Recensie: The Conjuring (James Wan, 2013)

conjuring1Horrorliefhebbers zijn de laatste jaren verwend met gruwelijkheden als het om horrorfilms gaat. Gruwelijker is beter leek de norm en James Wan (‘Insidious’, ‘Saw’)  leverde daar in 2004 zijn bijdrage aan met ‘Saw’, een film over een sadistische martelmoordenaar. Maar in 2010 keert Wan met Insidious terug naar de meer klassieke horrorfilm, waar suggestie een grotere rol speelt dan daadwerkelijke gruwelijke gebeurtenissen. Met ‘The Conjuring’ voegt hij hier nog een vleugje exorcisme aan toe en wat je krijgt is misschien geen originele maar wel een uitstekende horrorfilm met diverse schrikeffecten.

‘Iedereen kent Amityville, maar eerst was er Harrisville. The Conjuring is het waargebeurde, bloedstollende verhaal over de vermaarde onderzoekers Ed (Patrick Wilson) en Lorraine (Vera Farmiga) Warren. Het echtpaar stichtte in 1952 de ‘New England Society for Psychic Research ‘en en zouden meer dan tienduizend gevallen van paranormale activiteiten te hebben onderzocht. Als een gezin geterroriseerd wordt door een duistere kracht, roepen ze de hulp in van Ed en Lorraine Warren. In deze meest angstaanjagende zaak uit hun carriere, krijgen ze te maken met een machtige demon.’

‘The Conjuring’ begint niet erg origineel. Gezin verhuist naar alleenstaand huis en krijgt te maken met vreemde gebeurtenissen, vieze geuren en rare geluiden. We zagen dit al eerder in ‘Paranormal Activity’ en ‘Sinister’. Daarbij had het verhaal ook dieper in kunnen gaan op de reden, waarom de demon in het huis rondzwerft. Dit komt in een aantal scènes wel even naar voren, maar had dieper uitgewerkt kunnen worden, om het verhaal meer te laten leven. Interessant is wel dat de film naast het vervloekte huis een kijkje neemt in het leven van Ed en Lorraine, die gespecialiseerd zijn in Demonologie. Het zorgt er voor dat er een goede indruk wordt gegeven van het leven van het echtpaar en de tol die ze moeten betalen voor de gaven die ze hebben.

De film begint met een scene, waarin zij college geven aan een groep studenten. Hier bespreken ze een casus, waarin een rol is weggelegd voor de vrouwelijke variant van Chucky. Deze heerlijke enge pop blijkt een grotere rol te spelen, dan op het eerste gezicht lijkt. Daarnaast speelt de film zich af in 1971, wat terug te vinden is in de verschillende attributen, zoals de radio in het huis van de familie Perron. Ook de werkwijze van het echtpaar Warren is hierop aangepast en de kijker ziet verschillende oude(re) apparaten langskomen.

Door de goede acteerprestaties, de diverse schrikmomenten en de manier van filmen, vergeet de kijker de kanttekeningen wat betreft de originaliteit. De acteurs zetten hun rollen overtuigend neer, waardoor je meeleeft met karakters als Lorraine Warren en Carolyn Perron (Lili Taylor). De diverse spannende scènes, zoals de dochters die van het bed gesleurd worden en wanneer de demon zich vertoond, zorgen voor schrikmomenten. Daarbij geeft de omgeving waar de film zich afspeelt een luguber tintje aan de sfeer van de film. Ten slotte wordt er op diverse momenten in de film ondersteboven gefilmd of met de camera op zijn kant, wat fascinerende beelden oplevert.

conjuring3Misschien niet het toppunt van originaliteit, maar ‘The Conjuring’ mag zich een uiterst geslaagde griezelfilm noemen. Het goede acteerwerk, diverse schrikmomenten, het camerawerk en het in elkaar gevlochten verhalen van de twee families maakt dat de film de moeite waard is om te zien. ‘The Conjuring’ is vooral geschikt voor de liefhebbers van ‘Insidious’, ‘Sinister’ en ‘The Excorsist’ en de serie ‘Ghost Hunters International’.

Waardering: 4 / 5 sterren      
‘The Conjuring’ is een film van New Line Cinema, gebaseerd op een dossier van de demonologen Ed en Lorraine Warren. De regisseur is James Wan en het scenario wordt verzorgd door Chad Hayes (‘The Reaping’) en Carey W. Hayes (‘The Reaping’). ‘The Conjuring’ draait vanaf vandaag, 5 september, in de Nederlandse bioscopen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. netzotov zegt

  Gezien met jullie speciale voorstelling op zondagochtend! Was goed te doen, maar had toch meer verwacht nadat de film een r rating kreeg, puur omdat ie te eng was. Zó eng was hij ook weer niet. Desalniettemin een hele goede film

 2. Kamy zegt

  Wanneer is de film in de bioscoop in weert te zien?

  1. missy_n zegt

   het was zeker wel goed te doen.
   er hangt gewoon een bepaalde sfeer wat wel creepy is(huis, kinderen, jaren 70 etc) en wanneer je denkt dat er een cliche moment komt dan komt het niet, maar de haren gaan wel recht overeind staan.
   top film!

   1. netzotov zegt

    ja precies! De timing van James Wan is echt perfect. Ik las laatst ergens dat hij dit soort dingen verzint door ’s nachts door zijn huis te lopen met het licht uit en dan enge dingen te verzinnen. Als hij er temmes van word, dan weet hij dat het echt eng is :p

 3. Gaetana zegt

  Gezien bij de sneak preview twee weken terug. De originaliteitsprijs krijgt het inderdaad niet: familie trekt in oud huis, rare geluiden, iemand raakt bezeten en de strijd tegen de demonen van het huis. Opvallend vond ik wel de vele verschillende moorden, en dus geesten en demonen, in datzelfde huis. Genoeg schrikmomenten, mooi gefilmd!

 4. Remko Schedel zegt

  Ik was ook aanwezig bij de sneak preview, en ik moet zeggen dat ondanks de aloude spookhuiscliches (kleine kinderen met een fantasievriendje, creepy poppen en muziekdoosjes) dit niets afdeed aan de sfeer en spanning van de film.

  Zeker voor mensen als ik die zoveel horrofilms gezien hebben en al precies weten hoe een verhaal zich gaat ontwikkelen, vond ik dit zeker geen onaardige film, ook vanwege Vera Farmiga (Norma Bates uit Bates Motel) en Patrick Wilson (Nite Owl uit Watchmen).

  Nu weet James Wan ook wel hoe je een paranormale horrorfilm sfeervol moet brengen, getuige zijn eerdere film Insidious.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...