Recensie: TV-serie Hannibal seizoen 1

De tv-serie Hannibal,  die eindelijk op blu-ray en dvd uitgekomen, is er duidelijk eentje voor de fans van het inmiddels gestopte Dexter. Hannibal Lecter is het personage uit de boeken van Thomas Harris, waarvan de eerste werd verfilmd als ‘Silence of the Lambs’. De tv-serie Hannibal speelt zich af vóór de boeken en Dr. Hannibal Lecter ontwikkelt er een vriendschap met de speciale FBI-agent Will Graham en helpt met het opsporen van seriemoordenaars.

Recensie

hannibalWill Graham (Hugh Dancy) is een profiler voor de FBI: hij heeft een bijzondere gave om in het hoofd van seriemoordenaars te kruipen. Hij voelt aan hoe ze denken, wat hen motiveert tot hun gruwelijke daden en hoe ze te werk gaan. Maar de seriemoordenaar waar hij nu jacht op maakt, stelt hem voor een raadsel. Daarom roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), een briljante psychiater. Will en Hannibal vormen een uniek en briljant team dat grote successen boekt. Maar Will heeft niet in de gaten dat Hannibal een duister geheim met zich meedraag… Hij is zelf een seriemoordenaar! Het begin van een superspannend kat-en-muisspel.

De serie tilt het kannibalisme van Hannibal Lecter tot een hoger niveau, om alleen al te beginnen met de namen van de afleveringen die verwijzingen zijn naar eten; Apéritif, Amuse-Bouche, Potage, Oeuf, Coquilles, Entrée, Sorbet, Fromage, Troi Normand, Buffet Froid, Rôti, Relevés en Savoureux.

Mads Mikkelsen zet zijn rol als zeer gesofistikeerde, maar evenzo emotieloze psychiater Hannibal erg sterk neer. Samen met zijn tegenspeler (en eigenlijk de hoofdrol van die eerste seizoen) Hugh Dancy als Will Graham, is het duo een bijzondere, doch geloofwaardige verschijning in het forensisch circuit. Evenwicht wordt sterk geboden door acteurs Laurence Fishburne als FBI-agent Jack Crawford en Caroline Dhavernas als psychologe Dr. Alana Bloom.

De moorden die in de serie voorbijkomen zijn luguber te noemen, maar worden nergens onsmakelijk in beeld gebracht, het zijn bijna kunstwerkjes. Er is in de serie veel tijd besteed aan de aankleding, want ook de maaltijden die Hannibal Lecter klaarmaakt zien er ‘smakelijk’ uit. Verder zijn de dromen/visioenen van Will Graham prachtig en verontrustend uitgewerkt.

hannibal-seizoen1

De dvd/blu-ray bevatten nog een drietal extra’s , welke helaas niet zijn ondertiteld.
First look at Hannibal (3m42s): een vooruitblik op het eerste seizoen door de makers en acteurs.
Forensics 101 (3m08s): waar hebben de makers opgelet om crime scene inverstigation zo realistisch mogelijk weer te geven.
Eat the rude (2m11s): Laten we dit kookles voor gevorderden noemen.
Een klein minpuntje aan deze uitgave is de ‘play all’-functie, voor elke aflevering zit de terugblik ‘previously in Hannibal’, wat storend is als je het hele seizoen binnen een korte periode wilt kijken.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      
De tv-serie Hannibal is een prachtige uitbreiding op de wereld die schrijver Thomas Harris heeft geschapen en ook zeker aan te raden voor fans van de tv-serie Dexter. Hannibal is CSI voor horrorliefhebbers.

Het 13 afleveringen tellende eerste seizoen van Hannibal is nu te koop op blu-ray en dvd.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer