Recensie: Evil Dead (Fede Alvarez, 2013)

Couponactie INT boeken - aug

evil_dead_02037558_ps_2_s-lowNa een mislukte afkickpoging wil Mia nog eenmaal proberen of ze van de cocaïne af kan komen. Ze vertrekt met haar broer David en vrienden Eric, Olivia en Nathalie naar hun vakantiehuisje  ergens in het bos. Ze zijn er al jaren niet meer geweest en wanneer ze aankomen blijkt dat het huisje gekraakt is. In de kelder vinden ze allemaal dode, opgehangen katten en een mysterieus boek. Eric kan het niet laten om het boek open te maken en de vreemde spreuken op te lezen die erin staan, ondanks waarschuwingen om dit niet te doen. Al snel krijgt Eric spijt van zijn beslissing wanneer blijkt dat hij een demon heeft losgelaten die zich in Mia heeft genesteld. En dan beginnen de problemen pas echt want de demon is niet van plan om het gezelschap levend te laten vertrekken.

Evil Dead is een remake van de gelijknamige versie uit 1981. Helaas kan ik deze nieuwe versie niet vergelijken met de bestaande, aangezien ik die nog nooit gezien heb (ik weet het, shame on me). Ik kan dus alleen een review geven over de nieuwe versie, en die is goed.

Evil Dead is een echte horrorfilm en dus: spannend, goor en bloederig. Heel erg bloederig. De film neemt een rustig aanloopje maar als de demon eindelijk in beeld komt gaat het goed los. Lichaamsdelen worden afgezaagd, hoofden tot pulp geslagen, iets met een spijkerpistool en een naald en dan hebben we nog het gedeelte waarin Mia wordt bezeten door de Demon, wat een beetje doet denken aan de lipstick scene uit Night of the Demons.

De make-up/ special effects afdeling heeft zijn job goed gedaan. Het ziet er allemaal heel overtuigend uit. Dat deze film vies, goor en afschuwwekkend is blijkt wel uit de geluiden die geproduceerd worden door het bioscooppubliek. Dat varieert van ‘ieuw’ tot ‘ugh’ en ‘baaaaaah’. Bij scenes waar de demon zich weer eens verstopt heeft zit een groot deel met de hand voor de ogen te kijken. Je weet namelijk wel wat er komen gaat (een schrikmoment) maar je weet niet wanneer. Je zit te gruwelen in je stoel.

Evil DeadDe visuele effecten zijn dus een dikke plus. Maar de film was niet zo goed uit de verf gekomen als de acteerprestaties niet zo goed waren. Het redelijk onbekende groepje acteurs weet de spanning goed over te brengen.  Shiloh Fernandez (David) is zo’n beetje de bekendste van het stel en ken je wellicht wel uit de horrorfilm Dead Girl. Maar de hoofdrol is voor Jane Levy die de bezeten Mia mag spelen. Dat doet ze behoorlijk goed, vooral de transformatie naar demon is knap.

Als er dan toch een minpunt moet zijn dan is het dat deze film toch wel een beetje doet denken aan andere horrorfilms. Het huisje in het bos, de kettingzaag, de demon, de Night of the Demons scene. Of moet ik juist zeggen dat deze films zijn afgekeken van The Evil Dead versie uit 1981?

Waardering: 4.5 / 5 sterren      

In ieder geval, eigenlijk maakt dat ook helemaal niet zoveel uit. Evil Dead is gewoon een lekkere horrorfilm met veel actie en spanning. En dat het verhaal niet helemaal origineel is, dat moet je dan maar even aan je voorbij laten gaan. Evil Dead draait nu in de bioscoop.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer