Recensie: 11.22.63 (J.J. Abrams/Stephen King, 2016)

In 2011 nam Stephen King de uitdaging aan om het boek 11/22/63 te schrijven over één van de favoriete politici uit het verleden van de Verenigde Staten: ‘John F. Kennedy’. De vraag, die hij met dit verhaal wilde oproepen, was vooral: ‘Als je één ding wilde veranderen in je verleden, wat zou dit dan zijn?’ Er is natuurlijk al heel veel geschreven en gefilmd over Kennedy en de hoop die hij opriep in de harten van vele Amerikanen. King gaf het verhaal een andere draai door zich af te vragen wat er gebeurd zou zijn, als de moord voorkomen had kunnen worden.
11.22.63

De tv-serie 11.22.63

‘11.22.63, gebaseerd op de bestseller van Stephen King, duikt in de onvoorspelbare duisternis van de American Dream. James Franco speelt Jake Epping, een leraar aan een middelbare school, die zijn leven betekenis wil geven. Aangemoedigd door zijn terminaal zieke vriend (Chris Cooper), reist Jake terug in de tijd naar het Texas van 1960, om de moord op president John F. Kennedy te voorkomen. Jake probeert de mysteries rond de vermeende moordenaar Lee Harvey Oswald te ontrafelen, maar niet alleen Oswald vormt een bedreiging voor zijn missie: ook een mooie bibliothecaresse Sadie Dunhill (Sarah Gadon) die zijn hart steelt… én het verleden zelf, dat niet veranderd wil worden.’

2211bOorspronkelijk was het plan om van ‘11.22.63’ een film te maken. King was hier al mee bezig, toen hij in contact kwam met J.J. Abrams (‘Star Wars’, ‘Lost’). Uit deze samenwerking ontstond het idee om wegens de dikte van het boek, een miniserie te creëren. In de serie, die acht afleveringen beslaat, is duidelijk dat de auteur invloed heeft gehad op de verfilming. De verschillende afleveringen geven namelijk hetzelfde gevoel van de jaren zestig in Amerika met een bovennatuurlijke vibe, wat zo kenmerkend is voor het boek. Daarbij is algemeen bekend dat King in zijn boeken regelmatig verwijzingen verstopt naar zijn eerdere werk. Dit geldt ook voor ‘11-22-1963’. De serie bevat bijvoorbeeld een verwijzing naar ‘Carrie’ en een fictief stadje, dat King gecreëerd heeft in één van zijn boeken.

2211aVan een boek een miniserie maken, komt natuurlijk met diverse hindernissen. Zo is het verhaal op het beeldscherm iets veranderd. Lezers van het boek zullen namelijk opmerken dat Bill Turcott (George McKay) in de serie meer de rol speelt van een soort jongere broer van Jake Epping. Een tweede uitdaging is om de authenticiteit van de gebeurtenissen te bewaren. Het verhaal is immers gedeeltelijk gebaseerd op iets wat echt heeft plaatsgevonden. De makers van de serie zijn hier dermate ver in gegaan dat de kleding van de omstanders die getuige waren van de moord op Kennedy, zo goed mogelijk zijn nagemaakt op basis van aanwezige beelden van de schietpartij. Door te letten op dit soort details is men erin geslaagd, om feit en fictie op succesvolle wijze samen te brengen op het bewegende scherm.

2211cDeze aandacht voor details is ook goed terug te vinden in de tijd waarin de serie zich afspeelt, namelijk in de jaren zestig. Let maar eens op de inrichting van de gebouwen, de kleding, de auto’s en thema’s uit de jaren zestig, zoals discriminatie. De serie schept hierbij ook al een mooi beeld van wat kleding voor invloed heeft op een personage. Epping komt namelijk vanuit het heden in de jaren zestig terecht. Op het moment dat hij de kleding uit de jaren zestig aantrekt, wordt hij ook daadwerkelijk een personage uit die tijd. De hoofdpersonages zijn hierbij goed gekozen. James Franco (‘The Night before’, ‘Freaks and Geeks’) bezit namelijk een bepaald soort charisma wat past bij het verhaal en zijn tegenspeelster Sarah Gadon (‘Dracula untold’, ‘The 9th life of Louis Drax’) lijkt, met haar uiterlijk, weggelopen te zijn uit de jaren zestig. Dit draagt allemaal bij aan het gevoel van realiteit van de serie. Je hebt het idee, dat het zomaar in het echt mogelijk is, en daarbij zet de verhaallijn je aan het denken.

Extra’s

De dvdbox biedt één extra, namelijk ‘When Future fights back’. In deze minidocumentaire krijgt de kijker een mooi beeld van de transformatie van het boek naar de televisieserie. Zowel de makers als de acteurs komen hierbij aan het woord over bijvoorbeeld het maken van de serie, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en het in aanraking komen met gebeurtenissen, die echt plaats hebben gevonden. Ook Stephen King komt aan het woord over zijn visie op het boek en de uiteindelijke miniserie.

2211d
Concluderend is ’11.22.63’ één van de geslaagde transformaties van een boek van Stephen King naar het televisiescherm. Dit is vooral te danken aan het oog voor detail, waarmee de serie gemaakt is. Dit zorgt ervoor dat feit en fictie mooi in elkaar overlopen. Je kunt hierin duidelijk merken dat King de jaren zestig zelf heeft meegemaakt.

Waardering: 4 / 5 sterren      
’11.22.63’ is verschenen bij Warner Home Video in dvd en bluray. De miniserie is verkrijgbaar bij de betere dvdwinkel, warenhuis of webshop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Halloween 2019: feesten, evenementen en horrormarathons

7 leuke Halloween-activiteiten 2019

Halloween begint echt in te burgeren in Nederland. Grote pretparken pakken uit, etalages van winkels worden versiert en alle tv-zenders zenden griezelige programma's uit. Er zijn inmiddels vele Halloween-activiteiten in Nederland, we lichten er 7 voor je uit.
Lees meer...

Vier Halloween 2019 in deze 8 pretparken

De populariteit van Halloween in pretparken blijft toenemen. Behalve de griezelige aankleding, spookhuizen en scarezones is het ook dé mogelijkheid om de achtbanen in het donker te beleven!
Lees meer...

Halloween steeds uitbundiger gevierd in Nederland

De meeste Nederlanders vieren Halloween. Dit blijkt ons onderzoek in samenwerking met Stadshart Zoetermeer – dé Halloweenstad van Nederland. Ruim 70% van de respondenten staat stil bij dit van oorsprong Keltische griezelfeest.
Lees meer...

Deze 5 Halloweenfeesten pakken flink uit!

Iedere kroeg of club organiseert wel een feestje met Halloween, maar welke pakken er echt uit? We gaan alleen voor de échte Halloweenfeesten.
Lees meer...

5 Spookhuizen en Escape Experiences voor echte thrillseekers (Halloween 2019)

Een avondje horrorfilms kijken is niet meer genoeg voor echte thrillseekers en ook dit jaar valt er weer genoeg te beleven voor, tijdens en ná Halloween.
Lees meer...

Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven.
Lees meer...

Vijf ‘Last Minute’ Halloweenkostuums

Je kent het misschien wel,  je hebt kaartjes voor een Halloweenfeest en enorme zin om te gaan maar niet zoveel tijd en geld om aan een kostuum te besteden.
Lees meer...

Hoe maak je jouw eigen Halloween-pompoen?

Handleiding: Maak je eigen Halloween Pompoen! Heb jij al een pompoen versierd of wil je dat wel doen maar weet je niet zo goed hoe?
Lees meer...

Kort Verhaal: Happy Halloween door Hanneke Boon

Greg trok zijn vest naar beneden. Aandachtig keek hij naar zichzelf in de spiegel. ‘Dit kostuum is dom’ dacht hij bij zichzelf.
Lees meer...

Help! Hoe word ik een Zombie in 5 stappen?

Zombies zijn hip, verkleed je als zombie voor Halloween of een zombiewalk. Hoe wordt je een zombie? Tutorial met Zombie-kleding en make-up
Lees meer...

Halloween: kostuums om je te inspireren

Halloween; dat wordt weer griezelen! De ideale gelegenheid om je te verkleden als monster, spook, zombie, vampier of als je beestachtige zelf?
Lees meer...

Dia de los Muertos – de dag van de doden

Dia de los Muertos is een eeuwenoude traditie met rituelen van de inheemse Mexicaanse bevolking die schedels als trofee bewaarde.
Lees meer...

Zo vier je Halloween in Walt Disney World, Orlando!

Halloween ofwel All Hallows' Eve wordt natuurlijk het grootst gevierd in Amerika. Daarom gingen we dit jaar naar Disney Orlando!
Lees meer...

Ben jij klaar voor het Halloweenfeest?

De videoclip Social Mediasochist - Common Shiner biedt inspiratie voor een Halloweenkostuum en brengt je alvast in de feeststemming!
Lees meer...

Halloween: Creëer je eigen enge gerechten

Gerechten die gemaakt worden met Halloween kunnen er mooi, maar juist ook walgelijk uitzien. De kunst daarvan is puur, om het maar zo eng mogelijk te maken.
Lees meer...

Halloween: Pompoenen voor Fashionista’s

Horror-liefhebbende, Halloweenvierende fashionista's kunnen dit jaar in stijl voor de dag komen met pompoenen voorzien van de logo's van luxemerken.
Lees meer...

Kort verhaal: Allerheiligen – Wim Dekens

Het was kwart over tien toen de jonge man naar de ingang van het kleine kerkhof liep. Kort verhaal Allerheiligen van Wim Dekens.
Lees meer...

Top 5: griezelsnoep voor Halloween

Deze week een top 5 met heerlijk griezelige snoepjes!
Lees meer...

Interview met scare actor Shelby Keizer

Overdag normale mensen, 's avonds wezens van de nacht. Wij interviewden één van de scare actors van Haunted Hall: Shelby Keizer.
Lees meer...

Tover je woning om in een spookhuis

Op zoek naar originele Halloween-decoraties? Met de ‘digital decorations’ van AtmosFX verander je je woning met een druk op de knop in een spookhuis. AtmosFX levert animaties en films die kunnen worden afgespeeld op je televisie en computer, maar die je ook kunt projecteren. AtmosFX levert desgewenst speciale schermen waarop je de…
Lees meer...

Maak je Halloweenkostuum compleet met deze maskers

Met een Halloween-masker maak je jouw kostuum echt af. Wij geven je 5 ideeēn om er fantastisch uit te zien op het Halloweenfeest! En 15% korting!
Lees meer...

Halloween-filmtips

Top 5 filmtips om met Halloween te kijken

Afgelopen tijd hebben De Nachtvlinders hevig gediscussieerd over welke vijf horrorfilms je met Halloween moet kijken, dit is onze tip 5:
Lees meer...

Halloween Horror Top 25 van de jaren ’10 – Deel 1

Wat zijn de 25 beste horrorfilms van dit decennium? Midnight Movie Reviewer Dennis Alink bespreekt nummers 25 t/m 21 van deze Halloweenlijst.
Lees meer...

Top 5 sfeervolle Halloweenfilms

Vandaag, 31 oktober is het dan Halloween en daarom een Top 5 met, in mijn ogen, de meest sfeervolle Halloweenfilms.
Lees meer...

Korte Halloweenfilms

Halloween parodie van Backstreet Boys “I’ll Kill You That Way”

Slashstreet Boys maken hilarische parodie van "I Want It That Way" speciaal voor Halloween.
Lees meer...

Don’t Do It & Pumpkin Night – 2 korte Halloweenfilms

Yes, het is Halloween! Twee korte horrorfilms die ons laten zien dat je niet moet spotten met pompoenen. Happy Halloween!
Lees meer...

Downloading And You – Korte Halloweenfilm

Een knappe prestatie op zich, al voor de 13e keer maken Adam Green en Will Barratt een korte film voor Halloween: Downloading And You
Lees meer...

Korte Halloweenfilm: The Trick or Treater (Eric England)

Het is weer bijna Halloween, een stevige en vooral hongerige pompoen speelt de hoofdrol in deze korte horrorfilm The Trick or Treater.
Lees meer...

Korte Halloween-film: Witches Brew

Het lijkt zo’n onschuldig kinderspelletje ‘Witches Brew’, kinderen geven geblindeerd heksenspullen door en ze moeten raden wat het echt is.
Lees meer...

The Killer Choir: Kill the world

Een parodie op het liedje: Michael Jackson- Heal the world
Lees meer...

Monster Problems – korte Halloween-film

Drie monsters zitten achter een jongetje aan in zijn slaapkamer, maar helaas is het jongetje ze telkens te slim af.
Lees meer...

The Green Ruby Pumpkin – korte Halloween film

Wat gebeurt er als je twee special effect meesters een Halloweenfilmpje laat maken? De korte film The Green Ruby Pumpkin is het resultaat van een samenwerking van Miguel Ortega (Thor, 300, Silent Hill) en Tran Ma (Thor, Alice in Wonderland, Transformoers: Dark of the Moon). http://vimeo.com/51358765 De twee hebben veel aandacht gehad voor…
Lees meer...

Korte film: Halloween Hugs (Adam Green, 2013)

Al jaren maakt filmregisseur Adam Green ( Hatchet, Frozen, Holliston) iedere Halloween een korte film met Halloween als thema.
Lees meer...

Happy Tree Friends vieren Halloween: Remains To Be Seen

Wie kent ze niet, de superblije Happy Tree Friends. En natuurlijk vieren ook de Happy Tree Friends Halloween, hoewel vieren misschien niet het juiste woord is...
Lees meer...

The Life and Death of a Pumpkin

Deze korte horrorfilm van Aaron Yonda over het leven van een Halloweenpompoen uit 2006 met de voiceover van Matt Sloan is zowel dramatisch als vermakelijk.
Lees meer...

Korte Halloween-film “The Jester”

The Jester is geregisseerd door Colin Krawchuk en vertelt over een man die op Halloween-avond een goochelaar tegenkomt die wel erg enge trucjes heeft...
Lees meer...

Trick or Treat: Just take one – Halloween Short

Het dilemma voor trick-or-treat met Halloween, wat te doen met een onbeheerde bak met snoep voor een deur met een briefje JUST TAKE ONE... korte film
Lees meer...