Recensie: Unfriended (Levan Gabriadze, 2014)

In Cybernatural (alternatieve titel: Unfriended) krijgen zes vrienden een Skype bericht van klasgenoot Laura Barns die het jaar ervoor zelfmoord heeft gepleegd. In eerste instantie denken ze dat het om een zieke grap gaat. Maar wanneer er onthullingen worden gedaan die niemand anders zou kunnen weten raken ze in paniek. Het is duidelijk dat de persoon achter Laura’s account wil dat de groep gestraft wordt. Maar waarom? Is het account van Laura gehackt of is haar geest terug gekomen om wraak te nemen?

Het herkenbare aan deze film is het topic. Namelijk de samenleving die draait om social media, hoe dat gebruikt wordt, hoe handig het is maar ook hoe het problemen veroorzaakt. Het meisje of de jongen die zelfmoord pleegt omdat er een schaamteloos filmpje op Youtube is gezet. Of naaktfoto’s die de hele school zijn rondgeappt. Het zijn maar al te herkenbare verhalen. Cybernatural richt zich hierop.
Unfriended
De manier waarop regisseur Levan Gabriadze dit in beeld brengt is via de desktop van één van de hoofdrolspelers. Je kijkt de gehele film mee op de PC van Blaire Lily gespeeld door Shelley Hennig (Ouija, Teen Wolf). Zo zie je dat ze aan het chatten is met haar vriendje Mitch en aan het Skypen is met haar vrienden. Je herkent aan het linkermenu dat Blair een Mac heeft. Tussen de gesprekken door is ze aan het Googlen. Multitasken. Precies zoals je dat zelf ook doet op de computer. Maar je ziet niet alleen het scherm van Blair. Omdat ze meedoet aan het Skype gesprek zie je haar ook in beeld. Je volgt dus niet alleen haar handelingen maar je ziet haar ook.

Je zou kunnen denken, wat saai de hele film alleen maar naar een computer scherm kijken. Maar eigenlijk maakt dat het juist spannend. Je kunt namelijk niet alles zien. Je ziet alleen de zes Skype schermpjes, met de nodige storingen in beeld. Zoals ook echt wel eens gebeurt tijdens het Skypen. Je ziet niet wat er nog meer gebeurt om hun heen. En ook bij Blair zie je niet wat er gebeurt. En dat is waarschijnlijk het sterke element aan deze film. Wanneer bijvoorbeeld één van de vrienden uit beeld verdwijnt en de rest niet weet wat er aan de hand is. Ze kunnen er niet heen gaan. Ze moeten hulpeloos toekijken. Die frustratie en wanhoop, dat voel je.

En dat komt mede door het acteerwerk. Alle acteurs zijn nu nog vrijwel onbekend. Maar dat zou na deze film wel eens kunnen veranderen. Het acteerwerk is solide en komt oprecht over. Het is net alsof ze echt vrienden zijn en elkaar al jaren kennen. Wanneer er paniek is, dan voel je dat ook echt. Een pluspunt aan deze film.

Het verhaal is niet per se heel origineel, maar het is wel goed uitgewerkt. Op een manier die nog niet zo in beeld is gebracht. Wel duurt het allemaal een beetje lang af en toe. Je dan een beetje af te wachten. De film bezit wel wat gruwelijke beelden maar die zijn schaars. Maar wát je dan weer ziet is genoeg om conclusies te trekken.

Het einde is een beetje plotseling. Wat is er nou precies gebeurd? Maar misschien is dat ook wel de bedoeling. Voor 2016 staat namelijk een vervolg op de planning.

Waardering: 3.5 / 5 sterren      
Koop bij bol.comUnfriended is, voor een onbekende productie, een redelijk spannende film die goed inspringt op het populaire topic social media. En de problemen die daaruit voortkomen. De film is simpel opgezet maar goed uitgewerkt en ook het acteerwerk is prima.
Goed voor een lekker avondje op de bank.

Spannende boekenweken mei 2019

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Marten Kamerling zegt

  Leuke vermakelijke film alleen slaat de laatste scène inderdaad nergens op/klopt niet, zelfs al staat er een vervolg op stapel.

 2. Arie de Haas zegt

  Ok dat wist ik nog niet dat er een vervolg op kwam. Maar vind het zeker wel een vermakelijke film. Me vrouw en ik waren heel de film zeker vermaakt. Dacht zelf voordat ik ging kijken dat het geen film voor mij zou zijn, dit omdat je natuurlijk heel de film naar een desktop aan het kijken ben. Zou de film zeker wel aanraden om gewoon te kijken

  1. Snowdog zegt

   Bij deze, staat vanavond op het programma, ook mede dankzij de positieve review

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer Films & Series

Meer Games

Meer Lifestyle

Meer Leesvoer