Recensie: Fear the Walking Dead seizoen 1

Fear The Walking Dead Nederland/BelgieAl eerder was de spin-off van ‘The Walking Dead’ in het nieuws. Zender AMC organiseerde een wereldpremière voor de eerste aflevering  van ‘Fear the Walking Dead’, overal ter wereld werd deze serie tegelijk uitgezonden – behalve in Nederland en België. Dit gebeurde eerder ook met ‘The Walking Dead’ maar deze serie is later opgepakt door de zender Fox. Wat wel weer een schrale troost is dat de dvd/blu-ray een week na de Amerikaanse verschijning ook in Nederland/België in de winkels ligt.

Het verhaal

‘Fear the Walking Dead’ is de epische serie die zich afspeelt in het universum van de The Walking Dead. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een gescheiden familie die op zoek is naar de oorzaak van de zombie-apocalyps, in een stad waar men heen gaat om te ontsnappen aan de werkelijkheid, het verleden te vergeten en geheimen te bewaren. De alledaagse druk waar de familie mee kampt, gaat op een lager pitje als blijkt dat de samenleving aan de rand van de afgrond bungelt. De familie wordt hierdoor gedwongen haar duistere verleden te vergeten of deze juist te omarmen. Ondertussen dreigt de mysterieuze uitbraak in een middelbare school het kleine beetje veiligheid te verstoren dat decaan Madison Clark (Kim Dickens) en docent Engels Travis Manawa (Cliff Curtis) hebben weten te creëren. Een noodgedwongen overlevingstocht gaat van start…’

Achtergrond

Elke liefhebber van ‘The Walking Dead’ herinnert zich wel de eerste aflevering van de serie. Politieagent Rick Grimes ontwaakt na een ongeluk uit zijn coma in een wereld waar geen levende ziel meer te bekennen is. Een zombieuitbraak heeft plaatsgevonden, waardoor de Verenigde Staten, maar ook andere landen overspoeld worden door deze ‘Walkers’. Dit is gelijk al een belangrijk verschil met ‘Fear the Walking Dead’. Deze serie speelt zich voornamelijk af vanaf het begin van de verspreiding van het virus, waar de menshed langzamerhand verandert in halfdoden. Hierdoor wordt er in de serie aandacht besteedt aan de uitbraak van het virus, de ongeloof van de mensen en wat men doet, wanneer ze met iets onbekends te maken.

Personages

fear the walking dead 4‘Fear the Walking Dead’ draait om twee families. Madison Clark en haar vriend Travis Manawa en Madisons kinderen Alicia (Alycia Debnam-Carey) en Nick (Frank Dillane).  En Travis ex-vrouw Liza Ortiz (Elizabeth Rodriguez) en hun zoon Chris (Lorenzo James Henrie). De gezinnen wonen in de buitenwijken van Los Angeles en hebben elk hun eigen problemen. Ze moeten hierbij hard werken om rond te komen. Zowel Madison als Travis werken beiden op een school en zo komt Madison in contact met een schoolleerling Tobias (Lincoln A. Castellanos) die de virus uitbraak al aan zag komen. In de serie worden de problemen van de gezinnen, zoals de verslaving van Chris, mooi verweven in de problematiek die zich buitenshuis afspeelt. Elk gezinslid moet kiezen hoe hij of zij om wil gaan met alles wat er om hen heen gebeurd. Opvallend hierbij is dat bijvoorbeeld zowel Madison als Travis heel lang blijven vasthouden aan het idee dat de zombies nog een menselijk aspect in zich hebben.

Spanning

De toon wordt gelijk gezet aan het begin van de eerste aflevering. Zoon Nick (Frank Dillane) wordt geconfronteerd met een vriendin die voor zijn ogen mensen afslacht. Omdat hij een heroïneverslaafde is, doet zijn omgeving het af als een hallucinatie. Deze scene waarin Nick wakker wordt en naar buiten strompelt, is heel mooi in elkaar gezet. De serie zet hier een beeld neer van een representatief gezin, die geconfronteerd wordt met een zombieuitbraak. Voor hun ogen zien ze buren, collega’s en andere bekenden veranderen in een vleesetend monster. Er worden ook verschillende schrikeffecten ingebouwd, wat uiteindelijk een ‘false alarm’ blijkt te zijn.

De manier van filmen, het creëren van een soort ongemakkelijke sfeer en het constante gevoel dat er iets ontzettend mis is, gaat op een gegeven moment onder de huid van de kijker zitten. Wel komt de serie langzamer op gang wanneer je dit vergelijkt met ‘The Walking Dead’. De vermoedelijke oorzaak is, dat de makers van serie in ‘Fear the Walking Dead’; echt een beeld willen creëren van hoe de zombieuitbraak ontstaan is. De serie heeft hierbij spannend en open einde, wat een aanzet geeft tot het tweede seizoen.

fear the walking dead 5

Mens versus monster

Waar ‘the Walking Dead’ bekend om staat en wat in deze serie ook weer naar voren komt: de vraag of de mens eigenlijk niet gruwelijker is dan het monster. Wanneer  het virus uitbreekt, krijgen de mensen hulp van het leger. Maar naarmate de tijd vordert, vragen de bewoners zich steeds meer af met welke reden het leger gekomen is. Wanneer geliefden en familieleden opgepakt en meegenomen worden, dringt steeds meer het besef door dat er toch iets niet helemaal klopt. En wie kun je dan nog vertrouwen? Zelfs de naaste omgeving zoals Daniel Salazar (Rubén Blades) gaat wel erg ver om te krijgen wat hij wil.

De makers van de serie geven aan dat het voor kijkers leuk is, om bij het kijken naar ‘Fear the Walking dead’ al de voorkennis van ‘The Walking Dead’ te hebben. Maar soms kan deze ‘voorkennis’ ook irritatie of ongeduld opwekken. Wanneer één van de hoofdpersonages oog in oog komt te staan met een geïnfecteerde buur, dan ben je bijna geneigd om te schreeuwen ‘Het is een zombie, zie je dat dan niet!’.

Extra’s

fear the walking dead 6De serie bestaat uit zes afleveringen en daarnaast zijn twee korte filmpjes als bonusmateriaal toegevoegd:

  • A look at the series
  • Inside the characters

Deze korte fragmenten geven een informatieve blik in  de gedachtegang achter het ontstaan van de serie en gaat dieper in op de verschillende hoofdpersonages. Jammer hierbij is dat het bonusmateriaal niet uitgebreider is. Juist bij deze serie is het interessant om achtergrond informatie te krijgen zoals een kijk achter de schermen, interviews met de cast of de gedachten achter het ontstaan van de serie.

Conclusie

Van de makers van ‘The Walking Dead’ kun je alleen maar kwaliteit verwachten en dit krijgt de kijker met ‘Fear the Walking dead’ ook. Toegankelijke personages, drama en een flinke dosis spanning en gore. Wel komt de serie wat trager op gang en dit zal voor de meeste ‘The Walking Dead’ fans wennen zijn. Een gemiste kans daarbij is, dat de dvd/blu ray weinig bonusmateriaal bevat. Meer achtergrondinformatie of een kijk achter de schermen was juist van toegevoegde waarde geweest.

Waardering: 4 / 5 sterren      
Koop bij bol.comExtra’s: 2 sterren
‘Fear the walking dead’ is vanaf vandaag verkrijgbaar in de betere media(webwinkel). Seizoen twee van de serie staat gepland voor het voorjaar van 2016.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Snowdog zegt

    Zeker het bekijken en de aanschaf waardig ! Het “verwijt” dat het traag op gang komt, is ook het pijnpunt van seizoen 1 van The Walking Dead, vind ik. Maar wie euh doorbijt, wordt daarvoor beloond. Ik ben in elk geval superfan van beide reeksen.

  2. Guantaz zegt

    Ik vond het geweldig! Ik ga deze serie zeker verder volgen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

[Video] Slashstreet boys zijn terug met ‘As long as you’re bloody’

Het is een jaarlijkse Halloween-traditie geworden voor de boyband Slashstreet Boys om naar de top van de Halloween-hitlijst te klimmen, ze zijn terug met een gloednieuw nummer: ´As long as you´re bloody’, een parodie op het nummer ´As long as you love me´ van de Backstreet Boys.
Lees meer...

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...