Boekrecensie: World War Z (Max Brooks)

Boek: World War Z - Max BrooksIn de aanloop naar de Nederlandse première van World War Z op 4 juli is het gelijknamige boek in een Nederlandse vertaling op de markt gekomen. Voor degenen die het boek nog niet kennen of die liever Nederlands dan Engels lezen een mooie kans om kennis te maken met deze moderne klassieker.

Een paar jaar na het beëindigen van de wereldwijde oorlog tegen zombies krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van deze oorlog, World War Z, te beschrijven. Wat volgt is een mix van verslagen van ooggetuigen. In korte interviews en verhalen vertellen deze getuigen hun verhaal, sommigen in meerdere delen. Zo laat auteur Max Brooks zien hoe autoriteiten, bedrijven en individuen omgaan met de bijna ondergang van de wereld. China dat probeert de eerste uitbraak stil te houden, de CIA die slaapt, generaals die burgers bewust aan hun lot overlaten, farmaceutische bedrijven die binnenlopen door placebo’s te verkopen, regeringen die keiharde maatregelen treffen.

World War Z laat zien hoe instanties en hun leiders reageren op de hordes zombies. Dat geeft een wereldwijd beeld van de verschrikkingen en de reacties erop, waar de meeste boeken in het genre niet verder komen dan korte verwijzingen naar ineengestorte overheden. Tegelijkertijd komen individuele ellende en heldendom aan bod door middel van persoonlijke verhalen. Zoals het verhaal van een van mijn favorieten, de blinde Japanse tuinman die samen met een internetverslaafde nerd zombies te lijf gaat. Of dat van de Indiase generaal Raj-Sing, de “tijger van Delhi”, die ik al lezend alleen maar kan zien als Sandokan. En dat van soldaat Todd Wainio die weergeeft hoe het Amerikaanse leger haar eerste open gevecht met miljoenen zombies bij New York City verloor. World War Z schetst daarmee een geloofwaardig (ok, met zombies) verhaal over hoe mensen in verschillende landen over een periode van jaren omgaan met een complete verandering van hun wereld.

Zal de film zo goed zijn als het boek? Die vraag kun je bij 99 van de 100 boeken op voorhand met nee beantwoorden. Het boek is eigenlijk ook niet te verfilmen met alle verschillende verhaallijnen, ook niet met een tweede deel. Hoogstens een serie door een partij als HBO of AMC zou hier recht aan kunnen doen. Mocht je de film zien en deze geweldig vinden, ga dan het boek lezen! Mocht je de film zien en deze verschrikkelijk vinden, ga dan het boek lezen! En mocht je de film niet zien, je raadt het al, ga het boek lezen.

World War Z conceptart

Voor degenen die nu denken dat ik betaald wordt door de uitgever om zo enthousiast te zijn over het boek, dat is niet zo. Al moet ik toegeven dat ik makkelijk over de mogelijke beperkingen ervan heenstap. Voor mij is met World War Z ‘het’ op het gebied van zombieboeken allemaal begonnen. Sinds de eerste keer dat ik Dawn of the Dead zag ben ik gefascineerd door zombies. Helaas was het lang een kansloze missie om in een boekhandel hier iets over te vinden. Tot ik op een regenachtige dag Forbidden Planet in Londen binnen liep. In dit Walhalla voor nerds, geeks, trekkies en andere gelijkgestemden was de sectie horrorboeken voor mijn gevoel enorm. Met daarin zowaar een heel deel dat alleen gewijd was aan zombies. Als een klein kind in de snoepwinkel liep ik de hele zaak door, een groeiende stapel boeken onder mijn linkerarm, om met rechts meer nieuwe titels toe te voegen. Telkens “kijk nou eens!” roepend tegen mijn langzaam maar zeker afhakende vriendin, totdat zij in een hoek ging zitten lezen en wachten. Het eerste boek dat ik na deze shopping spree las, was World War Z. En hoewel er zeker mooiere, meer verhalende, meer ontroerende en meer smerige boeken over zombies zijn geschreven, blijft een eerste liefde als deze nu eenmaal altijd mooi.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      

World War Z is in Nederlandse vertaling te krijgen bij de boekhandel en bij Bol.com.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Sjors zegt

  Ik heb dit boek een aantal jaar geleden gelezen en kan het allemaal niet meer zo precies terughalen, maar ik weet nog wel dat ik het erg gaaf vond en dat ik daarom ook al sinds de verkoop van de filmrechten vol smart aan het wachten ben op de film. Ik vind het wel jammer dat het meer een proloog lijkt te zijn op het boek, maar alsnog ben ik natuurlijk erg benieuwd. Het boek is voor de liefhebbers van het genre absoluut een aanrader (en de Zombie Survival Guide van dezelfde schrijver ook!).

 2. netzotov zegt

  mijn broertje liet zich ook al ontvallen dat hij het jammer vond dat ze van de film alleen maar de titel hebben overgenomen (voor een leuk bedrag), het boek schijnt steengoed te zijn

 3. Jeroen zegt

  Ik heb het boek ook (in het Engels) gelezen. Prachtboek! Net als de Zombie Survival Guide trouwens (inderdaad). Misschien dat ik hem in het NL’s ook nog wel eens ga lezen. En de film ga ik ook kijken.

 4. Don Julio zegt

  Ik ga natuurlijk ook de film kijken. En daarna de Zombie Survival Guide herlezen, kijken welke tips Brad Pitt allemaal gemist heeft ;-).

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...