Recensie: The Neon Demon (Nicolas Winding Refn, 2016)

In The Neon Demon verhuist Jesse (Elle Fanning) naar Los Angeles in de hoop op een succesvolle modellencariere. Tijdens een opdracht leert ze visagiste Ruby kennen (gespeeld door Jena Malone), die haar op sleeptouw neemt. Jesse wordt voorgesteld aan modellen Gigi en Sarah die haar vanaf het begin zien als een bedreiging. Jesse is jong en mooi en ontpopt zich binnen no-time als de favoriet van grote designers en fotografen. Dit tot grote ergernis van Gigi en Sarah. Wanneer Jesse vervolgens een opdracht voor de neus van de twee oudere modellen wegkaapt is de maat vol.

Welke vrouw zou geen model willen zijn? Lekker veel reizen, de mooiste outfits dragen, veel geld verdienen en geadoreerd worden in magazines, online en via social media. Waren modellen oorspronkelijk ‘levende poppen’ om kleding te showen, tegenwordig zijn het superheroes. Het begon met Kate en Naomi, gevolgd door Gisele en Doutzen en nu Gigi en Kendall (hoewel de laatste misschien meer bekend is dankzij haar beroemde achternaam/ familie). Ze hebben miljoenen volgers op Instagram en Facebook. Vrouwen willen ze zijn, mannen willen met ze zijn.

Maar zo snel als het success komt, kan het ook weer afgelopen zijn. De modellenwereld is keihard. Je hebt als model een houdbaarheidsdatum die niet heel lang mee gaat. Zodra er nieuw ‘vlees’ op de catwalk verschijnt ben je oud nieuws. En dat is waar het om draait in The Neon Demon. Alleen dit keer laat de ‘oudere’ generatie zich niet zomaar aan de kant zetten.
The Neon Demon
The Neon Demon is een dromerige film waarin regisseur Nicolas Winding Refn veel speelt met licht, muziek, zoom ins en slowmotion.  Als je bekend bent met zijn werk (hij regisseerde o.a. Drive en Only God Forgives, beide met Ryan Gossling) dan weet je wat je kunt verwachten. Dromerige beelden en lange scenes waarin karakters elkaar suggestief aanstaren. Sommige scenes lijken wel kunstwerken.

De karakters uit de film zijn stereotypen. Het naieve jonge model dat zich wil bewijzen. De bitcherige ervaren modellen die bang zijn dat ze vervangen worden. De seksistische fotograaf en de manager van het modellenbureau (‘ik vind je prachtig, maar je moet wel afvallen’). Waar woorden niet nodig zijn worden deze niet gebruikt. Dit maakt de karakters wat onwerkelijk en vreemd. Maar dat past dan weer bij de rest van de film.

Naast de manier van filmen zijn het onder andere de karakters die de film boeiend houden. Neem bijvoorbeeld Jesse. Ze komt zo onschuldig over maar is ze dat wel? Haar achtergrond blijft geheimzinnig. En de modellen Gigi en Sarah. Ze doen je denken aan de jaloerse stiefzusjes van Assepoester. Gemeen maar ongevaarlijk. Of toch niet? Keanu Reeves heeft een bijrol als shady moteleigenaar, waarmee hij zeker geen harten verovert. En laten we Jena Malone (Hunger Games) niet vergeten. Ze komt lief over, maar is ze echt een goede vriendin?
The Neon Demon
Er is altijd een soort continue spanning. Dit komt door de onvoorspelbare verhaallijn. Sommige gebeurtenissen lijken voorspelbaar maar dan gebeurt er toch weer iets watje niet ziet  aankomen. Hier en daar veroorzaakt de regisseur pieken door shockmomenten toe te voegen. Vooral aan het einde van de film. Het blijft tenslotte wel een horror. Of misschien kunnen we het beter omschrijven als ‘erotische horror’. Geen gebrek aan het nodige naakt en (zeer bizarre) seksscènes zullen we maar zeggen.

Waardering: 4 / 5 sterren      
The Neon Demo is raar, vaag, sexy, gruwelijk en shocking tegelijk. Hou je van dromerige beelden en heb je een beetje geduld (veel langdurende, langzame scenes)? Dan is dit zeker een aanrader.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Lyn zegt

    Misselijkmakende film. Totaal geen verhaallijn en het einde klopt totaal niet met de rest van de film. Mooie beelden, maar het klopt gewoon niet. Slechte film.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...