Recensie: The Gallows (Travis Cluff & Chris Lofing, 2015)

Couponactie INT boeken - aug

the gallowsHet einde van het jaar nadert en het wordt langzaam weer tijd voor de jaarlijstjes. 2015 was gelukkig een beter horrorjaar dan 2014 met een aantal kleinere releases die erg goed en verrassend waren. The Gallows stond al een tijdje hoog op mijn ‘to watch’ list. Een Found Footage film die zich afspeelt in en rond een schooltheater. Opzich is het genre van Found Footage al behoorlijk uitgekauwd, maar toch heb ik het altijd een leuk genre gevonden waar de filmmakers toch mogelijkheden hebben om op een creatieve manier en met een laag budget een suspense volle film neer kunnen zetten.

The Gallows gaat over een theaterstuk op school genaamd The Gallows, opgevoerd in 1993 en tragisch ten einde gekomen door een ongeval. 20 jaar later besluit de toneelgroep het verhaal van destijds nieuw leven in te blazen. Maar wellicht hadden ze beter het verleden met rust kunnen laten, iets of iemand is niet blij met het terughalen van de nare herinneringen aan het verleden.

The Gallows speelt met hetzelfde found footage/held hand camera principe wat we kennen. Van camera’s tot mobiele telefoons met night vision, het is allemaal wat ver gezocht om continue alles op beeld vast te leggen, maar het levert wel een  vlotte en toch beklemmende sfeer op in de film. Een oude kille theaterzaal van een school met daarop de galg waar het verhaal om draait is natuurlijk een prima setting. De personages zijn allemaal erg één dimensionaal en we spreken niet eens over het acteerwerk, maar toch stoort het niet echt. Opmerkelijk eigenlijk want in de meeste gevallen verprutst dit de film. Maar omdat het tempo zo hoog ligt en de spanning zich goed opbouwt komen de filmmakers hiermee weg. Het is tenslotte ook geen top cast, het zijn allemaal acteurs met minimale ervaring.

the gallows - galg

Het verhaal ontwikkelt zich in een rap tempo en enkele gebeurtenissen zie je al ruim van te voren aankomen, beetje cheezy maar niet storend. Wat wel enorm storend is, is het einde van de film. De laatste 5 minuten slaan werkelijk helemaal nergens op en verpesten het gehele geheimzinnige dat werd opgebouwd in de film. Zonder enkele spoilers te vertellen maken die laatste paar minuten deze film van vermakelijke gemiddelde horrorfilm naar een onnodig gecreëerde cliché einde wat je met een teleurgesteld gevoel achterlaat, waarom?

Waardering: 2.5 / 5 sterren      
Koop bij bol.comThe Gallows is een vermakelijke Found Footage film waar je niet al te veel bij na hoeft te denken, ik vond hem sfeervol en behoorlijk spannend op sommige momenten. Het onzinnige einde stelde me teleur, waardoor de rating van deze film dan ook wat lager uitvalt.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer