Recensie: Terminator Genisys (Alan Taylor, 2015)

term g 1
Het is het jaar 2029. De wereld is vernietigd door Skynet, een supercomputer die toen het zelfbewust werd een poging deed de mensheid uit te roeien met onze meest vernietigende wapens: kernraketten. De mensheid is drastisch uitgedund maar vecht terug. Onder leiding van John Connor vechten zij tegen de vele machines die Skynet op hen afstuurt. Connor slaagt erin om Skynet de definitieve klap uit te delen maar nog net voordat het wordt uitgeschakeld stuurt Skynet een terminator van het model T-800 terug naar 1984 met een tijdmachine om Sarah, de moeder van John, uit te schakelen zodat John nooit zal worden geboren en Skynet in de toekomst zal overwinnen. John Connor is zich bewust van Skynets opzet en stuurt zijn vertrouweling Kyle Reese naar dezelfde tijd om zijn moeder te beschermen. Zodra hij aankomt in 1984 gaat hij op zoek naar Sarah Connor, maar in plaats van haar te redden redt zij hem van een geheel andere terminator en blijkt de geschiedenis niet te zijn dat het zou moeten zijn…

Term g2

The Terminator van James Cameron uit 1984 was een fantastische sciencefiction die op diverse vlakken veel weg had van een slasher uit het horrorgenre. Arnold Schwarzenegger is perfect gecast als de T-800 die Sarah Connor, hier gespeeld door Linda Hamilton, uit de weg moet ruimen. De film bezorgde Schwarzenegger zijn meest legendarische rol uit zijn carrière en de film was een gigantische hit.
Al jaren schreeuwden fans om een vervolg en die kregen zij dan ook in 1991. En wat voor een. Terminator 2: Judgement Day was niet alleen een bijzonder waardige opvolger van de eerste film, ook legde het de blauwdruk voor de actiefilm van vandaag. Het gebruik van CGI was revolutionair en hoewel het een keiharde actiefilm was moest menig jochie huilen bij de laatste scene waar het moest afscheid nemen van Arnold Schwarzenegger als de goede T-800.
Voor veel fans ging het hierna mis.
In 2003 kwam Terminator: Rise of the Machines uit. James Cameron gaf het stokje door aan Jonathan Mostow die in de film veel zelfspot verwerkte. Hoewel de durf om dit te doen in een immens populaire filmreeks best kan worden gewaardeerd viel dit echter niet in goede aarde bij de fans en even leek Rise of the Machines de laatste uit de filmreeks te zijn geworden.
In 2008 kwam er echter een tv-serie: Terminator: The Sarah Connor Chronicals. Hoewel deze voortijdig tot een einde kwam na twee seizoenen was deze wel populair en bleek ook als pijler te dienen voor een nieuwe Terminator-film die later in 2009 uitkwam: Terminator Salvation. Deze film speelde zich af in de toekomst waar de mensheid strijd levert met Skynet onder leiding van Christian Bale als John Connor. Regisseur McG leverde echter een zooitje af en hoewel de film moest dienen als de eerste uit een nieuwe reeks films werd ook dat idee in de doofpot gestopt.

Enkele jaren geleden werd dan uiteindelijk een nieuwe Terminator-film aangekondigd. Ditmaal wel weer met de echte en geen digitale (zoals in Terminator Salvation) Arnold Schwarzenegger in de cast. Alleen dat idee al zorgde voor hartkloppingen bij de fans. Ook zou het Rise of the Machines negeren en direct aansluiting moeten vinden met de eerste twee films van Cameron. Dat idee alleen al ging er bij de fans in als koek. Zal dit dan uiteindelijk weer een goede film opleveren die zich kan meten aan de eerste twee films?

Term g4

Helaas is het antwoord: absoluut niet. De film, nu onder leiding van Alan Taylor, probeert het duidelijk wel om de fans te pleasen. Vooral in de eerste 45 minuten gaat dat op zich allemaal best goed. We krijgen in de eerste minuten een bijzonder spectaculaire actie-scene te zien waar de overgebleven mensen strijd leveren tegen Skynet. We krijgen nu eindelijk een goed beeld hoe het precies zou zijn gegaan waarbij Kyle Reese terug in de tijd wordt gestuurd om Sarah Connor te beschermen. Er komen een aantal scenes voor die zich afspelen in de eerste film en geven een behoorlijk de drang van nostalgie weer. Het gevecht tussen de “oude” en de nieuwe “nieuwe” T-800 werkt bijzonder goed. Ook hier zien wij één digitale Arnold Schwarzenegger, deze is veel en veel beter uitgevoerd dan die in Terminator Salvation. Die hommages naar de eerste films werken bijzonder aardig, maar uiteindelijk kan een film het niet alleen daarvan hebben. Er is ook nog zoiets als het verhaal, het acteerwerk en een zekere vernieuwing dat een film interessant moet maken.

Toen enkele maanden geleden de tweede trailer uitkwam bleek er echter al iets goed mis te zijn. Wat de grootste plottwist zou moeten worden werd daarin al verklapt. Namelijk dat John Connor eens niet de redding van de mensheid zou zijn en nu verschijnt als een nieuw soort Terminator. Hoe de marketingafdeling het in zijn hoofd heeft gehaald om dit al te verklappen voordat de film uitkwam is een bijzonder grote en vooral ook rare fout. Het had de film iets bijzonders kunnen meegeven maar deed dat niet want verder is de film ook niet meer dan die trailer. Actiescènes volgen zich in een rap tempo op, het is helaas niet meer dan wat wij al eerder hebben gezien. Een achtervolgingsscène met helikopters had heel spectaculair kunnen zijn, ware dat deze helikopters duidelijk digitaal is gefilmd en waarbij zulke idiote capriolen worden uitgehaald dat deze eerder storend is dan een aanvulling. Daarnaast wordt de twist en het tijdreizen op zo’n kinderlijke en ook echt onlogische manier uitgelegd dat soms kan worden gedacht dat de studio denkt dat het IQ van de gemiddelde Terminator-fan beneden de 85 ligt.

Term g5

De casting is ergens ook niet om over naar huis te schrijven. Jai Courtney mag dan als Kyle Reese wellicht niet zo charismatisch te zijn als Michael Biehn en is ook veel te opgepompt voor die rol maar doet zijn uiterste best en is zeker niet de weakest link van de crew. Buyng-hun Lee geeft met duidelijk plezier gestalte aan de nieuwe T-1000, maar wordt te weinig gebruikt en al veel te snel gedumpt als personage. Het zijn echter Emilia Clarke als Sarah Connor en Jason Clarke die echt buiten de boot vallen. Clarke is in de eerste scenes als John Connor in de toekomst wel goed op dreef. Het nep uitziende litteken op zijn gezicht is misschien wel storend maar hij weet wel te overtuigen als de leider van het menselijk verzet. Als hij later terugkomt als de vijandelijk terminator komt er echter geen dreiging van hem af. Hij praat veels te veel en het “onderhuidse” ontwerp is ook al niet bijzonder. Het transformeren van zijn huid doet ook nog het meest denken aan dat van de clones uit de laatste Transformer-film: Age of Extinction. Niet al te best dus. Emilia Clarke (uit Game of Thrones) als Sarah Connor is gewoonweg te zwak. Sarah Connor zou een krijger moeten zijn in deze film maar we zitten naar een meisje met guns te kijken. Waar zijn die spieren die Linda Hamilton wel had in Judgement Day?
Godzijdank is daar Arnold Schwarzenegger die in zijn eentje de gehele film weet te redden. Ook al wordt zijn personage zo nu en dan geridiculiseerd door hem meerdere keren dezelfde grap te laten vertolken, ook al wordt hij nu door Sarah Connor telkens ‘Pops’ genoemd, ook al moet hij veels te vaak de oneliners uit deel 1 en 2 uitspreken hij overtuigd als de oudere T-800 en doet zelfs aandoenlijk aan.

Waardering: 2.5 / 5 sterren      
Mocht je naar een film willen gaan waar echt heel veel actie in voorkomt waarbij je niet teveel bij na wilt denken en je gewoon Arnold Schwarzenegger wilt zien als de befaamde terminator dan kom je niet bedrogen uit de bioscoop. Had je echter verwacht dat deze meer kon bieden dan Rise of the Machines… dan word je vast teleurgesteld. Erg jammer.


Terminator Genisys draait nu in de bioscoop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Sjors zegt

  Genoten van de film! Maar de film is inderdaad niet heel goed; het zijn momenten die ervoor zorgen dat ik ‘m met veel plezier heb gekeken. Het stuk in 1984 vind ik erg gaaf, maar de rest vertoont veel mankementen.

  Met name de casting vind ik zwak (op Arnie na natuurlijk!). Hoewel ik Emilia Clarke geweldig vind in GoT, vond ik het vooraf al slecht om haar als Sarah Connor te casten, want daar heeft ze gewoonweg de uitstraling niet voor. Jai Courtney heeft me nog nooit weten te overtuigen, dus daar verwachtte ik (ook) niet veel van en Jason Clarke wilde ik na de trailer nog wel het voordeel van de twijfel geven, maar ik was al bang dat hij geen geweldige John Connor neer zou zetten. Met drie andere acteurs (en wellicht wat vrijheid om hun rol iets anders in te vullen), had deze film veel beter kunnen zijn.

  Het tijdreizen snap ik geen bal meer van en het zou me niets verbazen als er sowieso niets (meer) van klopt. Maar goed, dat neem ik maar voor lief, alleen jammer dat er verder niet veel verhaal is en inderdaad dankzij de trailers ook 0 verrassingen… Waarom Skynet er wél voor kiest om een poging te doen om de ouders van hun ergste vijand te doden, maar de familie Connor liever het allerlaatste moment aangrijpt om een poging te doen om iets te stoppen begrijp ik ook niet echt.

  Maar goed, wél genoten van Arnie en de ode aan de oude films. Ik vind ‘m beter dan deel drie (en deel vier vind ik te verschillend van de rest om te kunnen vergelijken). Een 6+, denk ik.

 2. Miriam Verhaaf zegt

  Ik heb genoten van de film, maar ben dan ook grote fan van Arnie…….

 3. Arie de Haas zegt

  Het is op zich geen slechte film. Alleen je moet hem niet vergelijken met de andere Terminators. Als stand alone film is hij zeker vermakelijk. Vond wel het verhaal af en toe een beetje rommelig.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...