Recensie: World War Z 3D (Marc Forster, 2013)

Max Brooks’ Zombie Survival Guide was mogelijk één van de bekendste zombieboeken. Maar het boek dat de schrijver erna schreef is inmiddels door Brad Pitts productiebedrijf Plan B verfilmd en opende in Amerika met een opbrengst van $66 miljoen, nog nooit bracht een zombiefilm zoveel geld op in het openingsweekend. Vanaf vandaag draait World War Z 3D ook in de Nederlandse bioscopen.

World War Z 3D Brad PittGrote uitbraken van hondsdolheid over de hele wereld, het nieuws dat de familie Lane ’s ochtends aanhoort is bijzonder, maar zeker niet alarmerend. Een paar tellen na het ontbijt staat de familie oog-in-oog met hondsdolle monsters en binnen de kortste keren is de stad Philadelphia onbewoonbaar terrein geworden. Wordt je gebeten, dan verander je binnen 12 seconden in een evenzo hongerig wezen.

Gelukkig heeft Gerry (Brad Pitt) een goede indruk achtergelaten bij zijn vorige werkgever, de Verenigde Naties, en krijgt een voorkeursbehandeling om op een vliegdekschip te komen. Hij hoef als wederdienst alleen maar te assisteren in het vinden van de bron van de pandemie, want men hoopt dat met de informatie die daar te vinden is een vaccin ontwikkeld kan worden.

Het productieproces van World War Z liep niet op rolletjes; er moesten gedurende zeven weken heropnames plaatsvinden, er moest extra geld in de film gepompt worden en de releasedatum is met ruim een jaar verplaatst. Dit geeft natuurlijk vooraf wat wantrouwen over de kwaliteit van een film, maar dit blijkt geheel ten onrechte. Ook de special effects dragen hier positief aan mee.

De film is wel duidelijk een Brad Pitt-film, alles draait om hem. Maar hij zit goed in zijn rol, is menselijk en maakt daarbij ook de menselijke fouten. Van de uitgebreide lijst van medespelers is voornamelijk Daniella Kertesz als de Israëlische soldate Segen noemenswaardig.

De film World War Z staat ver af van het gelijknamige boek, maar is zeker niet onaardig te noemen. Een nadeel is wel dat de keuze is gemaakt om de film te produceren voor leeftijden vanaf 13 jaar (PG-13) en de zombiegore vrijwel achterwege blijft. Een ander minder punt zijn de extreme snelheid van het virus en de geïnfecteerden, maar filmtechnisch zijn deze wel noodzakelijk. Dit punt wordt gedeeltelijk op het einde goedgemaakt en zal daar de zombiefans meer behagen.

Waardering: 4 / 5 sterren      
World War Z is een flinke rollercoaster ride, een actiethriller met een zombiethema gemaakt voor het grote publiek. Maar ook voor genrefans is het zeker een aanrader om te in de bioscoop te bezoeken tijdens onze typisch Nederlandse zomer.

World War Z draait vanaf vandaag, 4 juli, in de bioscoop.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer