Recensie: As Above, So Below (John Erick Dowdle, 2014)

Scarlett Marlowe is een jonge avonturier op zoek naar de zogenaamde Philosopher stone. Een steen die volgens legendes materialen kan omtoveren tot goud. Ze wordt tijdens haar zoektocht gefilmd door documentaire maker Benjy. Hij vraagt zich af waarom ze hetzelfde pad zou willen bewandelen als haar vader (de zoektocht naar de steen dreef hem tot waanzin). Naast Benjy wordt Scarlett ondersteund door goede vriend George. Eigenlijk ziet hij het allemaal niet zitten (Scarlett bracht hem al vaker in de problemen), maar zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn angst. Samen komen ze erachter dat de steen zich in de ondergrondse gangenstelsels van Parijs zou moeten bevinden. Ze stellen een team samen van mensen die de gangen goed kennen en gaan op onderzoek uit.

As Above, So Below is in essentie een avonturieren film. Het verhaal doet een beetje denken aan Inidiana Jones meets Tomb Raider. Was Lara Croft in haar quests ook al niet eens op zoek naar een Philospher’s Stone? Als extra zijn er wat horror elementen aan toegevoegd, die vooral aan het einde tot uiting komen.

As Above, So Below

In ieder geval, meestal blijkt dit soort verhalen meer dan entertainend. Een leuke toevoeging is dat het gefilmd is als documentaire. Dit moet een soort van realiteit toevoegen. Je zit niet zomaar naar een ‘spannende film’ te kijken, dit zou echt gebeurd kunnen zijn. In ieder geval dat lijkt de bedoeling van de makers. Helaas is het plot daar niet realistisch genoeg voor. Bij de eerste Blair Witch film had je nog het gevoel dat je naar écht gevonden tapes aan het kijken was. Bij deze film is dat niet het geval.

Interessant is de setting van de film. Het begin speelt zich af in Iran en daarna brengt Scarlett ons naar Parijs. Een internationale omgeving dus. Weer eens wat anders dan Amerika of Engeland. Degene die in Parijs naar de catacomben zijn geweest zullen bepaalde delen wel herkennen. Dat is leuk. Vanaf het moment dat ze de stelsels in gaan neemt de spanning toe. Alleen een beetje jammer dat je de meeste schrikeffecten wel ziet aankomen. Ze zijn ook weinig origineel… hoewel er hier en daar echt wel een paar ‘wtf’ momenten in zitten. De film is in het begin vooral heel realistisch (alles wat gebeurd zou in het echt ook kunnen gebeuren), aan het eind gaat het compleet los en gebeuren er onverklaarbare dingen.

Het einde laten de makers open voor eigen interpretatie. Wát is er nou precies gebeurd en zijn ze er goed vanaf gekomen of juist niet? Die vraag blijft een beetje in je hoofd rondhangen.
Kortom As Above, So Below is aan de ene kant een best originele film, het combineert aspecten van films als Tomb Raider en Nationale Treasure met documentaire. Het ‘reality’ gehalte wordt omhoog gehaald door het gebruik van bestaande omgevingen, zoals de catacomben. Maar de uitwerking had beter gekund. Het acteerwerk is hier en daar ietwat flauwtjes en spannende momenten zijn redelijk voorspelbaar.

Waardering: 3 / 5 sterren      
Koop bij bol.com Prima film voor wanneer je van avonturenfilms of documentaires houdt met een snufje horror. ‘As Above, So Below’ is verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer