Recensie: Poltergeist (Gil Kenan, 2015)

poltergeist 2
Soms steekt het bij mij als horrorliefhebber; al die remakes en reboots. Vooral als het gaat om klassiekers. Het gaat zo vaak gigantisch mis. Ik moet toegeven dat het niet altijd verkeerd gaat. Evil Dead uit 2013 is bijvoorbeeld zo’n film. Het is een herhaling van Sam Raimi’s The Evil Dead uit 1981 maar weet een eigen draai eraan te geven zonder het originele verhaal, de basis, ernstige schade aan te doen. Het kost nogal wat durf om dat te doen en dat werd gewaardeerd onder de horrorliefhebbers van het origineel.
Het kon natuurlijk niet lang uitblijven dat ook de klassieker Poltergeist uit 1982 een remake zou krijgen en deze komt vandaag uit in de bioscoop. Zou het nu ook goed komen zoals bij Evil Dead of gaat deze zich scharen onder de ondertussen ellenlange slechte, teleurstellende en vergeetbare remakes?

Financieel zit het de Familie Bowen niet mee. Gedwongen moeten zij verhuizen maar proberen het beste er uit te halen. En dat lijkt te lukken want ze vinden een bijzonder leuk huis in een Amerikaanse suburb. Helaas zit het het gezin Bowen alsnog niet mee want het huis blijkt gebouwd te zijn op een oude begraafplaats en al snel doen zich allerlei onverklaarbare situaties voor. De kinderen lijken dit als eerste echt door te hebben maar het hele gezin is in gevaar.

poltergeist 1

Toen enkele maanden geleden de eerste trailer voor de Poltergeist remake uitkwam had ik het gevoel dat dit nogal hetzelfde was als het origineel uit 1982. Dat was niet per se verkeerd maar om interesse te wekken moet je ook met iets nieuws komen.
Het origineel dat onder de regie stond van Tobe Hooper en geschreven was door de nog jonge Steven Spielberg is nagenoeg perfect. Het was toen nieuw, fris en gedurfd en staat nog steeds als een huis. De lat ligt daardoor al bijzonder hoog. Als het dan toch nodig is om een remake/reboot or whatever te maken dan moet je een regisseur en schrijver aannemen die ballen hebben. Helaas is dat niet het geval geweest bij de Poltergeist remake. Regisseur Gil Kenan doet ons vermoeden dat hij bij het filmen van elke scene ook een scherm had waar het origineel op werd afgespeeld. Om zo even te kijken hoe ze dat ook alweer deden. Het is niet een “frame for frame” remake zoals Gus van Sant’s Psycho maar bij alles voel je alsof je dit al eerder hebt gezien. Een film wordt pas echt interessant wanneer je ook kan zien dat de regisseur een bepaalde eigen stijl of benadering heeft. Dat is hier gewoon niet zo.

Er is op zich niets mis met de cast. Sam Rockwell, als Eric Bowen, lijkt zich niet op zijn plek te voelen in deze film maar doet wat hij kan en dat doet hij goed. Kyle Catlett, als Griffin Bowen, lijkt maar 1 gezicht te hebben maar wat mogen wij verwachten van een kind? Kendi Clements weet onze harten wel te doen smelten als het lieve meisje Madison al is zij vrijwel een kopie van de veels te vroeg gestorven Heather O’Rourke uit het origineel. Alleen heeft zij bruin en O’Rourke blond haar. Het moeilijkste om te casten moet wel het medium zijn geweest want Zelda Rubinstein uit het origineel is moeilijk te vergeten. Jared Harris is alleen al vanwege zijn voorkomen minder interessant maar doet zijn uiterste best en is hier en daar ook erg vermakelijk. Al had dat tortelduifjesgedrag met Jane Adams absoluut niet gehoeven.

Het is bijzonder jammer dat regisseur Kenan ervoor kiest iets dat in het origineel een mysterie bleef, de geestenwereld, in deze film wel nader wilt laten zien aan het publiek. Dat doet hij met veel special effects die hier en daar nogal teleurstellend overkomen. het lijkt een aloude trap waar veel regisseurs mee lijken te kampen. Ze willen alles verklaren, want dat wilt een bepaald publiek blijkbaar, maar doen dat dan op een wijze die dan weer teleurstellend aandoet. Het lijkt, zeker in de eerste helft van de film, dat Kenan bijzonder veel heeft gekeken naar het origineel maar blijkbaar niets heeft begrepen van het mysterieuze en onverklaarbare dat met name in het tweede deel van het origineel wordt vertoond.

Ik klink heel erg kritisch en dat ben ik ook wel. Ik ben opgegroeid met het origineel en die voelt nog steeds niet gedateerd. Het is moeilijk voor een regisseur om het origineel te kunnen evenaren en dat begrijp ik. Dat gebeurt hier dan ook onder leiding niet onder leiding van regisseur Gil Kenan. Toch is de film wel vermakelijk. Voornamelijk vanwege de eerste helft van de film.
Maar als je de kans krijgt… Kijk het origineel.

Waardering: 2.5 / 5 sterren      
Poltergeist 3D draait nu in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Ingid zegt

  Jammer, maar te verwachten. Ik ben zelf ook opgegroeid met de originele versie en had een stille hoop met de technologie van tegenwoordig. Maar ik ben het met je eens dat er wel een twist in moet zitten anders kan je beter het origineel kijken.
  Bij gebrek aan beter zal ik er eens voor gaan zitten om te kijken, nu weet ik wat ik kan verwachten. Dan maar alle pijlen richten op de verfilming van de scherpschutter van de King. Daar wacht ik al jaren op en de verwachtingen zijn erg hoog 😉

 2. Sjors zegt

  Het origineel heb ik niet gezien, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik vind het een vermakelijke film. Niet briljant, maar ook geen storende momenten; op veilig gespeeld dus. Ik ben het eens met de opmerking dat het jammer is dat er weinig mysterie overblijft. Hoe meer je laat zien, hoe groter de kans dat het tegenvalt. Ik zou de film een 6,5 geven, denk ik.

 3. sanderr zegt

  Ik heb op vrijdag het origineel gezien en zaterdag zijn we naar de bios gegaan voor de remake. Ik ben het niet helemaal met je eens, ik vond het origineel juist heel erg gedateerd. De remake was geen topfilm, maar redelijk vermakelijk (mijn zoon vond het ge-wel-dig, maar goed, die komt net kijken 😉 ) De geestenwereld vond ik juist stukken beter. Jammer dat de televisie niet zo centraal stond als in het origineel

 4. Donny van Aalst zegt

  Let op! Veel spoilers!
  Ik ben vol verwachting naar deze film gegaan vanmiddag. Ik ben dol op remakes want ik ben zeer nieuwsgierig naar welke draai ze er nu weer aan geven. Ik weet ook dat ik niet al te kritisch moet zijn, want in feite weet ik wat me te wachten staat.

  De originele Poltergeist was toen inderdaad vernieuwend, soms beklemmend en had dat heerlijke jaren ’80 gevoel. Ik was echt als de dood voor die film. In mijn herinnering werd deze ook altijd op warme zomeravonden uitgezonden op tv en begon het altijd te onweren. Sfeervol. Ik moet zeggen dat ik deze nieuwe versie niet goed en ook niet erg slecht vond. Heel veel dingen waren opgefrist en ze gaven er een een betere draai aan. De scene dat Griffin gegrepen werd door die boom vond ik zeer goed gedaan.

  Er waren wel veel minpunten; Ik vond dat er te snel zaken werden weggegeven. Je had geen tijd om de personages te leren kennen wat in het origineel wel gebeurde.

  De oudste dochter wordt in de garage vastgegrepen door een hand en er komt een hoop zooi (lijken) en blubber uit de grond. Geen haan die hier verder naar kraait een scene later. Ik moet bekennen dat ik in het begin de spanningsopbouw goed vond. Het was ook lang geleden dat ik soms stiekem even de ogen dicht kneep. Dat beloofde veel goeds! Maar zodra ‘Maddy’ was verdwenen in haar kast viel alle spanning een beetje weg. Vooral de moeder deed ook zeer luchtig en was niet enorm verbaasd dat ze haar dochter hoorde via een flatscreen. In het origineel was moeder radeloos en totaal in shock met wat er allemaal gebeurde in haar gezin. In deze versie zat ze gelijk al bij een team ghostbusters die ze kende van haar studententijd zonder radeloos of paniekerig te zijn. Eén van die teamleden krijgt het later aan de stok met een boor en een geest, arm er bijna af en hij wordt bijna doorboort, maar twee seconden later loopt deze meneer gewoon de trap af alsof er niets gebeurd is. Mij zouden ze na zo’n ervaring schuimbekkend kunnen opsluiten…

  Het meest jammere vond ik de rol van spokenjager Carrigan. Een soort crocodile hunter goes ghostworld. Wat slecht gedaan en er zat totaal geen kracht in zijn rol. Weg met die gast! In het origineel was je verbaasd door de kleine Tangina, die door haar stem en uiterlijk ook iets bizars had. Die geestenwereld was aardig gedaan, iets teveel, alhoewel het werken met poppen en meer effect heeft (zoals die clown).

  Ik geef deze film een 6. Ik denk dat als er meer aandacht was besteed aan de karakters (wat in het begin wel dreigde te gebeuren) en sommige scenes wat langer en andere korter, dit een betere remake zou zijn geweest.

 5. Arie de Haas zegt

  Het orgineel is meesterlijk. En als je dat vind kijk dan aub dit deel niet. Wat is deze slecht zeg! Zelfs Sam Rockwell kon niets meer maken van deze film.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...