Recensie: The Mortal Instruments – City of Bones (Harald Zwart, 2013)

the_mortal_instruments_city_of_bones_43008793_ps_2_s-lowVanaf vandaag draait ‘The Mortal Instruments – City of Bones’ in de bioscopen. Dit is het eerste deel van een serie, die gebaseerd is op de zeer succesvolle boekenreeks van Cassandra Clare. In 2007 lanceerde zij hiervan in Amerika het eerste deel, getiteld ‘City of Bones’. Ze is een groot liefhebber van epische en fantastische gevechten tussen goed en kwaad. En door haar interesse in de geschiedenis van New York, is deze stad de setting van ‘The Mortal Instruments’ geworden. Het leek Clare geweldig om de bijzondere wereld van ‘City of Bones’ te verfilmen, maar ze had nooit verwacht dat haar droom werkelijkheid zou worden. En ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ is hiervan het resultaat. Jessica Postigo Paquette is verantwoordelijk voor het script. Omdat ze een grote verantwoordelijkheid voelde naar de succesvolle boekenreeks en haar fans heeft ze in dit proces de intensieve samenwerking gezocht met Clare.

‘Clary Fray (Lily Collins) is een doodgewoon meisje uit New York, totdat ze midden in een club getuige is van een moord, die gepleegd wordt door een groep jongeren. Tot haar grote frustratie blijkt zij de enige te zijn, die het ziet. De jongeren, die de moord gepleegd hebben, blijken Schaduwjagers te zijn; strijders die hun leven geven in de strijd tegen demonen. Clary komt er al snel achter, waarom zij de enige is die de Schaduwjagers kan zien; ze blijkt één van hen te zijn…

Terwijl Clary steeds meer over zichzelf en haar verleden ontdekt, stapt ze de wereld van de Schaduwjagers binnen; een magische, maar gevaarlijke wereld, waarin Clary zonder het te weten, een zeer belangrijke rol blijkt te hebben.’

Harald Zwarts (‘The Karate Kid’) had de taak om de bijzondere wereld van het boek over te brengen naar het witte doek. Een collega zei daarover het volgende: ‘Harald werd verliefd op de karakters en de wereld waarin ze leefden. Hij wilde ze in de film op dezelfde wijze creëren als in het boek.’  Bij het zien van de film is het zeer duidelijk, dat de voornaamste insteek was, om het boek tot leven te brengen. Dit is duidelijk te zien aan bijvoorbeeld het appartement van Clary en haar moeder (Lena Heady), het koffiehuisje waar Clary met Simon (Robert Sheeman) regelmatig zit en ten slotte de kathedraal, waar Clary met Jace (Jamie Campbell Bower) in terecht komt.

Eveneens is een duidelijke insteek van de regisseur, om de bijzondere wereld niet zo fantastisch te maken, dat het ongeloofwaardig wordt. Hij wilde geen monsterfilm maken, maar juist de film vanuit een andere invalshoek maken. Verrassend is daarom ook niet dat Francois Seguin, die ook verantwoordelijk is voor onder andere Cirque du Soleil is aangesteld als productie ontwerper. De diverse settingen waar de film zich afspeelt, zijn adembenemend en doen op sommige momenten zelfs denken aan de films van Tim Burton. Neem bijvoorbeeld de sprookjesachtige scene van Clary en Jace in de tuin in de kathedraal.

MortalInstruments_c#41B39C3.JPGIn het verhaal is duidelijk aandacht besteedt aan de diverse actiescènes, die het boek rijk is. De film begint daarom, evenals het boek, met de aanval op de moeder van Clary. De manier waarop de demonen zijn geportretteerd, geven de film zijn horrorelement. Alhoewel de boeken meer onder het fantasygenre vallen, dan het horrorgenre, heeft de film, door de uiterste gedetailleerdheid van de diverse bovennatuurlijke wezens en demonen, een hoger horrorgehalte. Vooral de ‘Silent Brothers’ (klinkt poëtischer dan het is) zijn heerlijk angstaanjagend neergezet met hun dichtgenaaide monden.

Het verhaal steekt net als in het boek, goed in elkaar en de personages (vooral Clary) zijn overtuigend neergezet en maken interessante ontwikkelingen door. Wel is er natuurlijk de verwachte onmogelijke liefdesdriehoek, maar deze is niet nadrukkelijk aanwezig. Liefhebbers van ‘Game of Thrones’ zullen Jocelyn Fray (Leana Heady) herkennen als Cersei Lannister. Het gevaar bij boekverfilmingen is wel, dat verschillende elementen van het verhaal gedwongen weggelaten moeten worden, waardoor het verhaal voor degenen die het boek niet kennen soms wat van de hak op de tak springt. Een voorbeeld hiervan is de reden waarom Clary op bezoek gaat bij de Silent Brothers. Wanneer je het boek gelezen hebt, weet je dit, maar voor de anderen mist daar in de film enigszins de uitleg over.

Concluderend is ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ een combinatie van spanning, fantasy en horror in een adembenemende filmsetting, waar aandacht is besteed aan de omgeving en zijn bovennatuurlijke wezens. De film zal de liefhebbers van de boekenreeks zeker niet teleurstellen, omdat de film trouw is gebleven aan het verhaal en de wereld, zoals deze in het boek is beschreven. Ben je liefhebber van de boekenreeks of één van de bovengenoemde genres, dan is ‘The Mortal Instruments: City of Bones’ zeker een aanrader.

Waardering: 4 / 5 sterren      

‘The Mortal Instruments: City of Bones’ draait vanaf vandaag, 22 augustus, in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. netzotov zegt

    Leuke review. Ik was een beetje bang dat dit een (te) hoog Twilight-gehalte zou hebben, maar als ik dit zo lees, denk ik dat ik dit wel een kans moet geven, misschien zelfs het boek moet lezen.. Maar de film kijken gaat sneller 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...