten zijn onder de vrijwilligers verdeeld. Eveneens wordt het evenement op gastvrije manier opengesteld voor media en diverse horrorcollega’s. Koen noemt, dat hij het van belang vindt om zijn mede horrorcollega’s niet als concurrent te zien en van ‘Horror Nights’ geen commercieel feestje te maken. ‘Het is juist leuk om zoiets als Halloween met elkaar te kunnen delen.’

horrornights8

Er zijn zes grimeurs, die ervoor zorgen dat de acteurs er tiptop uitzien. Er zijn in totaal 70 acteurs ingezet, die na aanleiding van wanneer ze kunnen, op de avonden worden ingezet. Deze acteurs zijn geworven via audities, waarbij vooral gekeken werd naar de persoonlijkheid. ‘Veel vaardigheden rondom acteren, zoals het bang maken van mensen, zijn aan te leren, daarom is het belangrijk dat de persoonlijkheid en motivatie van iemand past bij wat wij willen doen.’, aldus Koen.

Voor in de spooklocatie is er gekozen voor twee verschillende spookhuizen; ‘Hell’s Kitchen’ en ‘Toy Factory’.  Voor ‘Hell’s Kitchen’ had het team het voordeel, dat het pand van ‘De Alliantie’ al in het bezit was van een oude keuken, waar qua gangen weinig aan veranderd hoefde te worden. Voor de ‘Toy Factory’ is er wel een gangen en murenstelsel gebouwd. Hierop aansluitend is er gekozen voor bepaalde typetjes, die op het spookterrein ronddwalen, zoals verdwaald poppetje, een duistere waarzegster en natuurlijk de slagers Harry en Conny. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van ogenschijnlijk normale mensen, die heel angstaanjagend kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld het overactieve receptiemeisje, waar je de rest van de avond niet meer vanaf komt.

Het evenement

We komen aan bij een donker en verlaten kantoorpand en worden ontvangen door een wel erg enthousiast receptiemeisje. Eigenlijk een eng enthousiast receptiemeisje, die eigenlijk nog meer angst aanjaagt dan het poppenmeisje en de duistere waarzegger. Samen met andere bezoekers van de spookhuizen zouden wij mogelijke investeerders zijn in de opzet van een nieuwe fabriek. Koen vertelt later, dat hier bewust voor is gekozen. ‘Bij de meeste spookhuizen ga je gelijk het spookhuis in, en dan krijg je als bezoeker niet altijd mee wat het achterliggende verhaal precies is. Wij hebben ervoor gekozen, de bezoeker te introduceren met het achterliggende verhaal en daarna de mogelijkheid bieden de spookhuizen te bezoeken.’ Hiervoor wordt er een kleine introductie op het podium in de ontvangsthal gegeven door de ‘eigenaar’ van de nieuwe fabriek en zijn ietwat zenuwachtige ‘secretaresse’. Daarna duiken we de spookhuizen in, waarbij we beginnen bij de ‘Toy Factory’.

horrornights6

Het is even wennen, dat de tocht in het spookhuis begint in het licht, maar hiervoor is gekozen om het bovengenoemde verhaal verder uit te werken. Naarmate we verder lopen, valt het steeds meer de hoeveelheid werk op, die verzet is met het maken van het decor. Op diverse momenten worden we opgeschrikt door harde geluiden en ‘monsters’ die tevoorschijn springen. Het opvallendste element is het duistere poppetje in de witte jurk, die met verschillende gekleurde stippen wordt beschenen.

‘Hell’s Kitchen’ is duidelijk het domein van Harry en Conny. Deze ongeduldige en ruige slagers bieden de bezoeker graag een stukje hersenen aan. Deze karakters worden op die manier neergezet dat de bezoeker ze niet snel zal vergeten. Met een klein lichtje betreden we het spookhuis. Het wordt al snel duidelijk dat de voorkeur van deze keuken naar mensenvlees gaat, omdat de lichaamsonderdelen ons om de oren vliegen. Ook hier worden we op diverse momenten opgeschrikt door een geluid of een eng wezen, dat ons graag in de pan wil krijgen……

De diversiteit aan bezoekers is verrassend in een leeftijdscategorie van zestien tot over de vijftig jaar. De organisatie had dit duidelijk niet verwacht. ‘Ik had meer verwacht dat het evenement meer de zogenoemde undergroundliefhebbers van horror en spookhuizen zou aantrekken. Verrassend is het dan, om te zien dat er ook veel jong publiek op af komt. Je merkt dan toch dat Halloween bij jongeren veel meer leeft en ook frequent als thema wordt gebruikt voor een studentenfeest.’ aldus Koen. Natuurlijk duurt het nog jaren voordat Halloween echt ingeburgerd is in onze maatschappij, maar met ‘Horror Nights’ kan mooi bijgedragen worden aan deze ontwikkeling.

horrornights3Wanneer je een fan bent van horror en een liefhebber van wat kleinschaligere spookhuizen, dan is een bezoekje aan ‘Horror Nights’ te Hilversum zeker de moeite waard. Het evenement is geopend op de volgende data: 20-22 september en 27-29 september. Vrijdags is het evenement geopend van 19:00 uur tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 18:00 uur tot 22:00 uur. De afzonderlijke spookhuizen zijn te bezoeken voor vijf euro per spookhuis. Een combiticket is te verkrijgen voor acht euro. Wil je helemaal alleen het spookhuis door lopen, dan betaal je iets meer. Kijk voor meer informatie op www.horrornights.nl. Eveneens is de organisatie van plan om volgend jaar een soortgelijk evenement te plannen. Waarschijnlijk wordt dan één van de spookhuizen omgebouwd.

Met speciale dank aan Koen van Dommelen en Nicole van der Linde voor het interview, het beschikbaar stellen van promotiemateriaal en de gastvrijheid.

Meld je aan op onze weekendnieuwsbrief
Krijg elk weekend een overzicht van het laatste horrornieuws!
Je kunt je elk moment afmelden