Recensie: Frankenstein’s Army (Richard Raaphorst, 2013)

Eindelijk beleefde Nederlands eerste nazi-zombiefilm haar wereldpremière, op zaterdag 26 januari werd Frankenstein’s Army vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Frankenstein's ArmyToepasselijker kan bijna niet, regisseur Richard Raaphorst studeerde er zelf aan de Rotterdam Filmschool en zonder internationale financiers zou het project het levenslicht niet hebben gezien. Hij werkte meer dan tien jaar aan dit nazi-zombieproject. Aanvankelijk onder de titel Worst Case Scenario, welke zijn eigen titel waarmaakte, en daarna wekte hij samen met Dr. Frankenstein het project weer tot leven. Dit keer met succes.

Frankenstein’s Army is een found footage-film en keert terug naar de nadagen van de Tweede Wereldoorlog waar een Russische filmstudent in opdracht van Stalin de missie van een groep soldaten vastlegt voor een propagandafilm. De beelden zijn rauw en geven een vermoeid beeld weer. Over de radio ontvangt men een noodoproep en de groep gaat op tocht. Het is een iets te lange intro voor de horror die de soldaten te wachten staat als een bijna verlaten kloosterdorp in Oost-Duitsland bereiken. De graven zijn leeggehaald, er liggen het en der mismaakte lijken en in de kelders wachten hun dodelijke Nazi-zombots! De film van Richard Raaphorst komt flink op stoom als zijn creaties arriveren, de found footage-stijl is hier zeer geschikt en naar het einde toe bouwt de spanning flink op.

Er kan gediscussieerd worden in hoeverre de found footage in de gehele film bijdraagt, het beeld kent voor de kijker geen rustmomenten. Minder goed voor de volledige film, goed voor de benauwde actiescènes. Qua acteerwerk springt er maar een uit, Karel Roden speelt een fantastische idioot Dr. Victor Frankenstein. De overige acteurs zijn niet slecht, maar hun rollen (en accenten) komen niet helemaal uit de verf.

Karel Roden in Frankensteins Army

Waar de film de meeste indruk mee maakt zijn de zombots, deze originele creaties zijn indrukwekkende steampunk monsters en allen zonder een vleugje CGI. Met namen als Machete Zombot, Propellorhead en Mosquito is de overtreffende trap van het nazizombie-subgenre bereikt. We willen hier veel meer van zien en hopen dan ook dat de volgende film van Richard Raaphorst de titel ‘Frankenstein’s Army: World of Zombots’ krijgt.

Waardering: 4 / 5 sterren      

Frankenstein’s Army werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam. De film is geregisseerd door Richard Raaphorst en hij werkte voor het script samen met Chris W. Mitchell en Miguel Tejada-Flores. Afgelopen week werd bekend dat Entertainment One de distributierechten voor Frankenstein’s Army heeft gekocht voor onder andere de Benelux, zodra bekend is wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, laten we het weten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 Reacties
 1. Sjors zegt

  Nog steeds erg benieuwd naar deze film. Zelf hoop ik vooral dat deze film ertoe leidt dat Worst Case Scenario toch nog een kans krijgt.

  1. Frank Mulder zegt

   Dat zal helaas nooit gebeuren. In een interview met de IFFR-bijlage van De Volkskrant liet Richard Raaphorst weten de filmrechten ervan kwijt te zijn.

   1. Sjors zegt

    Hmm, jammer.

 2. S. zegt

  Ben er heen geweest en t is een hele toffe film. Ik vind alleen dat er climax ontbreekt.. je hebt t gevoel dat ie net lekker op gang komt en dan is ie ineens afgelopen.. dat vond ik echt heel jammer.. ik bleef een beetje met een onvoldaan gevoel achter ..en voor de film die t is had ie van mij ook nog wel iets meer over-the-top gemogen..

  1. S. zegt

   maar de zombots zijn zoooo faking vet! En de dokter is geniaal.. dus GA EM KIJKEN!

 3. Miriam Verhaaf zegt

  Zombots waren echt vet!! Gave film!!

 4. Sjors zegt

  Wonen jullie allemaal in de Randstad of zo? Ik hoop dat ‘ie in het achterland ook nog gaat draaien…

  1. S. zegt

   Eh.. ik wel 😛

  2. Frank Mulder zegt

   Voor de eerste Nederhorrorsteampunknazizombiefilm doe je er toch alles aan om naar de wereldpremiere in Rotterdam te gaan? 😉

 5. Sjors zegt

  Eindelijk ook de film gezien! Ik had niet echt duidelijke verwachtingen bij de film en vind het vooral nog steeds heel erg jammer dat Worst Case Scenario niets is geworden, zeker ook na het kijken van Frankenstein’s Army, want daarmee heeft Raaphorst bewezen een prima film te kunnen maken. Daar moet ik wel bij zeggen dat het niveau van een B-film niet wordt ontstegen, maar voor een “Nederlandse” horrorfilm, vind ik ‘m erg geslaagd en blijkt er toch ook af en toe nog iets te worden gemaakt waardoor je niet alle hoop voor het genre in Nederland verliest. De zombots zijn erg vet, hoewel ze van mij wat doeltreffender hadden mogen zijn, want ondanks dat ze er als echte moordmachines uitzien, hebben ze wat mij betreft een beetje te veel moeite om slachtoffers te maken. Het enige wat me eigenlijk stoorde was de keuze voor (volledig) found footage en/of de manier waarop ermee is omgegaan. Ik heb de making of gekeken en daar werd uitgelegd dat het filmen van een scène op deze manier veel meer voorbereiding kost en alles precies goed moet gaan. Ik heb daarom ook wel respect voor het resultaat, maar ik denk dat de film veel vetter had kunnen zijn als we niet alles door de lens van die ene oude camera zouden zien. Maar wat ik vooral jammer vind is het gedrag van de soldaat die filmt, die zelfs in de gevaarlijkste situaties liever door de lens van de camera om zich heen kijkt dan met zijn eigen ogen (vind ik nogal onrealistisch, want als er iemand naar mij uithaalt, dan houd ik echt niet die camera voor m’n neus) en de manier waarop de andere soldaten met de cameraman communiceren; die kijken namelijk recht in de camera als ze hem aanspreken ipv zich echt tot de cameraman te richten. Maar goed, al met al een prima film. Alleen jammer dat WCS nooit van de grond is gekomen 😛

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...