Recensie: De Poel (Chris W. Mitchell, 2014)

Een Nederlandse horrorfilm? De Nachtvlinders bestaat bijna vijf jaar en in die tijd hebben we horrorproducties van Nederlandse bodem goed in de gaten gehouden. De resultaten zijn divers: Dick Maas bracht ons een moordende Sint en een groep Groningse studenten bedacht een evenzo gruwelijke Paashaas. Tom Six en Richard Raaphorst pakten het internationaler aan met respectievelijk The Human Centipede en Frankenstein’s Army. Komische zombie-uitbraken kwamen voor in Amsterdam Zuid en in Twente. En er is natuurlijk de categorie met films als Zwart Water en Borgman die vaak bestempeld worden als thriller.

Producenten Jan Doense en Herman Slagter hadden zeker gelijk toen ze vijf jaar geleden bij de oprichting van productiebedrijf ‘House of Netherhorror’ aankondigden dat het genre levensvatbaar is in Nederland, ook al doelden ze toen op een reeks eerder uitgebrachte Nederlandse horrorfilms (zoals Doodeind, SL8N8, Woensdag, Horizonica en Complexx uit 2006). Het plan van beide heren om ook zelf vier Nederlandse horrorfilms te produceren begint veelbelovend met De Poel.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      

Lees na de trailer de recensie

Twee door de crisis ontslagen bankiers, Lennaert (Gijs Scholten van Aschat) en Rob (Bart Klever), moeten het zuiniger aan doen en gaan met hun gezinnen wildkamperen op de Veluwe. De ideale kampeerplek lijkt een idyllisch bosmeertje waar de snelweg eindelijk niet meer te horen is. Zowel Lennaerts vrouw (Carine Crutzen), zijn zonen Marco (Chris Peters) en Jan (Alex Hendrickx), als Emilie (Jamie Grant) de dochter van Rob, zijn nog niet overtuigd van deze nieuwe vakantiestijl.

poster-depoelSaai blijkt het voor hen allerminst. Er is de gezonde spanning tussen de puberzoons en -dochter, maar verontrustender is de poel zelf. Al het eten, zelfs in blik, bederft binnen een nacht. Lennaert en Jan nemen ’s nachts vreemde dingen waar. Mobiele telefoons en ook de ‘als-beste-uit-de-test’ GPS werken niet meer. Het lijkt alsof iets hen bij het water wil houden. Langzaam draait Lennaert door…

Regisseur Chris W. Mitchell bouwt De Poel goed op. Eerst is het nog gezellig kneuterig kamperen. Iedere Nederlander zal de zelfverzekerde vader herkennen, die door de rest van het gezin wordt uitgelachen. Langzaam wordt het toch behoorlijk menes bij De Poel en brengt het acteer- en camerawerk de spanning tot diep in de bioscoopzaal. De ervaren acteurs Gijs Scholten van Aschat, Bart Klever en Carine Crutzen laten hun ervaring blijken. De jonge Alex Hendrickx doet hier zeker niet voor onder en zet zijn hoofdrol overtuigend neer.

De film is niet perfect. Het mysterie van de Poel wordt te snel blootgegeven. Voor een nog betere spanningsopbouw had het gevaar (gespeeld door Katja Herbers) langer voor onze ogen verborgen moeten blijven. Dit kleine minpunt voor lief genomen, kunnen we concluderen dat deze Nederhorror on-Nederlands goed is!

De Poel draait vanaf vandaag (1 mei 2014) in de bioscoop, en is vanaf augustus te koop op blu-ray en dvd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. sanderr zegt

  Leuk! Ga ik zeker snel eens bezoeken

 2. Martin Koolhoven zegt

  Onnederlands goed? Zullen we daar mee stoppen?

 3. Sjors zegt

  Dit schept verwachtingen! Helaas draait ‘ie niet in Arnhem, maar ik zal ‘m vast wel een keer zien. Ben benieuwd.

 4. cornelis van ginkel zegt

  Niet slecht maar zeker ook niet goed. Weinig geld in gestoken, dus verwacht niet te veel.
  Acteren had ook beter gekund. Sommige dingen duren gewoon te lang en andere dingen zijn weer niet realistisch.
  Vind het gewoon weer Nederlands, niks bijzonders dus. Leuk geprobeerd, maar komt niet van de grond, doordat het te simpel in elkaar zit, qua special effects en opbouw.

 5. Sjors zegt

  Eindelijk De Poel gezien! Ik had op voorhand vrij hoge verwachtingen (voor een Nederlandse horrorfilm) en het is eigenlijk nooit prettig om zo een film in te gaan. Helaas maakte De Poel mijn verwachtingen niet waar, maar ik vind het voor Nederlandse begrippen (sorry Martin Koolhoven, maar ik weet niet hoe ik de context van de film anders moet omschrijven) wel een prima horrorfilm. Probleem is alleen dat dat automatisch wel betekent dat het in mijn ogen een 6,5 is of zo, want alles wat het gemiddelde niveau van Nederlandse films niet weet te overstijgen is niet echt denderend als je het afzet tegen veel van wat het buitenland ons te bieden heeft. Ik heb me prima vermaakt en er gebeurden niet echt dingen waar ik me aan stoorde. Ik denk dat een paar extra scènes om de gedragsverandering van met name één personage (ik wil niet spoilen :P) te verklaren geen overbodige luxe was geweest. Aan het einde gaan sommige dingen me namelijk net iets te snel, waar de geloofwaardigheid onder lijdt. Ik denk dat deze film met een iets groter budget voor onder andere gore, een langere speeltijd voor een beter “onderbouwd” einde en één of twee acteurs die internationaal niveau halen (een mannelijke Carice van Houten/Famke Janssen of zo, maar weet niet of we die hebben? :P), dit wel de Nederlandse equivalent van The Shining of zo had kunnen zijn. Dat is het echter helaas niet, maar zoals gezegd: ik heb me er wél mee vermaakt en ik heb tien keer liever dat er af en toe een nieuwe De Poel uitkomt, dan dat er helemaal niets gebeurt op horrorgebied in Nederland.

  1. Frank Mulder zegt

   Dank voor je uitgebreide toevoeging. Zouden ze nog extra scenes hebben voor je ‘extended’ edition, haha 🙂

 6. Bart Paashuis zegt

  Ik werd er blij van. Een film die met een beperkte cast (in omvang, want van Aschat en Crutzen zijn toch echt goede acteurs), en beperkte locatie (alles speelt zich af rondom de poel) en beperkte gore (maar pakkend vanwege de korte beelden pakkend) toch weet te boeien. Van mij had de film awel iets laner mogen zijn, om de ontwikkeling van karakters inderdaad beter te plaatsen. En ja, de flm zou beter zijn met Carice van Houten. Maar alles wordt beter met Carice van Houten 🙂

  Het mysterie wordt inderdaad (te) vroeg blootgegeven. Maar in een gemiddelde Amerikaanse productie zou dit met een uitgebreide uitleg gebeuren, zodat zelfs de slapende kijkers het nog begrijpen. Dat doet De Poel gelukkig niet. Er blijft ruimte over voor eigen interpretatie en voor open eindjes.

  Jan Doense en Herman Slagter, kom maar op met de volgende!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...