Cannes-report: Tale of Tales ‘monsters, special effects en gore’

Een van de films die dit jaar te zien is in de competitie van Cannes is ‘Tale of Tales’ (ook wel Il Racconto dei Racconti) van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone (The Embalmer, Gomorrah, Reality). De inspiratie voor de film zijn de sprookjes van Giambattista Basile, deze schrijver leefde van 1575 tot 1632 en schreef sprookjes als De Gelaarsde Kat, Sneeuwwitje en Assepoester. Hoewel Tale of Tales niet echt horror is, bevat het wel de nodige horrorelementen, niet zo raar, want sprookjes waren de horror van vroeger. De horrorelementen waren moraliserend bedoeld en ouders gebruikten ze graag om hun kinderen op het rechte pad te houden. Voor Tale of Tales heeft Garrone een aantal sprookjes gecombineerd zodat ze één verhaal vormen. In de losse verhaallijnen zie je oa de koning (John C Reilly) die een zeemonster doodt zodat zijn vrouw (Salma Hayek) eindelijk kinderen kan krijgen. Een andere koning (Vincent Cassel) valt voor de charmes van een mysterieuze dame, een dame die er vervolgens alles voor doet om bij hem in de smaak te vallen. En dan heb je de koning (Toby Jones) die vriendschap sluit met een vlo, omdat zijn dochter Viola (Bebe Cave) van huwbare leeftijd is en weldra het huis zal verlaten. Het resultaat is een prachtige film met sfeervolle beelden, mooie cinematografie en prachtige kostuums van Massimo Cantini Parrini. Het is geen snelle film en het heeft geen Hollywood-verhaallijn, maar het heeft wel monsters, special effects en hier en daar ‘gore’. Ik vind het een aanrader, maar kan me goed voorstellen dat niet iedereen hierop zit te wachten.

Salma Hayek kostuums Tale of Tales
Salma Hayek vertelt hoe zwaar het was om zich in de kostuums voort te bewegen aangezien ze minstens 30 kilo wogen.

Tijdens de persconferentie vertelden regisseur en cast over de totstandkoming van de film, wat hier en daar voor hilarische momenten zorgde, mede dankzij Salma Hayek. De actrice speelt de rol van een koningin die vreselijk verlangt naar een kind. Ze kon zich goed in de rol verplaatsen, ze herkende de obsessie van iets heel graag willen en de liefde van een moeder voor een kind. De rol was fysiek en emotioneel wel zwaar, regisseur Garrone kon nogal wispelturig zijn en het was altijd moeilijk om te raden wat er in zijn hoofd om ging. Ook had Garrone vaak spontane ingevingen, zoals bijvoorbeeld die keer dat hij aan het eind van een draaidag toch graag nog even een scene wilde doen vanwege het prachtige licht. Hayek mocht zich dan weer in een van de loodzware kostuums hijsen. Toch kon ze Garrone’s unieke stijl van regisseren wel waarderen, hij drukt zijn stempel op de film en is een echte ‘method director’.

Salma Hayek in Tale of Tales
Matteo Garrone was zo perfectionistisch dat zelfs de binnenkant van het hart er realistisch uit moest zien.
Vincent Cassel, die zeer vermakelijk is in de film, bleef wat meer op de vlakte over de samenwerking met Garrone. Maar was onder de indruk van de veelzijdigheid van Garrone die voor zijn carrière als regisseur tennisser en schilder was.

Als John C Reilly gevraagd wordt of het moeilijk was zich in te leven in zijn personage, grapt hij “Ik ben een heel romantisch mens en ik zou graag denken dat ik ook een zeedraak kan doden voor mijn liefste.” De uiteindelijke drijfveer om in de film te acteren was simpelweg het feit dat het in Italië werd gefilmd. Hij vond Garrone erg moedig en instinctief, als iets niet goed voelde dan veranderde hij het tot het wel goed voelde. Ook de informele werkwijze, bijvoorbeeld de spontane manier waarop besloten werd te dineren, sprak hem erg aan.

Toby Jones was erg onder de indruk van de vrijheid die er was om te improviseren. Hoewel hij niet echt het type is om vriendschap te sluiten met een vlo, herkende hij de angst om iemand te verliezen en de gekke dingen die men dan doet. Hij vond het bijzonder hoe ‘druk bevolkt’ de film was, hij vergeleek het met de sfeer van een kroeg op een voetbalavond.

tale-of-tales-cannes
Ook de jongere castleden en acteur Guillaume Delauney (tevens bekend van Stonehearst Asylum) waren bij de persconferentie aanwezig.

De 17-jarige Bebe Cave, die op een komische en bewonderenswaardige wijze de rol van prinses Viola speelt, was erg blij met de creatieve vrijheid die ze kreeg. Daardoor had ze echt het idee dat ze wat bijdroeg aan de film. Ze kon zich goed inleven in haar rol omdat haar personage (tot op zekere hoogte) met dezelfde issues kampt als de tieners van vandaag de dag.

Voor Matteo Garrone, die dol is op sprookjes, was Tale of Tales een spannend project. Zijn films kennen veel diversiteit, dus dat was het probleem niet, maar het was wel zijn eerste Engelstalige film en ook nog eens van een omvang die gerust ambitieus te noemen is. Toch hielp de bijzondere cast hem om van deze film een geslaagde productie te maken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...