Recensie: Rites of Spring (Padraig Reynolds, 2011)

Rites of Spring is de eerste lange film van regisseur Padraig Reynolds. Daarbij is het ook het eerste deel van trilogie over een heidense goden. Rites of Spring is een opvallende film. Tot op zekere hoogte is het een dertien-in-een-dozijn horrorfilm, maar daarnaast bevat het een interessante verhaallijn, een paar opvallende plotwendingen en erg goede acteurs.

Rites of Spring gaat over een reeks mysterieuze vermissingen op het platteland van Mississippi. Al decennialang verdwijnen er spoorloos jonge mensen. Rachel en Alyssa lijken de volgende slachtoffers te zijn, na een avondje uit, worden ze overvallen en ontvoerd. Ze komen bij in een boerderij, hangend van het plafond aan hun polsen. Hun ontvoerder, een oudere boer, wauwelt over reinheid en offert hun bloed aan een geheimzinnig wezen in de kelder.

Scream Queen Anessa Ramsey als Rachel.Scream Queen Anessa Ramsey als Rachel

Terwijl Rachel en Alyssa proberen uit deze nachtmerrie te ontsnappen, switcht de film naar een andere verhaallijn; namelijk die van Ben. Ben, niet bepaald een doorgewinterde crimineel, gaat met een groep de dochter van een industrieel ontvoeren. De ontvoering verloopt echter niet helemaal als gepland. Je weet dat de twee verhaallijnen op gegeven moment samen moeten komen, maar het is toch verrassend als het gebeurt.

AJ Bowen als BenAJ Bowen als Ben

Hoewel met name de verhaallijn van Rachel en Alyssa niet erg origineel is, is Rites of Spring toch een verrassende film. Okay, je moet het verrassingselement niet vergelijken met Cabin in the Woods, maar desalniettemin vond ik Rites of Spring zeker de moeite waard. De combinatie van de twee genres, horror en crime, en de manier waarop de twee genres samenkomen heeft daar zeker mee te maken. Het script, ook hier was Padraig Reynolds verantwoordelijk voor, is goed geschreven en er zitten een paar leuke twists is.

Wat de film ook goed maakt, is het acteerwerk, dat voor een horrorfilm van een opvallend hoog niveau is. Uitblinkers zijn A.J. Bowen (You’re Next, A Horrible Way to Die), die Ben speelt, en Anessa Ramsey (The Signal) die Rachel speelt, maar ook de rest van de cast is goed.

Wat betreft ‘gore’ heeft de film het nodige te bieden, maar het had van mijn allemaal nog wat explicieter mogen zijn. De special effects zijn niet heel erg bijzonder.

Worm Face / Karmanor
Worm Face / Karmanor

Ik vond Rites of Spring onverwacht goed. En ik ben dan ook benieuwd naar de twee andere delen van de trilogie. Duidelijk is wel dat de nadruk ligt op het verhaal en de acteurs, maar in dit geval pakte dat niet verkeerd uit.

Waardering: 4 / 5 sterren      
Bloody Mary proefnotitie: Niet verkeerd, dit biefstukje met lente-uitjes.
Rites of Spring is nu verkrijgbaar op DVD.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer