Recensie: Gone Girl (David Fincher, 2014)

Gone GirlIk geef het eerlijk toe, deze film was volledig langs mij heen gegaan. Misschien was ik misleid door de omschrijving en de poster?
Op de dag dat ze vijf jaar samen zijn geeft Nick Dunne (Ben Affleck) zijn charmante vrouw, Amy (Rosamund Pike), als vermist op. Wanneer de plotselinge verdwijning van zijn vrouw ongelofelijk veel aandacht van de media krijgt, wijzen alle bewijzen naar Nick zelf. Onder druk van de groeiende media-aandacht begint het positieve beeld dat iedereen van zijn huwelijk had, te verwateren. Zijn leugens, bedrog en vreemd gedrag zorgen ervoor dat iedereen zich hetzelfde begint af te vragen: Heeft Nick Dunne zijn eigen vrouw vermoord?

Dat weet ik niet, maar ik grijp de DVD-release aan om ‘Gone Girl’ alsnog aandacht te geven op De Nachtvlinders. De film van David Fincher met in de hoofdrollen Ben Affleck, Neil Patrick Harris en Rosamund Pike is namelijk zeker wel een horrorfilm en misschien zelf wel één van de besten van 2014.

Amy en Nick Dunne zijn het voorbeeld van perfecte huwelijk. Verliefd geworden in New York en beiden een goede baan, maar tijdens de crisis werkloos geraakt en nog moeten zorgen voor de moeder van Nick in de countryside. Naar haar dood blijven ze daar hangen en kopen van het laatste geld van Amy een kroeg. Toch zijn ze 5 jaar later nog altijd gelukkig bij elkaar. Zo’n jubileum wordt natuurlijk gevierd. Op dit ochtend zit Nick in zijn eigen kroeg aan de whisky als zijn overbuurman belt, hij gaat direct naar huis en ziet sporen van een vechtpartij… Amy is weg.

Rechercheur Rhonda Boney (Kim Dickens) en officier Gilpin (Patrick Fugit) onderzoeken de zaak, maar hebben weinig aanknopingspunten. Behalve dat Nick een beetje onhandig is… Hij wordt niet alleen door de ouders van ‘Amazing’ Amy, maar ook door de nationale media veroordeeld als de moordenaar van zijn vrouw.
gone girl - Amy is missing
Vanaf hier wordt je als kijker op een bijzondere manier door het verhaal geleidt: een combinatie van de zoekacties, terugblikken op het verleden van Nick en Amy, alsook de vorige relaties van Amy. Schrijfster Gillian Flynn adopteerde zelf haar gelijknamige boek tot het scenario van de film, een goede basis waarmee David Fincher een stevige thriller heeft neergezet die werkelijk onder je huid gaat zitten. Die film is met bijna tweeënhalf uur echt lang, al merk je hier helemaal niks van tijdens het kijken. Het is een goede vertolking van Ben Affleck, maar wordt hierbij ruimschoots verslagen dooe Rosamund Pike. Ook Tyler Perry blinkt als advocaat Tanner Bolt uit.

“Wig technology hasn’t really changed since Shakespear”
De BD en DVD bevatten beiden het audiocommentaar van David Fincher. Erg interessant, maar hiervoor is de tweeënhalf uur zeker wel te lang. Verder is het opvallend dat de verpakking van ‘Gone Girl’ geen standaard plastic dvd-hoes, maar een wat luxere kartonnen houder. Het vreemde is dat de Nederlandse (en ook Franse) achterkant met twee stickertjes er op zit geplakt, nu voelt dat luxe meteen ietwat goedkoop aan.

Waardering: 4.5 / 5 sterren      
Koop bij bol.com ‘Gone Girl’ is vanaf vandaag te koop op BD en DVD.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer