Recensie: Frankenstein’s Army (Richard Raaphorst, 2013)

Couponactie INT boeken - aug

Eindelijk beleefde Nederlands eerste nazi-zombiefilm haar wereldpremière, op zaterdag 26 januari werd Frankenstein’s Army vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Frankenstein's ArmyToepasselijker kan bijna niet, regisseur Richard Raaphorst studeerde er zelf aan de Rotterdam Filmschool en zonder internationale financiers zou het project het levenslicht niet hebben gezien. Hij werkte meer dan tien jaar aan dit nazi-zombieproject. Aanvankelijk onder de titel Worst Case Scenario, welke zijn eigen titel waarmaakte, en daarna wekte hij samen met Dr. Frankenstein het project weer tot leven. Dit keer met succes.

Frankenstein’s Army is een found footage-film en keert terug naar de nadagen van de Tweede Wereldoorlog waar een Russische filmstudent in opdracht van Stalin de missie van een groep soldaten vastlegt voor een propagandafilm. De beelden zijn rauw en geven een vermoeid beeld weer. Over de radio ontvangt men een noodoproep en de groep gaat op tocht. Het is een iets te lange intro voor de horror die de soldaten te wachten staat als een bijna verlaten kloosterdorp in Oost-Duitsland bereiken. De graven zijn leeggehaald, er liggen het en der mismaakte lijken en in de kelders wachten hun dodelijke Nazi-zombots! De film van Richard Raaphorst komt flink op stoom als zijn creaties arriveren, de found footage-stijl is hier zeer geschikt en naar het einde toe bouwt de spanning flink op.

Er kan gediscussieerd worden in hoeverre de found footage in de gehele film bijdraagt, het beeld kent voor de kijker geen rustmomenten. Minder goed voor de volledige film, goed voor de benauwde actiescènes. Qua acteerwerk springt er maar een uit, Karel Roden speelt een fantastische idioot Dr. Victor Frankenstein. De overige acteurs zijn niet slecht, maar hun rollen (en accenten) komen niet helemaal uit de verf.

Karel Roden in Frankensteins Army

Waar de film de meeste indruk mee maakt zijn de zombots, deze originele creaties zijn indrukwekkende steampunk monsters en allen zonder een vleugje CGI. Met namen als Machete Zombot, Propellorhead en Mosquito is de overtreffende trap van het nazizombie-subgenre bereikt. We willen hier veel meer van zien en hopen dan ook dat de volgende film van Richard Raaphorst de titel ‘Frankenstein’s Army: World of Zombots’ krijgt.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Frankenstein’s Army werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam. De film is geregisseerd door Richard Raaphorst en hij werkte voor het script samen met Chris W. Mitchell en Miguel Tejada-Flores. Afgelopen week werd bekend dat Entertainment One de distributierechten voor Frankenstein’s Army heeft gekocht voor onder andere de Benelux, zodra bekend is wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, laten we het weten.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer